Wat is een split screen?

Betekenis split screen

Een split screen is in feite de visuele opdeling van het scherm in meerdere compartimenten. In elk van deze compartimenten gebeurt iets anders. Zo worden als het waren meerdere schermen in één beeld gepropt.

Toepassing split screen

Een (professionele) video editor kan een split screen gebruiken om meerdere gebeurtenissen gelijktijdig te laten zien.

Bijvoorbeeld meerdere leden van hetzelfde onderzoeksteam die elk een aparte taak vervullen. In een opvolgende scène kan worden getoond hoe de resultaten afzonderlijk tot een gemeenschappelijk resultaat en opvolgend plan van aanpak kunnen leiden. Ook kan een splitscreen worden gebruikt om bijvoorbeeld de gezichtsuitdrukkingen en houdingen van twee tegenstanders te tonen voor ze op elkaar afstormen om de strijd aan te binden.

Split screen als stijlmiddel

Een split screen kan worden gebruikt om aan te geven hoeveel zaken gelijktijdig gebeuren en daarmee het gevoel van spanning of urgentie te vergroten. Een serie die het principe split screen optimaal wist te benutten, is 24, waarin binnen 24 uur een zaak moet worden opgelost en de handelingen van verschillende verbonden hoofdpersonen gelijktijdig worden getoond.

In een telefoongesprek

Split screens worden bijzonder vaak toegepast voor telefoongesprekken, om de beller aan weerskanten van de lijn tegelijktijdig in beeld te brengen en te laten zien hoe ze op elkaar reageren. Als je gebruik maakt van een video-call met een groep mensen (zoals bijvoorbeeld tijdens de corona-lockdown) is er ook sprake van een split screen met voor iedere persoon een apart venster.

Het digitale tijdperk

De split screen is typisch een 'trucje' van het digitale tijdperk van film maken. Eén die in het analoge tijdperk niet of nauwelijks kon worden gebruikt, omdat dit simpelweg te complex was om te verwerken. In het digitale tijdperk kan alles echter digitaal aan elkaar worden geplakt.

Meer film en video begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!