Wat is een AV Specialist?

Wat is een AV specialist

AV specialist is een afkorting voor Audiovisueel specialist. Zoals de naam al aangeeft is de AV specialist zowel gespecialiseerd in audio (geluid) als visuele (beeld)toepassingen.

De meeste professionele AV specialisten zijn werkzaam bij productiehuizen, bij omroepen - regionaal en landelijk - of juist bij facilitaire videobedrijven. Het komt voor dat AV specialisten een vast dienstverband hebben, al is het gebruikelijker dat ze als freelancer aan de slag gaan.

Beroep AV Specialist
Werken op het Mediapark in Hilversum

De AV specialist is op professioneel niveau bezig met het maken van audiovisuele producties: video's die van geluid(effecten) zijn voorzien. Er wordt een compleet product afgeleverd, denk aan videoclips, commercials, bedrijfsfilms, reportages, maar ook documentaires en speelfilms. Soms houden AV specialisten zich bezig met animatie, al is aanvullende kennis vereist.

Wat doet een AV Specialist zoal?

De AV specialist is handig met de camera. Hij of zijn kent zijn eigen camera als een broekzak en kan ook uitstekend met andere ('vreemde') camera's overweg. In feite is de AV specialist erg allround. Ten eerste is hij of zij verantwoordelijk voor het schieten van pakkende, fraaie beelden. Vervolgens is de AV specialist in staat deze beelden zelf digitaal te bewerken en te monteren. Een AV-specialist moet in staat zijn zelfstandig te werken, maar moet ook goed in een team kunnen functioneren. Hij of zij werkt mee aan tv-programma's, videopresentaties, muziekclips, reclamecommercials en films. De AV-specialist is zelfstandig ondernemer of werkzaam bij een productie- of mediabedrijf. Met andere woorden: hij of zij is van veel markten thuis.

AV specialist met camera
AV specialist aan het werk

Van ontwikkeling tot realisatie

Het begint allemaal met het ontwikkelen van een concept voor een film in overleg met de opdrachtgever. In overleg met opdrachtgever en op basis van diens wensen en eisen wordt een draaiboek gemaakt. Eventueel in samenwerking met anderen is de AV specialist verantwoordelijk voor het verzorgen van geluid, licht en beeld. Beelden worden vervolgens gemonteerd en bewerkt, hier neemt een AV specialist de rol aan van video editor. Ook zorgt de AV specialist ervoor dat alle apparatuur op orde is: audiovisuele apparaten worden gecontroleerd. Mocht het nodig zijn, dan verricht hij of zij hier onderhoud aan. Gebruiksrechten registreren? Voor de AV specialist is het geen enkel probleem. Dat geldt ook voor het beheer van het archief. Een pakkend concept wordt door jou bedacht en uitgewerkt.

Wat heb je aan een AV Specialist?

De AV specialist levert het volgende:

  • Een goede AV specialist is erin getraind ervoor te zorgen dat techniek altijd werkt en functioneel is.
  • Een goede AV specialist is in staat het nodige onderzoek uit te voeren.
  • De AV specialist ondersteunt collega's waar nodig met taken met betrekking tot videoproductie.
  • Of het nu audio of visuele taken zijn: de AV specialist weet er raad mee (en kan ze ook combineren).
AV specialist neemt geluid op
AV specialist met microfoon

Waarom een professionele AV specialist inschakelen

Schakel je een AV specialist in, dan…

  • Ben je ervan verzekerd dat je techniek werkt: je hebt een professional op locatie die precies weet hoe en wat. Mochten zich onverwacht problemen voordoen, dan worden die verholpen. Technische problemen of mankementen aan de vooravond van een evenement worden preventief geëlimineerd om een soepel verloop in de kaart te spelen.
  • Ben je verzekerd van professionele kwaliteit geluid en beeld gedurende evenement of bij het opnemen van een video. De AV specialist is een technicus die verstand van zaken heeft. Het is iemand die niet panikeert als er iets misgaat.
  • Vind je de ideale tijdelijke oplossing in een specialist die je op freelance basis kunt inhuren. Ondersteuning nodig tijdens een bepaald videoproject, een seminar, congres of ander evenement? Je vindt de oplossing in de vorm van de AV specialist.

Hoe word je AV specialist?

AV specialist is geen beschermd beroep: in principe kun je het dus ook worden als je geen bijpassend diploma op zak hebt. Toch zal het in de praktijk lastig zijn voor iemand die geen AV opleiding heeft gevolgd om de rol van AV specialist op zich te nemen: er komt namelijk veel technische en praktische kennis kijken bij het beoefenen van dit beroep. Alleen iemand die van jongs af aan met camera's en op verschillende filmlocaties heeft gewerkt zal zonder een officiële opleiding een kundig AV specialist vormen. Voor de gewone 'sterveling' zijn er opleidingen.

Student AV Specialist
Opleiding volgen tot AV Specialist

MBO opleiding AV specialist

Op verschillende locaties in Nederland kan een MBO opleiding (niveau 4) tot AV specialist worden gevolgd. Om deze opleiding moet je wel aan een reeks voorwaarden voldoen: je moet onder meer een diploma LBO, VBO, VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, of VMBO theoretische leerweg hebben. Andere diploma's die voldoen zijn MAVO, MAVO-VBO of VMBO gemengde leerweg. Dat geldt eveneens voor een Diploma basisberoepsopleiding (MBO niveau 2) of Vakopleiding (MBO niveau 3). Per instelling kunnen aanvullende eisen gelden. Om een MBO opleiding AV specialist te gaan volgen, is een intakegesprek meestal vereist.

In dit overzicht vind je meerdere opleidingen tot AV Specialist:

- Opleiding AV Specialist via ROC

- Opleiding Audiovisueel via Mediacollege Amsterdam

- Opleiding AV Specialist via Curio

Of zelf een cursus volgen?

Misschien is het niet direct je ambitie een professioneel AV specialist te worden, maar wil je je wel graag verdiepen en brede kennis opdoen. Of je wilt je misschien eerst even oriënteren. De beste manier om in korte tijd zoveel mogelijk audiovisuele kennis en vaardigheden tot je te nemen zonder dat het je honderden of duizenden euro's kost, is in de vorm van de Cursus filmen met je telefoon. Dit digitale cursusboek stelt je in staat, aan de hand van de meest praktische oefeningen, uitstekende video's te maken, gewoon met je eigen telefoon. Daar is niets moeilijks aan. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is geduld en enig verstand van zaken.

Wat verdient een AV Specialist?

Er bestaat een verschil tussen "verdienen" en "verdienen". Als het aan ons ligt, dan verdient de AV specialist het allerbeste: deze verricht belangrijk werk. Zonder de inspanningen van de AV specialist zou gestroomlijnde videoproductie niet mogelijk zijn. Verdienen draait ook om geld: om harde flappen. Een beginnend AV-specialist zal zo'n 1.500-1.800 euro bruto per maand verdienen bij volledig dienstverband (zo stond de situatie er begin maart 2020 voor). Afhankelijk van ervaring en natuurlijk leeftijd kun je meer gaan verdienen. Als je freelance aan de slag gaat, heb je minder zekerheid, maar zul je wel een hoger uurloon ontvangen.

Past de functie AV specialist bij jou?

Als AV specialist moet je flexibel zijn ingesteld. Zo moet je het niet erg vinden om ook in het weekend en 's avonds te werken. Werken met feestdagen zit er ook geregeld bij. Je moet erg nauwkeurig zijn, veel technische kennis in je geheugen op kunnen slaan en goed met druk om kunnen gaan. Daarnaast moet je natuurlijk super nauwkeurig te werk kunnen gaan: het succes van een voorstelling of opname hangt soms geheel van jou af. Als AV specialist ben je vaak als freelancer actief. Dat houdt in dat je zelfstandig in staat moet kunnen zijn klanten aan te trekken en te netwerken. Iedere zelfstandige krijgt met administratie te maken, dus het is belangrijk dat je hiermee uit de voeten kunt. Doorstuderen? Dat kan. Na afloop van een MBO opleiding AV-specialist kun je je bijvoorbeeld aanmelden voor de Filmacademie in Amsterdam.

De kracht van videomarketing

Videomarketing heeft onverwachte voordelen. De opbrengsten van marketing via video kunnen enorm groot zijn. Uit onderzoek van Wyzowl, uitgevoerd in 2020, blijkt onder meer dat 86% van alle online marketeers die online video inzetten succes boeken met het krijgen van meer traffic (bezoekers) naar hun website. Hoe dat komt? Consumenten zijn gek op visuele informatie: deze vorm van informatie is veel beter behapbaar dan gortdroge lappen tekst. Ga bij jezelf maar na: als jij ergens informatie over zoekt, lees je dan liever een lang artikel, of kijk je even snel een filmpje waarin alles helder voor je wordt uitgelegd? Liefst 94% van de consumenten in het onderzoek gaf aan meer te begrijpen over een dienst of een product na het zien van een video hierover. De producent kan zijn verkopen met liefst 78% vergroten.

Pro Motion Film: huur een AV specialist in

Het is natuurlijk ook mogelijk om Pro Motion Film als AV specialist in te schakelen. Dat is een fantastisch idee. Waarom? Omdat je de krachten bundelt met een klein team, dat over een verrassend groot netwerk beschikt. Alle beslissingen worden zelf genomen. Bureaucratie? Weg ermee! Klein werken betekent werken met korte lijnen van communicatie, wat leidt tot snel resultaat. De kracht van een klein team is dat alle leden uitzonderlijk goed op elkaar zijn ingespeeld en precies van elkaar weten wat de sterkere en minder sterke kanten zijn. Zo vullen de leden van het Pro Motion filmteam elkaar naadloos aan en dat komt de kwaliteit ten goede.

Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

We gaan er iets moois van maken! Bekijk onze video, gemaakt door een van onze AV Specialisten:

Al 10 jaar ervaring

Pro Motion bestaat inmiddels meer dan 10 jaar en in 10 jaar is veel bereikt. Er is een ruim netwerk professionele freelancers opgebouwd en er zijn tal van klussen binnengehaald. We hebben veel bedrijven tevreden kunnen stemmen en dat doet ons deugd. Een uitdaging gaan we niet uit de weg: zolang iets technisch gezien maar mogelijk is, zullen we het klaar proberen te spelen. Dus: op korte termijn een AV-specialist nodig in de vorm van een cameraman of video editor? Pro Motion Film is waar je hem vinden kunt.

Neem contact met ons op

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Laurens

Denken goed met je mee

Laurens Hilboezen, Eigenaar, Viewie Media

Fijne partij om mee samen te werken! Denken goed met je mee en komen ook met goede ideeën om de video nog vetter en beter te maken. Aanrader!

Uiterst responsief en professioneel

Sarah Rouwendal, Digital Marketing Specialist, Giarte Media Group B.V.

Het was geweldig werken met Pro Motion Film! Het team is uiterst responsief en professioneel, en we waren blij met het geleverde eindresultaat voor een geweldige prijs. Zou het zeker aanraden!

Testimonial promotievideo's

Stelt iedereen op zijn gemak

Vincent Schothuis, Marketing Manager, RiskQuest

Pro Motion Film heeft voor ons bedrijf RiskQuest een aantal promotievideo's opgenomen die wij gebruiken op onze website en onze social mediakanalen. De opnamedag zelf verliep soepel. De cameraman stelt iedereen op zijn gemak, waardoor de opnames binnen een paar takes klaar waren. We zijn erg tevreden over het eindresultaat!

Oprechte interesse in jouw verhaal

Suzanne Rotteveel, Eigenaar, Oogstgoed

Als je een videoportret wilt waarin je op een natuurlijke manier en vanuit je eigen kracht je verhaal doet én dat mooi in beeld is gebracht, dan moet je bij de jongens van Pro Motion Film zijn. Niels begeleidde me goed mijn verhaal in en bleef tegelijk ook scherp op de details. Hij is een professional met geduld en oprechte interesse in jouw verhaal. Ik ben trots op het eindresultaat!

Heel blij met het resultaat

Suzan Kuiper, Projectlead Marketing Communicatie, De Buitenboordmotor

Voor onze Stichting heeft Pro Motion Film een videoproductie gemaakt. Heel blij met het resultaat en met de samenwerking. Fijn hoe flexibel ze zijn, (creatief) meedenken en snel kunnen schakelen, top!

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

Blog

Online video is een geweldig medium om impact te creëren bij je doelgroep. In onze blogs geven we gratis en voor niks onze kennis en skills weg. Zodat je met eigen ogen kunt zien wat er allemaal mogelijk is.

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92