Welke 5 oplossingen biedt videocontent tijdens lockdowns?

Sinds de twee corona lockdowns die we hebben meegemaakt in 2020, is videocontent echt niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Ondernemingen laten massaal een lockdown proof video maken als hulpmiddel om zichtbaar te blijven en te blijven communiceren met de doelgroep.

Denk ook aan Zoom-vergaderingen of digitaal onderwijs. Allemaal video based.

Naast zakelijk gebruik is video voor iedereen de manier om in contact te blijven met elkaar, op een manier die zo dicht mogelijk in de buurt komt van normaal face to face contact.

Op het gebied van professionele marketing en communicatie biedt video ook allerlei oplossingen tijdens lockdowns. We hebben onze offerte-aanvragen over dit jaar er eens bij gepakt. Het is duidelijk dat er nieuwe wensen en nieuwe populaire videoproducten zijn ontstaan.

Naar welke vijf vormen van videocontent was er zichbaar het meeste behoefte tijdens lockdowns?

Inhoudsopgave

1. Live stream video

Live stream video heeft eens en voor altijd zijn intrede gemaakt in 2020. Het is een eye opener voor veel organisaties: evenementen kunnen ook gewoon digitaal gehouden worden. Ontvang je normaal bezoekers uit heel het land, of zelfs internationale gasten? Dan scheelt dit een hoop reiskosten, vliegtickets en hotelovernachtingen. Goed voor het milieu en goed voor iemands tijd en portemonnee.

Zo'n evenement bijwonen is namelijk tijdbesparend. Net als dat je zult hebben gemerkt dat een videovergadering via Zoom een stuk sneller en efficiënter gaat dan naast elkaar zitten in een ruimte. Er is minder afleiding, minder geouwehoer.

Live streams waarbij de sprekers via een digitale videoverbinding hun presentatie vanuit huis kunnen geven, en het publiek gewoon vanuit huis inlogt. Het is de ideale oplossing wanneer we vanuit huis toch samen willen komen.

2. Videospeech

CEO's, politici en burgemeesters zijn er aan gewend om toesparen te houden. Het hoort bij hun functie om te informeren. Toespraken om alle koppen bij elkaar te houden en te vertellen hoe het iets er voor staat.

Op het moment dat iedereen thuis moet blijven, is zo'n fysieke toespraak op een bedrijfsfeest of tijdens een evenement vrij lastig.

De oplossing: een speech in de vorm van een videoboodschap. Met of zonder autocue, met of zonder ondersteunend beeldmateriaal zoals videosfeeropnames en foto's. Ook deze videocontent is mateloos populair tijdens lockdowns. Zowel voor interne als externe communicatie. We hebben in het afgelopen jaar voor meerdere partijen zo'n digitale videoboodschap opgenomen.

3. Digitale kennisoverdracht

Organisaties die normaal op bezoek gaan om kennis uit te wisselen in de vorm van bijvoorbeeld een training, kozen er massaal voor om deze kennis te delen via videocontent. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie of online interviewserie over een specifiek onderwerp in de zorg.

Het voordeel van zo'n online video cursus is dat je de video's over meerdere jaren kunt inzetten en continue kunt hergebruiken. Uiteindelijk gaat je dit ontzettend veel tijd schelen ten opzichte van ieder jaar weer opnieuw een fysieke cursus aanbieden.

Voor de organisatie VNG International produceerden wij bijvoorbeeld een vijfdelige videoserie over hoe Nederlandse gemeentes beleid voeren. Deze serie werd ondertiteld in het Arabisch en Frans en digitaal gedeeld met lokale overheden in Tunesië en Algerije.

4. Vervanging van een open dag

Tijdens lockdowns gaan de deuren dicht en zijn er dus even geen fysieke opendagen of rondleidingen mogelijk.

Organisaties zoals scholen, verpleeghuizen en studentenverenigingen kozen er daarom massaal voor om hun jaarlijkse rondleidingen te vervangen door promotiefilms waarin de locatie zo compleet mogelijk in beeld wordt gebracht. Zo maakten we een videocontentserie voor zorginstelling Vivium. We gingen langs bij een tiental verpleeghuizen om de vestigingen en faciliteiten in beeld te brengen:

5. Aanpassing dienstverlening

Veel getroffen ondernemers hebben hun dienstverlening continue moeten aanpassen aan de lockdown-omstandigheden. Denk aan restaurants. Dan weer wel open, dan weer alleen afhaal en thuisbezorgen. Veel ondernemingen hebben deze restricties omgezet naar creatieve bedrijfsvoering. Nieuwe producten en aangepaste dienstverlening. Om deze aangepaste dienstverlening met de doelgroep te delen, je raad het al, is een video de ideale oplossing.

Zo'n video is persoonlijk. En je kunt direct laten zien hoe de oplossing er uit ziet.

Video laten maken

Over de auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videocontentmarketing. Hij is werkzaam als cameraman-regisseur, editor en uitvoerend producent. Zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film helpt de zichtbaarheid van ondernemers, merken en organisaties te versterken. Aan de hand van goede videocontent, uiteraard. Met als doel: het genereren van meer bezoekers, klanten, fans en omzet.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Winstgevende videocontent

Download gratis onze whitepaper met dé 12 tips voor succesvolle videocontentmarketing

Pro Motion Film

10 jaar ervaring in videoproductie

Gratis advies over videocontent?

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!