Case video laten maken? 7 succesvolle klant case videoformats 

Een klant case video is één van de meest populaire marketingvideo's op dit moment. Waarom?

Reviews werken gewoon heel goed wanneer iemand op zoek is naar een dienst of product en tussen meerdere partijen moet kiezen. Je koopt toch liever een product met veel positieve reviews dan een product zonder reviews.

Tekst reviews zijn dus al veel waard. Video reviews nog veel meer, omdat ze nog meer vertrouwen geven. Tekst reviews kun je makkelijk faken. Bij video zie en hoor je de klant vertellen. Daarbij kun je de klant ook nog eens in beeld brengen in een setting met jouw dienst of product. Zo maak je jouw product meteen tastbaar en persoonlijk. En onderscheid je jouw merk van andere bedrijven.

7 best practice formats voor case video's

Hoe pak je dat aan, een case video maken? Je kunt uiteraard 1 video maken met meerdere klanten aan het woord.

Maar in de praktijk zien we vaker dat bedrijven per klant 1 case video maken.

Hieronder tips en inspiratie voor het maken van een klant case video. Welk type video past het beste bij jouw bedrijf en wensen?

Inhoudsopgave

1. Case video met alleen quotes op camera (geen sfeerbeelden)

Voor het bedrijf Ontluikers maakten we 4 heel eenvoudige testimonial video's. Simpel, alleen quotes op camera en geen sfeerbeelden:

Dit type video vormt een eenvoudige aanvulling op geschreven testimonials omdat je met deze video's ook de lichaamstaal ziet en stem hoort van de klant.

Bovenstaand voorbeeld is op het gebied van klant case video's de meest kostenvoordelige optie om te maken, omdat de videomontage weinig tijd kost. Ook kun je er makkelijk meerdere op een dag opnemen: je hoeft niet bij de bedrijven langs om sfeerbeelden van hun kantoor op te nemen. Je kunt de klanten dus ook naar 1 locatie toe laten komen.

Wel moet er bij gezegd worden dat dat laatste nog een hele uitdaging is. Probeer je klanten maar eens allemaal op hetzelfde moment bij elkaar te krijgen. Ook voor dit project was het plan om 4 klanten op 1 dag in te plannen. Uiteindelijk hadden we toch 2 dagdelen nodig.

2. Case video met sfeerbeelden + voice-over quotes

Een andere optie voor een case video is de klant kort filmen tijdens zijn of haar werkzaamheden en dit combineren met een interview. Het interview laat je dan niet in beeld zien, maar in de videomontage pak je audiofragmenten uit het interview die je als voice-over onder de video gebruikt. Dit is daarmee de meest visuele vorm van een klant case. Qua gevoel doet zo'n video veel omdat je continue visueel interessante beelden kan laten zien.

Ook deze versie is eenvoudig om te maken. Je hoeft bijvoorbeeld geen uitgebreide interview set op te bouwen, want je gaat van de interview opnames toch alleen het audiofragment gebruiken. Het interview hoeft er op video dus niet helemaal strak uit te zien. Ook kun je korte sound bites makkelijker met elkaar combineren. Bij knippen in beeld zou de video juist heel fragmentarisch worden, daar heb je in dit geval geen last van.

3. Case video met storytelling element

Het doel van een klant case video is natuurlijk vooral dat je andere potentiële klanten laat zien dat jij als bedrijf goede diensten of producten levert en tevreden klanten hebt. Maar voor de kijkers is het ook fijn als de videocontent prettig wegkijkt. Een storytelling element kan daarbij helpen. Kies bijvoorbeeld voor een klant met een mooi project waar jouw dienst of product aan gelinkt kan worden. Kun je dat project bij de opnames betrekken?

Of kies voor een klant met een mooi verhaal. Zo maakten we voor GROHE een klant testimonial met een Brabants familiebedrijf in de hoofdrol. De video gaat niet alleen over hoe zij de producten van GROHE gebruiken, maar ook over de relatie tussen vader en zoon:

4. Case video - gescript

In deze klassieke case video vertelt IT Architect Marcel van AWL over zijn ervaring met de software van Login VSI.

Deze video is goede promotie voor AWL en Login VSI. De video is gemaakt voor Login VSI, maar er wordt ook ruimte gegeven voor een kort voorstelrondje vanuit AWL.

Deze video is heel erg "volgens het boekje" op z'n Amerikaans opgenomen. Met andere woorden: de video is vrij gescript. De gewenste uitspraken zijn van te voren uitgeschreven. Het voordeel hiervan is dat je een compacte video krijgt met volledige regie over wat er gezegd moet worden.Het bijbehorende nadeel: dit komt minder spontaan over en je voelt als kijker dat het enigszins gescript is.

5. Case video samen met partner

Voor softwarebedrijf inRiver maken we op dit moment meerdere testimonial video's. inRiver heeft meerdere implementatie partners die rechstreeks contact onderhouden met de klant. Deze partners worden daarom betrokken bij dit testimonial project. Zo zie je in deze video dat de klant Boretti vertelt over hun ervaring met inRiver en partner Ctac:

Op deze manier is dit een klant case video waar twee organisaties wat aan hebben (inRiver en Ctac) en eigenlijk drie organisaties met Boretti er bij, want hun producten komen mooi in beeld. Voor hen is het dus ook een stukje branding.

Voordelen klant testimonial video met partner

Het levert meerdere voordelen op om je partner hierbij te betrekken en de case video's samen te produceren. Zo kun je de kosten splitten en verdubbel je het bereik online. Zo komen er nog meer mensen in aanraking met jouw merk.

Maak je een rijk videoportret over de klant waarin hun merk en verhaal mooi in beeld komt, dan is de kans ook groot dat de klant deze video deelt via LinkedIn. Bij het eerste voorbeeld in dit artikel zal dit minder snel gebeuren dan bij de testimonial video voor inRiver.

Nadelen van klant testimonial video met partner

Zo'n videoportret waarin een review over twee organisaties wordt gegeven en een uitgebreide introductie van de klant zelf, betekent ook een relatief lange video. In het geval van Boretti zelfs bijna 4 minuten. Dat is lang. Nu is het wel zo dat een klant die op jouw website deze video tegenkomt tijdens zijn/haar overweging je product af te nemen, waarschijnlijk wel wat geduld heeft om de video te bekijken als dat helpt bij de besluitvorming. Voor social media is het wel erg lang, maar dit kun je oplossen door een ingekorte teaser clip te maken voor bijvoorbeeld LinkedIn. Met deze clip verwijs je dan door naar de uitgebreidere video op je website.

Je kunt dus een heel simpele variant opnemen of uitgebreid. Je kunt ook ergens tussenin landen: nodig klanten bij jouw op locatie uit, en neem hier wat simpele sfeerbeelden op van jouw dienstverlening, producten of beelden dat je in gesprek bent met de klant.

Andere opties

6. Testimonial video snacks op evenement

Organiseer je een bedrijfsevenement? Grote kans dat hier meerdere klanten rondlopen. Het is dan logistiek gezien erg slim om deze klanten op evenement locatie te interviewen over hun ervaring met jouw bedrijf. Laat de cameraman gelijk een aftermovie filmen van je evenement. Dit deden we bijvoorbeeld voor Riversand:

Testimonial snack voorbeeld:

En de bijbehorende aftermovie

7. Meerdere testimonials in 1 video

Een andere klassieke optie voor een klant case is het maken van 1 promotiefilm of productvideo waarin meerdere klanten hun ervaring delen over jouw dienst of product.

Maak bijvoorbeeld een promotiefilm waarin drie klant cases voorbij komen. Dit deden we in het verleden voor meerdere bedrijven, zoals:

Wel is het alweer een paar jaartjes geleden dat we zo'n video met meerdere cases hebben opgenomen.

Klanten kiezen er tegenwoordig vaker voor om per klant gewoon een losse video te maken. Dit levert namelijk extra content op en ook kan er per video dan dieper ingegaan worden op de klantervaring.

Testimonial video laten maken

Over de auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Bekend van

Videoproductie artikelen

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!