Wat is Rembrandt lighting?

Wat is Rembrandt lighting?

Rembrandt lighting is een studio-portret belichtingstechniek waarbij er een klein omgekeerd driehoekje van licht zichtbaar wordt onder het oog van een persoon, met behulp van licht en schaduw.

Waar komt de term vandaan?

In de meeste van Rembrandts portretten, waaronder vele zelfportretten valt onder het oog van de afgebeelde persoon een driehoekje aan licht te zien aan de kant van het gezicht waar de slagschaduw op valt. Rembrandt creëerde dit effect met behulp van licht en schaduw. De schilder staat bekend om zijn grafische en realistische portretten. Zijn techniek van portretteren is overgenomen in de filmkunst om eenzelfde soort grafisch portret te kunnen creëren.

Hoe creëer je Rembrandt licht?

Rembrandt licht is relatief makkelijk te creëren met behulp van bijvoorbeeld een oude bureaulamp. Onder bepaalde voorwaarden is het zelfs mogelijk om raamlicht te gebruiken. Naast een goede bron heb je nog twee dingen nodig, namelijk: een model en een reflector voor het licht. Je kunt eventueel zelf een reflector maken aan de hand van een blad bedekt met folie.

De opstelling

Je stelt je materiaal aan de hand van drie eenvoudige stappen op.

 • Plaats je lichtbron (je key light) in een 45 graden hoek met het model en met de lens op het model gericht. Het licht moet net iets boven het hoofd van het model invallen.
 • Zet nu de reflector neer aan de andere kant van het model, ongeveer in dezelfde hoek met het model als de lichtbron en ook ongeveer op dezelfde hoogte.
 • Ga tussen de reflector en de lichtbron instaan. Het model zit of staat recht voor je, al is het nog beter als hij net een fractie dichter naar de lichtbron is gekeerd.

Meer gerelateerde begrippen

Meer film begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%