Wat is Rembrandt lighting?

Wat is Rembrandt lighting?

Rembrandt lighting is een studio-portret belichtingstechniek waarbij er een klein omgekeerd driehoekje van licht zichtbaar wordt onder het oog van een persoon, met behulp van licht en schaduw.

Waar komt de term vandaan?

In de meeste van Rembrandts portretten, waaronder vele zelfportretten valt onder het oog van de afgebeelde persoon een driehoekje aan licht te zien aan de kant van het gezicht waar de slagschaduw op valt. Rembrandt creëerde dit effect met behulp van licht en schaduw. De schilder staat bekend om zijn grafische en realistische portretten. Zijn techniek van portretteren is overgenomen in de filmkunst om eenzelfde soort grafisch portret te kunnen creëren.

Hoe creëer je Rembrandt licht?

Rembrandt licht is relatief makkelijk te creëren met behulp van bijvoorbeeld een oude bureaulamp. Onder bepaalde voorwaarden is het zelfs mogelijk om raamlicht te gebruiken. Naast een goede bron heb je nog twee dingen nodig, namelijk: een model en een reflector voor het licht. Je kunt eventueel zelf een reflector maken aan de hand van een blad bedekt met folie.

De opstelling

Je stelt je materiaal aan de hand van drie eenvoudige stappen op.

  • Plaats je lichtbron (je key light) in een 45 graden hoek met het model en met de lens op het model gericht. Het licht moet net iets boven het hoofd van het model invallen.
  • Zet nu de reflector neer aan de andere kant van het model, ongeveer in dezelfde hoek met het model als de lichtbron en ook ongeveer op dezelfde hoogte.
  • Ga tussen de reflector en de lichtbron instaan. Het model zit of staat recht voor je, al is het nog beter als hij net een fractie dichter naar de lichtbron is gekeerd.

Meer film begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!