Case video laten maken? 7 succesvolle klant case videoformats 

Een klant case video is één van de meest populaire marketingvideo's op dit moment. Waarom?

Reviews werken gewoon heel goed wanneer iemand op zoek is naar een dienst of product en tussen meerdere partijen moet kiezen. Je koopt toch liever een product met veel positieve reviews dan een product zonder reviews.

Tekstreviews zijn al enorm veel waard. Denk aan de reviews die je via Google kunt lezen. Als ik uiteten ga, een vakantie boek of bedrijf inhuur, dan maakt het in mijn besluitvorming echt uit of het bedrijf goede recensies krijgt.

Daarbij helpen en versterken videoreviews het vertrouwen van potentiële kopers nog meer, zeker als ze oprecht zijn. Tekstreviews kun je namelijk makkelijk faken. Bij een video zie en hoor je de klant echt in beeld vertellen en zou je het als kijker merken als het geacteerd is. In een klant case video kun de klant ook in beeld brengen in een setting met jouw dienst of product in actie. Zo maak je jouw product meteen tastbaar en persoonlijk. Met een video klantverhaal ter ondersteuning van reviews in tekstformaat, onderscheid je jouw merk echt van andere bedrijven.

7 best practice formats voor case video's

Het is dus duidelijk dat klant cases enorm effectief zijn. Niet voor niets staat deze video bij ons op nummer één van de video's die we per jaar voor onze opdrachtgevers maken.

Maar hoe pak je dat aan, een klant case video maken? Je kunt bijvoorbeeld één video maken met meerdere klanten aan het woord. Maar in de praktijk zien we vaak dat bedrijven per klant één opzichzelfstaande klant case video maken.

Hieronder vind je nuttige tips en 7 x inspiratie voor het maken van een klant case video. Welk type klantvideo past het beste bij jouw marketingstrategie?

Inhoudsopgave

1. Case video met alleen quotes op camera (geen sfeerbeelden)

Je kunt een klant case zo ingewikkeld of eenvoudig maken als je zelf wilt. Laten we beginnen met een eenvoudige vorm.

Voor het bedrijf Ontluikers maakten we vier simpele testimonial video's. De interviews duurden vaak slechts 15 minuten, en dan was de klant ook klaar. Er werden in deze video's geen sfeerbeelden verwerkt. Toch levert het een effectieve testimonial video op waarin je de klant ziet en hoort vertellen.

Dit type video levert al een rijke aanvulling op geschreven testimonials, omdat je met deze video's ook de lichaamstaal ziet en stem hoort van de klant.

Bovenstaand voorbeeld is op het gebied van klant case video's één van de meest kostenvoordelige video's om te maken, omdat de videomontage weinig tijd in beslag neemt. Ook kun je makkelijk meerdere van deze video's op een dag opnemen: je hoeft niet bij jouw klanten langs om sfeerbeelden van hun kantoor op te nemen. Je kunt al jouw klanten naar één locatie toe laten komen, bijvoorbeeld jouw kantoor.

Wel moet er bij gezegd worden dat dit nog een hele uitdaging kan zijn. Probeer je klanten maar eens allemaal op hetzelfde moment bij elkaar te krijgen. Voor het videoproject van Ontluikers was het oorspronkelijke plan om vier klanten op één dag te filmen. Maar in verband met drukte, ziektes en vakanties loopt het in de praktijk vaak anders. Uiteindelijk hadden we twee dagdelen nodig om de korte verhalen in beeld te brengen.

PRO Tip: Wil je echt geen euro kwijt zijn aan je klantverhaal video, vraag jouw klanten dan om zichzelf met hun eigen telefoon te filmen en iets te zeggen over de samenwerking met jullie en jullie product of dienstverlening. Authentieker dan dat kan niet. Het enige is wel dat zo'n video inhoudelijk en qua impact beperkt kan zijn. Maar een review op camera is en blijft een review op camera.

2. Case video met sfeerbeelden + voice-over

Een andere vorm van een klant case video is om je klant te filmen tijdens zijn of haar werkzaamheden en dit combineren met een interview. Het interview laat je dan alleen niet in beeld zien, maar in de videomontage pak je audiofragmenten uit het interview die je als voice-over onder de video gebruikt. Dit is de meest filmische vorm van een klant case, omdat je de klant niet in beeld ziet. Qua gevoel doet zo'n video veel omdat je continu mooie beelden kan laten zien die bijdragen aan de storytelling. Bijvoorbeeld beelden van jouw dienst of product in gebruik.

Ook deze case video is vrij eenvoudig te maken. De videograaf of cameraploeg hoeft bijvoorbeeld geen uitgebreide interviewset op te bouwen, want je gaat van de interview-opnames toch alleen de audio gebruiken. Het interview hoeft er op beeld dus niet helemaal strak uit te zien. Ook kun je korte sound bites makkelijker met elkaar combineren. Bij af en aan geknip in beeld, zou je video heel fragmentarisch worden, omdat je het geknip ook in beeld ziet. Daar heb je in dit geval geen last van.

Voor BouwTalent, opleider van studenten in de bouw, maakten we een case video waarin studenten vertellen over hun ervaring. Hun antwoorden zijn geheel als voice-over audio bytes in de video gemonteerd:

3. Case video met storytelling element

Het doel van een klant case video is natuurlijk vooral dat je andere potentiële klanten laat zien dat jij als bedrijf goede en betrouwbare diensten of producten levert en dat je tevreden klanten hebt. Maar voor jouw kijker is het ook fijn als de videocontent prettig is om naar te kijken.

Een storytelling element kan daarbij helpen. Kies bijvoorbeeld voor een klantverhaal gelinkt aan een mooi project waar jouw dienst of product gebruikt wordt. Kun je dat project bij de opnames betrekken?

Denk dan aan de locatie van het project. Misschien is dit wel een bekend gebouw. Je kunt van de locatie dan ook een hoofdrolspeler maken. Stel je levert als B2b bedrijf verlichting zoals spotjes en één van jouw klanten werkt voor het Rijksmuseum en jouw spotjes worden daar geïnstalleerd. Dan kun je jouw video qua storytelling nog groter maken door het Rijksmuseum in beeld te brengen als case.

Misschien heeft jouw klant zelf ook een grote naam als klant, waarbij ze jouw product inzetten. Dan kun je beide namen in jouw video in beeld laten komen.

Of kies voor een klant met een mooi verhaal. Zo maakten we voor GROHE een keer een klant testimonial met een Brabants familiebedrijf in de hoofdrol. De video gaat niet alleen over hoe zij de producten van GROHE gebruiken, maar ook over hun familiebedrijf en de relatie tussen vader en zoon:

4. Case video - gescript

In deze klassieke case video vertelt IT Architect Marcel van AWL over zijn ervaring met de software van Login VSI.

Deze video is goede promotie voor AWL en Login VSI. De video is gemaakt voor Login VSI, maar er wordt ook ruimte gegeven voor een kort voorstelrondje vanuit AWL.

Deze video is heel erg "volgens het boekje" en op z'n Amerikaans opgenomen. Met andere woorden: de video is vrij gescript. De gewenste uitspraken zijn van te voren uitgeschreven. Het voordeel hiervan is dat je een compacte video krijgt met volledige regie over wat er gezegd moet worden. Het bijbehorende nadeel: dit komt soms minder spontaan over en je voelt misschien als kijker dat het enigszins gescript is.

Toch kun je deze vorm best overwegen. Je weet dan zeker dat alles wat gezegd moet worden ook duidelijk en to the point aanbod komt in de video.

5. Case video samen met partner

Voor softwarebedrijf inRiver maakten we ook een paar testimonial video's. inRiver heeft meerdere implementatiepartners die rechstreeks contact onderhouden met de eindklant. Deze partners worden daarom betrokken bij dit testimonial project. Zo zie je in deze video dat de klant Boretti vertelt over hun ervaring met inRiver en hun partner Ctac:

Op deze manier is dit een klant case video waar zowel inRiver als Ctac wat aan heeft. Eigenlijk zelfs drie organisaties als je Boretti meetelt, want hun producten komen mooi in beeld. Voor hen is het dus ook weer een mooi stukje branding.

Voordelen klant testimonial video met partner

Het levert meerdere voordelen op om je partner te betrekken en de case video's samen te produceren. Zo kun je de kosten splitten en verdubbel je ook nog eens het bereik online omdat je de video vanaf beide kanalen deelt. Zo komen er nog meer mensen in aanraking met jouw merk.

Maak je een rijk videoportret over de klant waarin hun merk en verhaal mooi in beeld komt, dan is de kans ook groot dat de klant deze video deelt via bijvoorbeeld LinkedIn.

Nadelen van klant testimonial video met partner

Een klant case video waarin een review over twee organisaties wordt gegeven inclusief uitgebreide introductie van de klant zelf, betekent ook een relatief lange video. In het geval van Boretti is dat zelfs een video van bijna vier minuten. Dat is lang. Nu is het wel zo dat een oriënterende klant die op jouw website deze video tegenkomt, waarschijnlijk wel wat geduld heeft om de video te bekijken als dat helpt bij de besluitvorming.

Voor social media is een video van vier minuten veel te lang, maar dit kun je oplossen door een ingekorte teaser clip van 30 tot 60 seconden te maken voor bijvoorbeeld LinkedIn. Met deze clip verwijs je dan door naar de langere video op je website.

6. Testimonial video snacks op evenement

Organiseer je een evenement? Dan is er een grote kans dat jouw klanten hier rondlopen. Het is dan logistiek gezien erg slim om deze klanten tijdens het evenement te interviewen over hun ervaring met jouw bedrijf. Laat de cameraman gelijk een aftermovie filmen van je evenement. Dit deden we bijvoorbeeld voor onze opdrachtgever Riversand:

Testimonial snack voorbeeld:

En de bijbehorende aftermovie

7. Meerdere testimonials in 1 video

Een andere veelvoorkomende optie voor een klantcase is het maken van een video waarin meerdere klanten hun ervaring delen over jouw dienst of product. Dit kan bijvoorbeeld ook een algemene productvideo of bedrijfsfilm zijn. Bekijk hier de bedrijfsfilm die wij maakten voor Viewie Media, leverancier van narrowcasting software:

In de bedrijfsfilm van Viewie Media zijn meerdere korte testimonials verwerkt.

  • Videomarketing Viewie Media

    Videomarketing voor Viewie Media

    Viewie Media wilde een bedrijfsfilm laten maken. Ze kregen er 2. Plus een aantal testimonials en uitlegvideo’s. Allemaal in één moeite door.

Ga je voor deze optie? Onze opdrachtgevers kiezen er dan tegenwoordig vaak alsnog voor om per klant ook een opzichzelfstaande video te maken. Dit levert namelijk weer extra waardevolle videocontent op en ook kan er per video dan dieper ingegaan worden op de klantervaring.

Conclusie

Er zijn heel wat mogelijkheden om een klant case video op te nemen. Wat de beste keuze is zal afhankelijk zijn van jouw videomarketingstrategie, dus hoe je de video's gaat inzetten. Maar ook jouw vakgebied of het type klant dat je filmt zal invloed hebben op het video format. Tot slot zijn er praktische zaken om rekening mee te houden zoals je budget en logistieke uitdagingen.

Jouw bedrijf boosten met doeltreffende testimonial video's?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

10 + jaar ervaring in het produceren van conversieverhogende testimonial video's

Voordelige productiekosten bij afname van een serie video's

✓ Altijd extra vrijblijvend advies over aanvullende videomarketing mogelijkheden

Testimonial video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92