Wat is mise-en-scène?

Betekenis mise-en-scene

Met mise-en-scène wordt alles bedoeld dat zich voor de camera bevindt en hoe dit is gerangschikt. Het gaat hier om composities, sets, acteurs, voorwerpen, kostuums en lichtinval.

Met behulp van de mise-en-scène wordt de visie van de film, evenals een beeld in ruimte en tijd gecreëerd. Het draagt voor een groot deel bij aan het gevoel dat de film opwekt bij de kijker.

Letterlijke en symbolische impact

De mise-en-scène toont hoe verschillende elementen zich tot elkaar verhouden: bijvoorbeeld hoe de acteur zich door een ruimte of een kantoor voortbeweegt, welk personage bij welk bureau hoort en hoe de tijd verloopt. Zaken als belichting en de invalshoek van de camera hebben ook een grote invloed op de sfeerbeleving en kan de mentale staat van de personages uitdrukken. Donker licht en benauwde ruimtes stemmen somber.

Componenten van mise-en-scène in film

  • Acteurs: let hierbij op hun stijl van acteren en hoe ze in beeld worden gebracht.
  • Locatie: denk bijvoorbeeld aan een drukke stad, of een desolate vlakte, een donker bos, of een veld vol bloemen.
  • Set design: dit is alles wat het publiek kan zien binnen een bepaalde scène. Met behulp van details wordt de fictieve wereld van de film vormgegeven. Kleine details als een foto aan de muur kunnen iets zeggen over een personage of over hoe personages zich tot elkaar verhouden.
  • Compositie: de bewuste afwegingen die gemaakt worden in het kiezen van frames en invalshoeken van de camera's. Deze kunnen een diepere, symbolische betekenis of sfeer aanduiden.
  • Diepte: de afstand tussen mensen en voorwerpen onderling. Ruimtelijkheid duidt op orde en overzicht. Nauwe ruimtes zijn onoverzichtelijk en kunnen bijdragen aan de spanning.
  • Kostuums: dragen mensen gewone kleren of bijzondere outfits. Wat zegt de keuze in kleding over het personage die de kleren draagt?
  • Haar en make-up: denk bijvoorbeeld aan protheses, toevoegingen van bloed of kunstmatige middelen voor veroudering.

Meer begrippen over videoproductie

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!