Facebook ontwikkelt app voor 360 graden video

Het was al langer bekend dat Facebook geinteresseerd is in de mogelijkheden van Virtual Reality. Ze hebben tenslotte ruim 2 miljard dollar neergelegd voor de overname van Oculus VR, ontwikkelaar van een virtual reality bril.

Nu gaat het gerucht dat Facebook bezig is met een app die er voor moet zorgen dat je 360 graden-video's kan bekijken op je smartphone. Door je telefoon te bewegen zou je dan een ander deel van de video kunnen bekijken (bron: Wall Street Journal)

Volgens insiders zou de app moeten werken op Apple-apparaten en telefoons die draaien op Android.

YouTube was eerder

Het lijkt vernieuwend, maar Facebook is niet de enige die bezig is met de mogelijkheden rondom Virtual Reality. YouTube lanceerde afgelopen maart zijn eigen #360Video kanaal. Gebruikers kunnen de onderstaande instructies opvolgen om een video in virtual reality te bekijken:

To view in virtual reality with your Cardboard headset on your Android device, open this link in the YouTube app and then tap the cardboard headset icon in the bottom right to switch into virtual reality viewing mode. Place your phone in the headset and look inside.

De Facebook-app lijkt een opstap te zijn naar virtual reality-platformen die gebruikers met een bril helemaal in een virtuele wereld onderdompelen. Dit platform is belangrijk voor Facebook om een aantal redenen. Ten eerste hecht Facebook veel waarde aan video. In januari liet het bedrijf weten dat in 1 jaar tijd, het aantal video posts per gebruiker wereldwijd met 75% had toegenomen.

Facebook heeft meer dan 1.2 miljard gebruikers, en meer dan de helft van hen bekijkt minstens 1 video per dag. Op Facebook worden meer dan 4 miljard video's per dag bekeken. In september 2014 was dat nog 'maar' 1 miljard per dag (!).

Mark Zuckerberg, eigenaar van Facebook, verwacht dat Oculus in 2016 een consumentenversie van zijn virtual reality-bril op de markt brengt. Men hoopt dat de bril op termijn voor een breed scala aan mogelijkheden ingezet kan worden.

De toekomst?

De mogelijkheden van Virtual Reality gecombineerd met corporate video zijn eindeloos. Zodra de VR bril echt gebruikt gaat worden door consumenten, heeft 360 graden video zeker de potentie om een grote speler te worden op de markt. Wij reserveren alvast een aantal populaire domeinnamen ;-)

Over de auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videocontentmarketing. Hij is werkzaam als cameraman-regisseur, editor en uitvoerend producent. Zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film helpt de zichtbaarheid van ondernemers, merken en organisaties te versterken. Aan de hand van goede videocontent, uiteraard. Met als doel: het genereren van meer bezoekers, klanten, fans en omzet.

Lees het interview met Niels de Groot met tips over het uitbesteden van video ->

Connect met Niels op LinkedIn ->

Bekend van

Videoproductie artikelen

Pro Motion Film

10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!