Alles over het maken van een professionele instructievideo

Regelmatig helpt mijn videoproductiebedrijf bedrijven die een instructiefilm laten maken: filmpjes over hun producten en dienstverlening.

Van marketingvideo's voor verschillende productlandingspagina's tot en met hele e-learning webseries voor educatieve trainingsdoeleinden of leuke branded videocontent om je doelgroep op te trakteren.

In dit artikel geef ik je tips en een praktische handleiding voor het maken van goede instructievideo's waar je doelgroep echt iets aan heeft.

Inhoudsopgave

Wat is een instructievideo?

Om je een idee te geven van wat een 'instructiefilm' precies is en doet: een instructiefilm is een video die de kijker informeert over een bepaald onderwerp. Dit kan echt van alles zijn.

Zo'n video wordt vaak door bedrijven ingezet om uit te leggen hoe hun producten of diensten precies werken.

Er zijn steeds meer bedrijven die van hun website een hele online marketing machine hebben gebouwd door slim gebruik te maken van videocontent. Coolblue is bijvoorbeeld zo'n bedrijf. Zij zetten volop productdemonstratiefilmpjes in om hun klanten online te helpen met het maken van de juiste keuze.

Er zijn ook veel YouTubers die in de vorm van een uitlegvideo 'tutorials' maken over hun interesse of vakgebied.

Format

Meestal bestaat een instructievideo uit een aantal overzichtelijke stappen. Deze stappen worden vaak geprestenteerd door iemand in beeld die uitleg geeft en alle handelingen voordoet.

Je kunt dit ook met tekst of voice-over vertellen.

Doel

Een instructievideo levert veel waardering op bij je doelgroep. Want zo'n video wordt gezien als waardevolle informatie, wat mensen verder helpt en hun vragen beantwoordt.

Je kunt de video's delen op je website om waardevolle informatie te geven over je product of dienst. Of denk aan het plaatsen van een hele serie tutorials op je YouTube-kanaal. Dit is ook weer goed voor je vindbaarheid in Google.

Voorbeeld van instructievideo's

Bekijk hieronder een aantal korte fragmenten uit instructievideo's die wij hebben gemaakt. Zoals je ziet kun je echt alle kanten op. Met voice-over, tekst in beeld, of iemand die op camera uitleg geeft.

Waar moet een instructievideo over gaan?

Je kunt allerlei onderwerpen voor je instructievideo verzinnen.

Het is in ieder geval slim om een onderwerp te kiezen waar jij echt veel van af weet. En waar je ook graag over vertelt. Zo kom je enthousiast over bij de kijker.

Bedenk ook wat de reden is waarom je de instructiefilmpjes wilt maken. Het eerste doel moet uiteindelijk zijn om waardevolle informatie te delen met je doelgroep. Je tweede doel kan vervolgens zijn dat je website hierdoor vaker wordt bezocht en dat je meer producten of diensten gaat verkopen.

Aan wat voor uitlegvideo's kun je denken?

Instructievideo 1: Vloggen

Je kunt kennis delen over je vakgebied via een bedrijfsvlog. Het is populair om te vloggen over je passie of expertise. Dat maakt je instructievideo persoonlijk.

Explainer video opnemen
Simpele explainer vlog video

Voor ons als videoproductiebedrijf zou het vloggen over camera-apparatuur het meest voor de hand liggen. :-)

Stel je bent gitaardocent en je weet je alles over gitaarspelen. Je kunt dan vlogs maken waarin je verschillende akkoorden uitlegt. Denk aan complexe onderwerpen waar mensen echt iets aan hebben. Bijvoorbeeld een tutorial 'gitaarakkoorden gypsy jazz'. Andersom kan een simpele tutorial 'basisakkoorden gitaar' weer een groter publiek opleveren, maar daar zullen ook al meer uitlegvideo's over zijn.

Als reisbureau kun je bijvoorbeeld vlogs maken met tips over verschillende reisbestemmingen. Waar moet je op letten als je naar die plaats op reis gaat? Wat is er te doen? Allemaal informatie die jou de expert maken in je vakgebied.

Instructievideo 2: Nieuw product demonstreren

Heb je je eigen webshop? Dan kun je natuurlijk ook instructiefilms maken over de producten die je online aanbiedt.

Het nadeel van een webshop vergeleken met een fysieke winkel is dat de klant minder makkelijk even snel advies kan inwinnen over een mogelijke aankoop. Een winkelmedewerker kan wel advies geven. Maar wat als je met video's toch advies kunt geven en verschillende producten met elkaar kunt vergelijken? Dan biedt je echt een meerwaarde met je webshop. En dankzij video komen je productlandingpagina's ook hoger te staan in Google.

Instructievideo 3: Dienst uitleggen

Misschien verkoop je in het dagelijks leven geen producten maar diensten. Vaak bestaat je dienst uit verschillende mogelijkheden of vraagt deze om wat extra toelichting. Dan kun je in een instructiefilm uitleggen hoe jouw dienst in elkaar zit. Je kunt je werkwijze stap voor stap toelichten.

Zo maakt je doelgroep ook kennis met jou als persoon.

Instructievideo 4: Handeling voordoen

Je kunt ook een instructievideo maken in de vorm van een handleiding.

Denk aan hoe je een bepaald programma gebruikt, of een ingewikkeld product toepast. Via overzichtelijke stappen met uitleg kun je voordoen hoe iemand het product op de juiste manier kan gebruiken.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant?

Productvideo tips

-> Wat heb je aan een productvideo op je landingspagina?

-> Productvideo maken voor webshop: welke 4 formats kun je toepassen?

-> Wat zijn de 7 voordelen van een professionele product tutorial video?

-> Productfilm laten maken met veel impact? Laat je product filmen met deze lens!

-> Hoe maak je een professionele klant testimonial video?

Zelf instructiefilm maken? 4 tips

1. Denk aan de camera-opstelling

Gebruik bij voorkeur een statief en plaats de camera op zo'n manier dat je de hele video goed in beeld bent. Probeer het beeld niet te veel tussendoor te veranderen want dat leidt af van je verhaal. Film je alles zelf? Gebruik dan een camera met kantelbaar scherm zodat je jezelf tijdens het presenteren kunt zien. Het statief zorgt er voor dat je beeld strak is en professioneel overkomt.

Professionele instructievideo
Achter de schermen de opnames

2. Spontane presentatie

Probeer los en spontaan te presenteren. Het hoeft helemaal niet vlekkeloos te gaan, juist niet. Het voelt extra natuurlijk als jij soms even moet nadenken. De kijker heeft liever dat je je in je enthousiasme verspreekt dan dat je als een zombie de tekst vanaf een scherm voorleest.

3. Houdt je instructievideo overzichtelijk

Presenteer je verhaal in overzichtelijke stappen. Laat ook weten wanneer je aan de volgende stap begint zodat je verhaal goed te volgen blijft en niet te snel van onderwerp verandert. Schrijf de stappen van te voren uit in een script als dat je helpt.

4. Laat zoveel mogelijk voorbeelden zien

Heb je voorbeelden? Laat die dan duidelijk in beeld zien met ondersteunende beelden, denk aan foto's of close-ups.

Starten met instructievideo's?

Tot zover een aantal praktische tips over het opnemen van instructievideo's. Veel bedrijven maken nog een gebruik van instructievideo's op hun site, dus pak je kans en wees je concurrentie voor. Pak het professioneel aan en durf te investeren. Een serie instructievideo's maakt jouw bedrijf online veel beter vindbaar en je komt hiermee voor je doelgroep betrouwbaar over.

YouTube instructievideo maken
Instructievideo's op YouTube zijn populair

Met een professionele instructievideo voorzie je jouw doelgroep in korte tijd van waardevolle informatie, wat sneller leidt tot aanschaf van je product of dienst.

Outtakes uit dit artikel

✔ Kies een onderwerp waar je echt veel van afweet en waar jij enthousiast over kunt vertellen.

✔ Maak de instructievideo persoonlijk door deze op te nemen in de vorm van een vlog video.

✔ Instructievideo's zijn ook uitermate geschikt voor webshops. Daarmee is er toch een vorm van klantcontact. Zonder dat je een fysieke winkel nodig hebt.

✔ Met een instructiefilm kun je ook een ingewikkelde dienst beter uitleggen. Hierdoor zullen klanten sneller contact opnemen.

✔ Een instructievideo is ook ideaal in de vorm van een producthandleiding.

✔ Plaats de camera op een statief zodat de opnames strak en professioneel worden.

✔ Probeer losjes en spontaan te presenteren. Dus niet te zakelijk of "opgelezen".

✔ Presenteer je verhaal in overzichtelijke stappen zodat de video goed te volgen blijft.

✔ Laat zoveel mogelijk voorbeelden zien via ondersteunend beeldmateriaal.

Instructievideo's maken uitbesteden

Als je professioneel met instructievideo's aan de slag wilt, kun je wellicht het beste een videoproductiebedrijf inhuren. Zo ben je er van verzekerd dat het geluid en beeld aan de hoogste eisen voldoen, en dat je professioneel op camera overkomt. Pro Motion Film helpt jou graag bij het maken van doeltreffende instructievideo's.

Bekijk hier onze bedrijfsvideo:

Jouw bedrijf boosten met doeltreffende instructievideo's?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Oplopende korting bij afname meerdere video's

✓ Ontvang nu tijdelijk een gratis extra teaser video voor social

✓ Gratis en vrijblijvend advies over extra video's, voordelig geproduceerd

Professionele instructiefilm van Pro Motion Film

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.