Wat is diafragma?

Wat is diafragma

Diafragma staat voor de grootte van de lensopening van je camera. Hoe groter de opening, hoe meer licht er door je lens de camerasensor binnenkomt. Hoe kleiner de lensopening, des te minder licht de sensor bereikt.

Op camera-objectieven wordt vaak met een f-getal aangegeven wat het laagste diafragmagetal is van desbetreffende lens.

Hoe lager het getal, hoe groter de lensopening is. Bijvoorbeeld f.2.8. Dat is een laag diafragmagetal, dus dit geeft een grote diafragma-opening. Er zijn objectieven die nog een lager getal hebben, bijvoorbeeld f 1.2 of f 1.8.

Hoe hoger het diafragmagetal, hoe kleiner de diafragma-opening. Lenzen met een hoog minimum diafragmagetal, bijvoorbeeld f.5.6, zijn daarom vaak ook goedkoper. Je hebt dan namelijk meer licht nodig op locatie om een mooi beeld te kunnen maken. Dat maakt het soms lastiger om te filmen of fotograferen.

Meer gerelateerde videoproductie begrippen

Time-lapse Stop-motion 360 graden video Super slow motion Fast motion Vogelperspectief Over the shoulder shot Point of view Establishing shot Luistershot Tegenshot Long take Extreme long shot Tracking shot Crane shot Pan effect Tilt effect Close-up Extreme close-up Lens flare Bokeh effect Diafragma Depth of field Hand-held BeeldstabilisatieAutofocus WitbalansB-roll Ensceneren Green screenENG Draaidag Freelance cameraman Gaffer Focus puller Videograaf

Cameraman inhuren

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Zelluf doen

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel of een gratis webinar. En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Digitale videomarketing trainingenKickstartbundel: 7 e-books

Je wil aan de slag met videomarketing, maar
weet niet waar je moet beginnen? Download de kickstartbundel met 7 e-books en profiteer van 64% korting. Geschreven in heldere taal en voorkennis is niet nodig.

Bekijk Kickstartbundel

Webinar videomarketing

Gratis webinar: Kickstart je videomarketing

Deze gratis webinar is zonder twijfel de
allersnelste manier om je videomarketing te
kickstarten. In een klein uurtje reiken we je de basics aan op een presenteerblaadje. Zodat je dezelfde dag nog aan de slag kunt.

Naar gratis webinar