​Bedrijfsfilm laten maken met cinema kwaliteit cameraset

Voor bedrijven die een bedrijfsfilm laten maken is een sterk concept een belangrijk vertrekpunt. Maar de creativiteit van de cameraploeg waarmee je samenwerkt en misschien nog wel belangrijker, het gebruik van de juiste camera-apparatuur, is uiteindelijk allesbepalend voor het resultaat van je film.

Om die reden is het een slimme investering om met een filmproductiebedrijf samen te werken: zij hebben toegang tot goede filmapparatuur en een cameraploeg weet precies hoe ze jullie verhaal naar beeld kunnen vertalen.

Filmopnamen met een professionele camera set-up

Naast een professionele crew en goede acteurs heeft ook de camera-setup die wordt gebruikt invloed op de kwaliteit van je bedrijfsfilm.

Ten eerste doet het type camera er toe. Niet alleen vanwege het 'plaatje' dat er uit komt, maar ook vanwege de extra mogelijkheden.

Wil je bijvoorbeeld filmen in super slow motion of 4K? Dan moet de camera dat wel kunnen.

De cameralenzen die je gebruikt zijn nog belangrijker dan de camera zelf. Iedere scène en iedere shot vraagt om een ander type cameralens. Bijvoorbeeld groothoek, portret of macro.

Videoproductie is echt een professioneel vak en met een goede bedrijfsfilm kun je jouw bedrijf onderscheiden van anderen. Laat je bedrijfsiflm daarom opnemen door een professioneel team.

Bedrijfsfilm laten maken: dit zijn de lenzen waarmee wij prachtige content draaien

Veel videoproductiebedrijven huren hun apparatuur. Ik heb met Pro Motion Film gekozen voor het opbouwen van een eigen cameraset.

Het voordeel hiervan is dat we minder huurkosten hoeven door te rekenen. En we kennen alle ins en outs van mijn apparatuur, waardoor we er nog mooiere beelden mee kunnen schieten.

We hebben in totaal tien cameralenzen in eigen beheer. Hiermee hebben we voor iedere opnamesituatie wel een geschikte lens klaarliggen. We gebruiken de lenzen niet allemaal even veel, maar er zitten absoluut een paar parels tussen die we dagelijks gebruiken.

Welke lenzen kunnen volgens ons niet ontbreken op een draaidag? En waarom gebruiken we juist deze lenzen?

Standaard uitrusting voor cinema kwaliteit bedrijfsfilm

Onze standaard set bestaat uit 5 prime lenzen van 24, 35, 50, 85 en 135mm:

  • Samyang 24mm 1.4
  • Samyang 35mm 1.4
  • Canon EF 50mm 1.2
  • Samyang 85mm 1.4
  • Canon EF 135mm USM 2.0

Dit zijn prime lenzen: objectieven met een vastbrandpunt afstand en hoog diafragma. Hierdoor geven prime lenzen een betere optische beeldkwaliteit dan zoom lenzen. Ook geeft de lens scherper beeld dan een zoom lens, omdat een prime lens uit minder glas bestaat.

De Samyang 35mm en Canon 50mm lens komen qua brandpuntafstand het meest overeen met het menselijk oog: ons eigen gezichtsveld. Het is voor mensen dus aantrekkelijk om naar beelden te kijken die met deze lenzen zijn opgenomen, want dit komt natuurlijk over. Daarom gebruiken we deze lenzen het vaakst.

Interview opnames met 50mm lens

De Samyang 85mm en Canon EF 135mm lenzen zijn portretlenzen waarmee je een mooie depth of field krijgt en je subject op een intieme manier kunt uitbeelden.

Is er voldoende tijd tijdens de filmopnamen, en is ieder shot uitgeschreven (scripted)? Dan gebruiken we in principe altijd deze lenzen.

Kortom: prime lenzen zorgen voor optimale beeldkwaliteit en kunnen niet ontbreken bij het opnemen van commercials, documentaire, bedrijfsfilms of andere belangrijke corporate cinema shoots.

Zoomlenzen voor flexibiliteit op de set

Wij werken ook regelmatig met zoomlenzen, bijvoorbeeld op momenten dat we het 'subject' minder goed kunnen regisseren. We gebruiken hiervoor de volgende lenzen:

  • Tamron 24-70mm 2.8
  • Canon EF 100-400mm 4.5-5.6L USM IS Type II

Zoals je ziet hebben onze zoomlenzen een minder hoog diafragma (vanaf f2.8).

Het grote voordeel van deze lenzen is de flexibiliteit, want je hoeft niet tussendoor van lens te verwisselen. Daarom gebruiken wij deze lenzen regelmatig bij het filmen van evenementen waarbij je als cameraman de regie minder in handen hebt.

Sony FS7 met Tamron 24-70mm lens

Zo is de Tamron 24-70mm een perfecte all-round lens waarbij je snel zowel 'wide-angle' als 'portret' kunt opnemen. Een telelens als de Canon EF 100-400mm is voor ons de manier om sprekers op een congres dichterbij te halen. Want op dit soort gelegenheden staan we vaak ver achterin de zaal.

Kortom: met zoom lenzen lever je iets in op het gebied van kwaliteit, maar je krijgt er een hoop flexibiliteit voor terug. Je kunt sneller schakelen op locatie, waardoor je altijd de juiste compositie kunt maken.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Meer bedrijfsfilm tips:

-> Wat kost een bedrijfsfilm?

-> 10 tips en voorbeelden van een goede bedrijfsfilm

-> Wat heb je aan een bedrijfsfilm met weinig views?

-> Zes tips voor een bedrijfsfilm die scoort

-> 4 tips om aan professionele muziek voor je bedrijfsfilm te komen

Speciale lenzen voor een bedrijfsfilm met karakter

Soms vraagt de filmsituatie om het gebruik van de volgende uitzonderlijke lenzen:

  • Tokina 11-16mm 2.8
  • Petzval 58 Bokeh Lens
  • Samyang 100mm 2.8 Macro lens

Neem bijvoorbeeld onze Tokina 11-16mm 2.8 ultra groothoek lens. Hiermee kun je zeer wijde shots maken, zodat je een heel gebouw of ruimte op beeld kunt vangen.

Onze Petzval 58 Bokeh lens is een heel karakteristieke lens waarmee je extreme 'swirly bokeh' effect kunt maken. Een dromerig effect.

Tot slot hebben we een Samyang Macro lens waarmee je kleine voorwerpen 1:1 scherp in beeld kunt krijgen. Ideaal voor het filmen van kleine voorwerpen zoals in een productvideo.

Bedrijfsfilm laten maken door Pro Motion Film

Wil je een bedrijfsfilm laten maken, dan zijn wij je graag van dienst. Als full service productiebureau helpen wij je je met het uitwerken van een conceptplan tot concreet script. Ook verzorgen we de filmopnamen en postproductie van A tot Z.

Bedrijfsfilm laten maken

Winstgevende videocontent

Download gratis onze whitepaper met dé 12 tips voor succesvolle videocontentmarketing

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

Gratis advies over videocontent?

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!