Een one taker is een film die uit slechts één shot of take geschoten is. Dus zonder losse shots aan elkaar te hoeven plakken met behulp van een montageprogramma. Een one shot kan zowel gelden voor een video-laag als voor een audio-laag, als voor beide lagen tegelijk.
Het risico van een one shot
Als er ook maar een klein dingetje fout gaat bij een one shot, heb je geen tijd of back-up shots om dit te herstellen. Het doen van een one shot brengt dus verschillende risico's met zich mee.
Het voordeel van een one shot
Je kunt je film met een one shot in één keer schieten, zonder dat je dit over afzonderlijke takes hoeft uit te spreiden. Daarnaast is het monteren van een one shot eenvoudiger dan een film die uit losse frames bestaat.
Wanneer gebruik je een one taker?
Bijvoorbeeld bij specifieke vormen van documentaires, nieuwsverslaggeving ter plaatse of bij undercoveronderzoek.
Soms wordt het ook gebruikt voor films, voor esthetische redenen. Een one shot geeft je namelijk het idee dat de film net als de realiteit continue is. Zo volg je je hoofdpersonage op de voet, terwijl hij zich door verschillende ruimtes voortbeweegt. Je ziet wat hij ziet, weet wat hij weet en ervaart wat hij ervaart. Dit tilt een film naar een heel nieuw niveau.
Huur een cameraman in en vraag hem hoe het maken van een one taker in zijn werk gaat.
Kunstmatige one takers
Sommige films doen het vermoeden dat ze uit één shot gefilmd zijn, terwijl dit in feite niet zo is. De overgangen tussen shots zijn goed verborgen (ze vinden bijvoorbeeld in donkere ruimtes plaats) waardoor je ze als kijkers in eerste instantie niet ziet.
Meer begrippen in deze categorie
- 180 graden regel
- Cameravoering
- Canted shot
- Central perspective
- Cinematografie
- Close-up
- Depth of field (scherptediepte)
- Director of Photography (D.O.P.)
- Eyeline match
- Establishing shot
- Extreme close-up
- Extreme long shot
- Head room
- Long take
- Luistershot
- Over-the-shoulder-shot
- Pan effect
- Point of view
- Tegenshot
- Tilt effect
- Tracking shot
- Two shot