Wat is run and gun?

Wat is run and gun

Run and gun betekent in de context van filmproductie dat je als filmmaker altijd bent voorbereid op het volgende shot, omdat je maar één kans krijgt.

Denk bijvoorbeeld aan het filmen van een bruiloft. De cameraman heeft maar 1 kans om het moment om het Ja-woord vast te leggen, of het omdoen van de ringen te filmen.

Onvoorspelbare momenten

En op dezelfde trouwdag gebeuren er ook nog allerlei onvoorspelbare dingen. Bijvoorbeeld de bruidegom die tijdens het avondfeest door zijn beste vrienden wordt opgetild. Dit gebeurt spontaan. Run and gun camerawerk is dan dat de cameraman dit binnen een paar seconden heeft gezien, de camera gelijk in de aanslag heeft en deze spontane scène kan vastleggen.

Vaak bij documentaire videocontent

Aangezien run and gun dus aankomt op snel handelen en improviseren, is dit een manier van filmen die vaak voorkomt bij documentaire shoots: dus als de realiteit wordt vastgelegd. Want de realiteit laat zich niet regisseren. Dit kan ook voorkomen bij het laten maken van een bedrijfsfilm waarbij mensen op de werkvloer worden gefilmd.

Run and gun camerawerk zal minder snel voorkomen bij scripted commercials, omdat alle handelingen op camera dan zijn dichtgetimmerd. Er is niets spontaans.

Alles alleen doen

Run and gun filmen betekent vaak ook dat de cameraman als een one man band opereert en in feite alles doet wat normaal gedaan zou worden door een hele cameraploeg: camerawerk, licht en geluid.

Bij professioneel run and gun werk heeft de kijker dit bijna niet door. De kwaliteit van de opnames voelt alsof het door een hele ploeg is gefilmd.

Ervaring met run and gun shoots

Run and gun filmen moet je trainen. Pro Motion Film heeft veel ervaring met dit soort opnames, omdat wij ons voornamelijk richten op het maken van documentaire content. Hierbij moeten we vaak ter plekke improviseren.

Meer begrippen in deze categorie

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%