Wat is picturesque?

Wat is picturesque

Picturesque betekent in de context van film en video dat een beeld er schilderachtig uitziet: alsof het een schilderij is.

Vaak is de term picturesque van toepassing op een vergezicht zoals het beeld van een natuurlijk landschap. Maar het kan ook gaan om het portret van een persoon, zo uitgelicht alsof het een schilderij is van Rembrandt. Of een picturesque tafel met voorwerpen, op zo'n manier gepositioneerd, dat het er uit ziet als een schilderachtig stilleven.

Achtergrond van de term picturesque

In de late achttiende eeuw heeft de landschapsschilderkunst in grote mate ons beeld van de natuur beïnvloed. De schilderachtige compositie van het natuurlijk landschap heeft geleid tot het ontstaan van de term picturesque. De picturesque werd door William Gilpin (1724-1804) geïntroduceerd als een nieuw model voor de esthetische waardering van het natuurlijke landschap.

In de landschapsschilderkunst spreekt men over picturesque wanneer er een beeldcompositie van de natuur kan worden gemaakt die zowel harmonisch als subliem is.

William Gilpin probeert de term picturesque te definiëren door eerst uit te gaan van een zacht, harmonisch landschap en hier sublieme waarden aan toe te voegen. Hij stelt de vraag waarom een elegant beeld van een tuin geen interessant figuur maakt om te schilderen.

Volgens Gilpin is de vorm van de tuin aangenaam, en de combinatie van natuurlijke elementen harmonieus. Maar de smoothness van het geheel 'offends the picture'. Er moeten ruwe, sublieme elementen aan het beeld worden toegevoegd. Het ruwe aspect is volgens Gilpin van belang omdat deze zorgt voor variëteit, contrast, licht, schaduw en kleur

Film veranderde het beeld van de picturesque

De komst van film in 1895 droeg bij aan weer een nieuw beeld van de natuur. Door het gebruik van unieke cinematografische stijlmiddelen, ontwikkelde zich daardoor al vroeg in de filmgeschiedenis een nieuw beeld van het natuurlijke landschap.

Sublieme en harmonische waarden worden nog intenser gemaakt door deze stijlmiddelen. Zo maakt beweging de vorm van natuurlijke objecten harmonischer en vergroot deze de grenzeloosheid van het natuurlijke landschap. De traditionele picturesque wordt daardoor intenser in film.

De vroege betekenis van de picturesque had vooral met het beeld te maken, aangezien schilderkunst alleen is gebaseerd op één stilstaand beeld.

Bij een picturesque beeld in de context van film en video moet er echter ook worden gekeken naar de esthetische waarde die cinematografische stijlmiddelen zoals montage en geluid toevoegen aan het beeld.

Ook beweging, montage en geluid maken een beeld picturesque

Beweging en montage verhogen de esthetische waarde van het natuurlijke landschap bijvoorbeeld doordat zij de sublieme aspecten van de natuur nog beter kunnen accentueren dan de landschapscompositie uit de landschapsschilderkunst.

Beweging creëert een verrassingseffect: het natuurlijke landschap wordt bijvoorbeeld nog groter gemaakt via camerabewegingen. Ook voegen beweging, montage en muziek op verschillende manieren een extra harmonische waarde toe aan het landschap. Bijvoorbeeld door een subtiele camerabeweging of het gebruik van rustgevende muziek.

Meer begrippen in deze categorie

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%