Wat komt er kijken bij het regisseren van een bedrijfsvideo?

Ga je aan de slag met het maken van een bedrijfsvideo? Of je nu zelf gaat filmen of de hele procedure rondom een bedrijfsfilm laten maken liever uitbesteedt:

Je video wordt er beter van als je de bedrijfsvideo opnames goed regisseert. Alleen een goed script en mooi geschoten beeld is nog niet voldoende voor een overtuigende bedrijfsvideo waar je klanten mee scoort.

Ons videoproductiebedrijf Pro Motion Film werkt altijd met een ervaren cameraman die ook de meteen de regie oppakt. Of je jouw bedrijfsvideo's nu uitbesteed of zelf oppakt, hieronder vind je 10 tips voor het regisseren van de mensen en shots in je bedrijfsvideo. Let hier goed op als je gaat filmen.

Regie van inhoud en b-roll

Wij onderscheiden twee verschillende vormen van regie: de inhoudelijke regie en het regisseren van de zogeheten b-roll.

Bij beide video opnames heb je te maken met andere omstandigheden en details waar je op moet letten.

Inhoud

Wanneer we het hebben over inhoudelijke regie moet je denken aan regie van tekst op camera. Bijvoorbeeld een individuele videoboodschap zijn of een dialoog tussen meerdere personen. Dit kan een gescript dialoog zijn; in scène gezet. Maar het kan ook non-scripted zijn: denk aan een interview in een documentaire.

B-roll

De b-roll staat voor al het beeldmateriaal dat het inhoudelijke verhaal ondersteunt. Dit zijn de sfeerbeelden in je bedrijfsvideo. Hier gaat het niet om de inhoudelijke presentatie maar om het spel of de handeling van de persoon of personen in beeld, of het gaat over hoe je een product of omgeving in beeld brengt.

Tips bij inhoudelijke regie van je bedrijfsvideo

Wanneer je een videoboodschap of interview gaat regisseren, dan let je voornamelijk op twee zaken.

Allereerst de inhoud zelf: de antwoorden moeten interessant en relevant zijn voor de kijker. Het moet duidelijk te volgen zijn en niet inzakken of saai worden. Let hierbij op het volgende:

1. Houd het antwoord van de spreker compact en to the point

Een bedrijfsvideo is vaak maar kort, meestal hooguit 2 minuten. Na twee zinnen gesproken tekst zit je meestal al op 10 tot 15 seconden video. Zo snel gaat het. Laat degene voor de camera daarom zoveel mogelijk in goede one-liners spreken en voorkom wollige taal of lange pauzes. Als jij de rol van regisseur pakt, dan heb je hier invloed op en kun de spreker vragen om een antwoord bijvoorbeeld nog een keer te geven, maar dan korter.

Het helpt hierbij om de tekst van te voren uit te schrijven, of in ieder geval in grote lijnen. Zo kun je vooraf al bepalen wat wel en niet belangrijk is om te zeggen op camera en voorkom je dat er onbelangrijke zaken bij worden gehaald.

Bij een langer interview of online praatprogramma zal dit natuurlijk anders zijn. In dit geval is het wel belangrijk om vooraf met de sprekers goed af te stemmen wat de onderwerpen (en antwoorden zijn) en hoelaat een item duurt. Als regisseur kun je bepalen wanneer het tijd is om een onderwerp af te ronden en door te gaan naar het volgende item.

Voorkom in ieder geval dat je spreker in herhaling valt of afdwaalt van het onderwerp, onthoud dat de online kijker over het algemeen weinig geduld heeft.

PRO Tip: Houd er rekening mee dat een tekst woord voor woord uitschrijven, vaak betekent dat de spreker helemaal in zijn of haar gedachten gaat graven naar die ene tekst. Daardoor komt de boodschap vaak niet meer spontaan en authentiek over. Beter kun je meestal in grote lijnen het antwoord uitdenken en vervolgens in eigen woorden laten vertellen. Wil je heel tekstvast zijn, overweeg dan eens om te filmen met een autocue.

2. Laat de spreker op zijn of haar gemak voelen

Geen spreker is hetzelfde. Wij merken in de praktijk dat geen spreker hetzelfde is. De een presenteert een tekst het uit z'n hoofd en in 1 keer goed. Maar dat is vaak een geoefend spreker en eerder uitzondering dan regel. Wanneer je klanten of collega's wat laat vertellen, dan is de kans veel groter dat zij erg zenuwachtig zijn omdat ze nooit eerder voor de camera hebben gestaan. Als regisseur heb jij de taak om ze op hun gemak te stellen, door een fijne sfeer te creeeren en ze echt aan de hand te nemen en duidelijke instructies te geven. Humor werkt daarbij, houd het luchtig. Wat zeker niet helpt is gestresst zijn, op de klok kijken of geirriteerd omdat iets te lang duurt. Houd je geduld en wees vriendelijk.

3. Maak van je spreker een mens en geen robot

Als regisseur is het jouw taak om je spreker(s) leuk op beeld over te laten komen. Natuurlijk is het fijn als je spreker daar zelf ook een steentje aan bijdraagt. Iemand die chagrijnig voor de camera stapt, monotoon zonder enige energie zijn verhaal doet, helpt niet mee. Maar ga er maar vanuit dat alles tegenzit en je met zo'n spreker te maken hebt. Of iemand die heel zenuwachtig is. Je hebt ook sprekers die bewust heel formeel en zakelijk (lees: dodelijk saai) een verhaal op camera doen. Daar maak je je kijker echt niet blij mee.

Hoe haal je het maximale uit je spreker?

- Merk je dat je spreker er als een zoutzak bij zit of staat, vraag dan vriendelijk of ze het antwoord nog eens kunnen geven maar dan op 200% energie. Laat ze eventueel anders staan of zitten.

- Geef als tip om handgebaren te gebruiken, dat komt pro-actief over en het ziet er vaak ook mooi uit op beeld: minder stijfjes.

- Vraag of ze een (subtiele) glimlach op hun gezicht kunnen toveren of in ieder geval vriendelijk kunnen kijken.

- Vraag ze om het verhaal te vertellen alsof ze tegenover hun beste vriend in de kroeg zitten.

Bovenstaande gaat allemaal om presentatie en lichaamshouding. Vergeet alleen ook de inhoud niet.

Iemand die in cijfers, vaktermen en targets praat komt meestal over als een robot, verwacht niet dat die informatie bij de spreker blijft hangen. Zo blijft je verhaal wel hangen bij de kijker:

- Maak je verhaal persoonsgericht en niet te technisch. Vertel altijd alleen dingen die waardevol en relevant zijn voor je kijker. Hoe los jij hun probleem op? Hoe maak jij hen enthousiast over jouw product?

- Maak gebruik van persoonlijke anekdotes of humor. Dit zal niet in iedere type bedrijsvideo mogelijk zijn, maar als er ruimte voor is: vertel vooral iets vanuit jou als persoon. Denk aan iets doms of grappigs wat je hebt meegemaakt. Mensen houden van human interest.

- Vertel je verhaal in Jip en Janneke taal. Doe alsof je kijker "dom" is. Vaak weten zij veel minder over het onderwerp dan jijzelf, neem ze mee in zeer begrijpelijke taal zodat het heel makkelijk te volgen is. Het maakt de video laagdrempelig en kijkers vinden dat fijn.

4. Let op de kijkrichting van je spreker

"Kijk eens naar het vogeltje?" Ken je die uitspraak nog? Deze uitspraak komt uit de beginjaren van de fotografie en slaat op het in de cameralens kijken. Ook met video kun je jouw spreker wel of niet in de cameralens laten kijken.

Wij hanteren hiervoor vaak de volgende regel:

In de camera kijken

Is het verhaal van de spreker echt rechtstreeks aan de kijker gericht? Dan voelt het normaal om je spreker direct in de camera te laten kijken. Ze maken als het ware oogcontact met de kijker.

Denk aan een videoboodschap of uitlegvideo: "ik ga je in deze video meer vertellen over...". Dit maakt het persoonlijk. Het is dan gek als iemand net naast de camera wegkijkt.

Vlak langs te camera kijken

Wordt het verhaal meer in de vorm van een interview vertelt, dan is het gebruikelijk om de spreker net langs de camera te laten kijken, bijvoorbeeld naar degene die het interview afneemt. Het is dan onlogisch om rechtstreeks in de camera te kijken, dit zou te direct zijn. De spreker geeft antwoord op vragen vanuit zijn of haar gedachten en spreekt niet direct de kijker toe.

Houd altijd een van bovenstaande opties aan. Je spreker helemaal weg laten kijken van de camera, bijvoorbeeld naar de zijkant, komt heel raar over. Je voelt je als kijker dan afgesloten, omdat je de spreker niet eens kunt aankijken. Dit werkt dus afstandelijk en is niet goed voor de betrokkenheid vanuit je publiek.

Als regisseur heb jij de taak om goed op te letten naar wat of wie de spreker kijkt. Laat hen van te voren weten of ze in de cameralens of naar jou of de interviewer kijken. Let ook goed op de volgende aandachtspunten:

Film je met meerdere camera's

Als je met meerdere camera's een presentatie opneemt, dan is het voor de spreker soms niet duidelijk in welke camera ze moeten kijken. Geef dit van te voren goed aan.

Meerdere mensen in een ruimte

Als er meerdere mensen aanwezig zijn bij de opnames, dan kan het soms ook gebeuren dat de spreker tijdens de opnames oogcontact zoekt met verschillende mensen achter de camera. Dat gebeurt vaak onbewust. Kijk dus altijd goed mee op de cameramonitor of de kijkrichting hetzelfde blijft.

5. Stem inhoud af op wat je kunt laten zien

Als laatste is het belangrijk om er als regisseur op toe te zien dat wat er wordt verteld ook zoveel mogelijk in beeld kan worden gebracht via beeldmateriaal: show & tell. Hierbij kun je denken aan verschillende materialen:

 • Videomateriaal (te filmen binnen hetzelfde project)
 • Videomateriaal dat al bestaat (archief)
 • Stock video (aankoop)
 • (Stock) foto's
 • Afbeeldingen
 • Screenshots
 • Powerpoint slides
 • Grafieken
 • Tabellen
 • Illustraties

Kijkers vinden het vaak saai om een minuut lang tegen een talking head aan te kijken. Ondersteunend beeldmateriaal dat rijmt met wat er gezegd wordt, maakt de video een stuk toegankelijker voor hen.

Probeer dus de inhoud zoveel mogelijk af te stemmen op beelden die daar bij passen. Dit brengt ons ook op het tweede stukje regie dat komt kijken bij het opnemen van een bedrijfsfilm: regie van de b-roll.

5 tips bij regie van de bedrijfsvideo b-roll

Een goede bedrijfsvideo bestaat bij voorkeur uit heel wat sfeerbeelden. Let bij het filmen van deze beelden op de volgende zaken.

6. Oneffenheden in het shot

Deze tip geldt eigenlijk ook voor de opnames van je presentatie (inhoud), maar zeker ook voor je b-roll: zorg er voor dat je beeld er netjes uit ziet.

Let als regisseur van een bedrijfsvideo dus goed op alle details, ook de kleinste, zoals een deur die nog open staat. Concreet:

- Zijn alle werkplekken wel netjes opgeruimd?

- Slingeren er geen bekers op koffie kopjes rond?

- Zijn snoeren (kabels) uit beeld?

- Staan of liggen er items in beeld die je beter uit beeld kunt halen?

Je kunt die laatste ook omdraaien: zijn er items die je nog in beeld kunt brengen om het shot mooier te maken? Denk aan een plant.

Niets verbiedt jou om als setdresser aan de slag te gaan. Het is helemaal prima om de ruimte waar je filmt anders in te richten of met meubels te schuiven!

7. Presentatie van de personen in beeld

Wat geldt voor de locatie geldt ook voor de personen die je in beeld brengt. Let bijvoorbeeld op:

- Kapsel: Plukjes haar die omhoog staan

- Kleding: een kraagje die net omhoog staat, kreukels in een jasje, vlekken

Neem je meerdere scenes met iemand op? Let dan ook goed op wat ze dragen. Hadden ze in de vorige scene nog een jasje aan, dan is het misschien vreemd als ze die in het volgende shot misschien niet meer aan hebben. Of denk aan een tas die ze wel of niet bij zich dragen. De continuiteit in de video moet kloppen, denk dus aan hoe scenes in elkaar overlopen en of dit van invloed is op het uiterlijk van je hoofdrolspelers.

8. Handelingen decouperen voor een interessante scene

B-roll van een bedrijfsvideo bestaat vaak uit korte mini scenes, een bedrijf, persoon of product wordt in beeld gebracht en gevolgd.

Stel we filmen b-roll voor onze bedrijfsfilm in de branche "Videoproductie" dan zouden logische scenes kunnen zijn:

 • Onderweg naar een klant
 • De opbouw van een cameraset op locatie
 • Achter de schermen beeld van onze crew die aan het filmen is
 • Het editen van een video

Als regisseur wil je graag voor iedere scene meerdere shots filmen, denk aan close-up shots en wijdere beelden, of shots vanaf verschillende standpunten. Op die manier kun je er de videobewerking echt een verhaaltje van maken.

PRO Tip: Film een bepaalde handeling twee keer en film deze beide keren vanuit een ander standpunt. In de videobewerking kun je beide opnames dan mooi met elkaar knippen en zo ontstaat er een dynamische scene.

Conclusie

Er zijn behoorlijk wat zaken waar je als regisseur op moet letten, wil je een overtuigende bedrijfsvideo maken die blijft hangen bij je doelgroep. Een goede regisseur voorkomt dat de hoofdrolspeler of setting de aandacht in negatieve zin opeist. Alles moet op een natuurlijke manier overkomen en niet langdradig aanvoelen.

Duizelt het je allemaal een beetje op basis van bovenstaande tips en twijfel je of je zelf het gewenste resultaat kan bereiken, dan kun je de regie en het camerawerk (en eventueel de hele videproductie) natuurlijk ook professioneel uitbesteden. Mochten wij hierin van betekenis kunnen zijn, neem dan vooral even contact op.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.