Hoe maak je een goede klant referentie video?

Een eerlijke en goede review over je onderneming is goud waard. Al helemaal in de vorm van een video waarin je een tevreden klant in geur en kleur hoort en ziet vertellen over de ervaring met jouw onderneming. Terwijl er tegelijkertijd ook nog eens beelden worden getoond van de klant in combinatie met jullie dienst of product.

Completer en beter kan het niet.

Hoe maak je de perfecte klant testimonial video in 10 stappen?

1. Geschikte bedrijven benaderen

Allereerst komt het er op aan dat je geschikte bedrijven benadert waarvan je zeker weet dat zij lyrisch zijn over jouw producten en dienstverlening.

Het liefst zijn dit klanten waar je al jaren een duurzame relatie mee hebt opgebouwd. Zodat het contact heel laagdrempelig is en er weinig overtuigingskracht nodig is om ze over te halen om voor je camera te verschijnen. Deze klanten doen alles voor je.

Een andere goede optie is om tevreden klanten te benaderen waarvoor je zeer recent nog iets hebt gedaan. De succesvolle samenwerking zit nog fris in hun geheugen en dat levert een overtuigende en actuele review op camera op.

Biedt de deelnemende bedrijven wel iets aan in ruil voor hun deelname. Bijvoorbeeld dat hun bedrijf ook goed zichtbaar in beeld komt in de video.

Dat levert hen ook weer naamsbekendheid op.

Denk eventueel ook aan korting op een volgend product of dienst.

2. Wie doet het verhaal?

Mensen luisteren liever naar een review vanuit een persoon dan vanuit een bedrijfsnaam. Want uiteindelijk zijn het de mensen binnen een bedrijf die een product of dienst afnemen.

Maak er dus geen "Wij van WC eend adviseren .... omdat" verhaal van. Maar laat het verhaal doen door iemand die als vertegenwoordiger van hun bedrijf een persoonlijke ervaring deelt.

Hier ben je eigenlijk je eigen castingbureau. Want je moet de juiste kandidaten gaan selecteren voor je video. Benader klanten dus persoonlijk om te vragen of zij het verhaal willen vertellen namens hun bedrijf.

En als je met meerdere mensen contact hebt gehad binnen een onderneming, dan kun je ook aan het bedrijf vragen of iemand van hen bereid is om een review op camera te geven. Als iemand hier zelf enthousiast op reageert, is dat al het halve werk. Want je wilt niet iemand die met tegenzin op camera verschijnt. Dat ga je voelen.

Kies bij voorkeur iemand die camerageniek is, het leuk vindt, goed spreekt en zich ook kwetsbaar op durft te stellen. Dat het een eerlijk verhaal wordt en geen geforceerd verkooppraatje.

Casten van de juiste mensen
Selecteer de juiste kandidaten voor je video

Ook handig trouwens als ze een succesverhaal hebben, mijn volgende punt.

3. Wat is het verhaal?

Een goede klant testimonial video heeft eigenlijk een klassieke verhaalstructuur. Met als basis:

 • probleem
 • oplossing

Je wilt eigenlijk horen dat je klant er eerst niet uit kwam, zonder jullie hulp. Dat het stroef ging. Dat er kansen bleven liggen. Dat het bedrijf zelfs bijna failliet ging. En dan de plotselinge ommekeer. Jullie product deed wonderen. De opdrachten vlogen opeens binnen. Het werkplezier nam ontzettend toe. Jullie dienstverlening of product is een ware superheld.

And they lived happily ever after...

Als het verhaal begint met een probleemsituatie en vervolgens ingaat op de oplossing, jouw product, dan is er sprake van goede storytelling. Er is sprake van een ontwikkeling. En het is een overwinningsverhaal. Hier houden mensen van.

Ga dus na bij de deelnemende klanten wat het probleem was en hoe jouw product of dienst dit probleem heeft opgelost. En giet dat vervolgens in een duidelijk verhaal. Goede vragen kunnen hierbij helpen.

4. Vragen opstellen

Met goede vragen weet je de juiste antwoorden te ontlokken. Deze vragen zijn ook hulpmiddelen voor je klant om de juiste onderwerpen aan te kaarten, in de juiste volgorde. Zo'n vragenlijst is in feite je script.

De gewenste antwoorden kun je eventueel ook uitschrijven, of wat er in de kern gezegd moet worden. Zodoende is het script echt dichtgetimmerd.

Denk aan de volgende vragen:

10 vragen die je jouw klanten kunt stellen in een klant testimonial video:

 • Wie ben je en wanneer is je organisatie begonnen?
 • Wat voor projecten doen jullie?
 • Welke oplossingen biedt je aan jullie klanten?
 • Wat is jullie geschiedenis met onze diensten?
 • Hoe helpt ons product bij jullie project?
 • Wanneer en waarom ben je ons nieuwe product gaan gebruiken?
 • Wat hoop je hiermee te voorkomen?
 • Welke voordelen zie je in het gebruik van dit product voor je bedrijf?
 • Waarom zou u je dit product aanbevelen?
 • Waar staat jullie bedrijf over een paar jaar?

5. Welke punten moeten naar voren komen?

Zoals de vragen hierboven enigszins weggeven, is het absoluut interessant om kort in te gaan op hoe de samenwerking tussen de klant en jouw onderneming tot stand is gekomen.

Denk ook aan topics zoals de geschiedenis van hun bedrijf en bij welke projecten ze jouw product of dienst toepassen en hoe ze dat helpt.

Het is ook waardevol om de voordelen van je dienstverlening of product in de praktijk door hen te laten benoemen.

Zonder dat het teveel een over-de-top en saai sales praatje wordt.

Zoals je misschien ziet zijn de bovenstaande vragen vooral gericht op het klantverhaal: hoe heeft het product hen vooruit geholpen? Waar komen ze vandaan en hoe ziet de toekomst er uit?

Dat maakt het veel meer een mooi verhaal waar mensen naar willen kijken.

Maak er dus vooral niet een reclamevideo van waarin je alleen ingaat op de voordelen van het product en waarom anderen dit product ook zouden moeten kopen. Verwerk dit subtiel in het verhaal van je klant. Zo maak je er laagdrempelige branded videocontent van. En die content waardeert je doelgroep.

Klant wordt geinterviewd over product
Voorbeeld van een klant review

6. Koppelen aan case study (project)

Een mooi verhaal is compleet als je er ook passende beelden bij hebt. Film een klant daarom bij voorkeur op de locatie waar zij het product of dienst toepassen. Zo weet de kijker ook waarover gesproken wordt en hoe dit er uit ziet.

Als een klant dan ingaat op de voordelen, kun je dat visueel ook gelijk goed in beeld brengen.

Overleg van te voren dus goed of je het interview kunt koppelen aan een bestaand project. Dan heb je gelijk een goede opnameset als het ware en kun je geheel in documentairestijl een ontwikkeling vastleggen die jouw klant doormaakt.

7. Video review opnemen

Dan is de dag aangebroken waarop de video review wordt opgenomen. Als er een case wordt gevolgd, dan wordt er vaak zo'n twee tot drie uur gefilmd op projectlocatie. Dat geeft voldoende tijd om mooie storytelling videocontent te verzamelen. Denk aan de volgende sfeerbeelden:

 • Interactie tussen jullie en jouw klant
 • Interactie tussen jouw klant en hun klant (degene waaraan zij het product aanbieden)
 • Het gebruik van het product in relatie tot hun klant
 • Close-ups van het product (visualisatie van de verschillende voordelen)
 • Jouw klant onderweg naar de projectlocatie (lopend, in de auto, via OV)
 • Jouw klant met collega's op kantoor

Vervolgens is het tijd voor het interview.

Wij doen dit meestal na de sfeeropnames, zodat degene die geïnterviewd gaat worden al heeft kunnen wennen aan de cameracrew. Daardoor zitten ze doorgaans een stuk relaxter op hun stoel.

Dit interview vindt plaats in de vorm van een informeel gesprek. De geïnterviewde kijkt dus niet rechtstreeks de camera in, maar naar de interviewer die vlak naast de camera zit en de vragen stelt.

Dat kan de cameraman zijn. Ook komt het vaak voor dat jezelf de vragen stelt. Vooral handig als jij jouw klant al goed kent.

De vragen worden uit het interview geknipt. Dus laat jouw klanten de vraag herhalen in hun antwoord, zodat de kijker de context begrijpt.

Klant review video opnemen
Opnames bij een klant op locatie

8. Videomontage

Vervolgens is het kunst om het interview en de sfeeropnames perfect met elkaar te combineren, zodat er als het ware een mini documentaire ontstaat over de klant in relatie tot jullie dienst of product.

Geen herhaling

Een goede edit verhoogt de kijkbaarheid van je video aanzienlijk. Filter hoofd van bijzaak en verwerk alleen de quotes in je video die echt relevant zijn. En voorkom herhaling, want het gebeurt vaak dat je tijdens een interview in herhaling valt.

Houd de video review kort. Liefst 1 tot 2,5 minuut.

Video review ondertitelen

Voeg ook ondertiteling toe als je wilt dat mensen zonder het geluid aan, slechthorenden, of mensen die bijvoorbeeld geen Nederlands verstaan, de video ook nog kunnen volgen.

Teaser versie van video review

Vervolgens kun je ook nog een heel korte variant van de video monteren voor je sociale media kanalen. Dit noemen we een teaser.

Deze video kun je op social plaatsen met een linkje in de omschrijving naar je website, waarop de hele video is te vinden.

9. Feedback geven

Een testimonial video laten maken betekent dat je op een gegeven moment de video in je inbox ontvangt en verrast wordt met het eindresultaat. Hopelijk is die verrassing positief. Maar zelfs als je gelijk tevreden bent is het heel normaal dat je nog iets kleins wilt aanpassen.

Zo'n aanpassingsronde is heel gebruikelijk. Misschien wil jouw klant de video ook nog wel even zien eerst en heeft die nog een opmerking.

Of misschien zit er toch nog dialoog in de video die voor jullie minder relevant is.

De editor kan de video hierop nog makkelijk aanpassen.

10. Video review publiceren

Dan het moment waarop we allemaal hebben gewacht. Je kunt de video review nu gaan delen met je doelgroep. Dat kun je het beste doen in de drie volgende stappen:

1. Video review op YouTube

Plaats de video eerst op YouTube en voeg er een SEO vriendelijke titel of tekst omschrijving aan toe, zodat mensen die op jouw product of dienst zoeken, de video ook tegenkomen.

2. Video review op website

Ten tweede verdient de video een prominente plaats op je website. Bijvoorbeeld op de productpagina, of op een pagina waarop andere reviews staan.

Schrijf er bij voorkeur een mooi bericht of zelfs een blog omheen, zodat de video en de specifieke klantcase goed wordt ingeleid.

3. Video review op social media

Plaats tot slot een teaser versie van je video review op sociale media kanalen zoals LinkedIn. In de omschrijving link je dan naar de productpagina op je website.

Voorbeeld van een video review

Voor een nieuw product van GROHE maakten we de volgende review video. Zoals je ziet, vertelt deze video het persoonlijke verhaal van een onderneming en wordt er aan de hand van projectbeelden op locatie visuele storytelling toegepast. Succesvolle ingrediënten voor een video review die makkelijk wegkijkt:

Testimonial video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Gaaf geworden

David Brode

Onze bedrijfsfilm en de verschillende opnames met klanten zijn gaaf geworden. Zelfs een aantal maanden na de opnames was Pro Motion Film bereid om mee te denken met onze wensen. Als we nog iets nodig hebben weten we jullie te vinden!

Klant review bedrijfsfilm Amsterdam

Pro Motion Film heeft alles over voor de klant!

Pascalle van Haaften, Office manager, Ovidius Law

Niels en Nander hebben ons, Ovidus Law, geholpen met een bedrijfsfilm en bedrijfsfoto's. Beide gaan zij erg professioneel te werk, ze denken met je mee en nemen initiatief. Pro Motion Film heeft alles over voor de klant! Erg fijn om met hen te mogen werken en de communicatie verliep vlekkeloos.

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

Super tevreden over de promotiefilm

Marieke van Boxtel, Directeur, OBS De Springplank

Wij zijn super tevreden over de promotiefilm. De samenwerking verliep heel prettig. Pro Motion Film hielp ons om de essentie van onze school in de film te laten zien. Wat ik vooral knap werk vond, was het beeldmateriaal dat naadloos aansloot op het verhaal dat ik vertelde in de film. Jullie hebben onze school in sfeer en beeld weten te pakken. Dank daarvoor.

Hele fijne samenwerking!

Heleen Vos,

Hele fijne samenwerking! We zijn superblij met het resultaat van Promotion Film. Onze feedback op de eerste versie is heel goed en snel verwerkt totdat we precies kregen wat we voor ogen hadden. Ook was het filmen samen een hele leuke ervaring!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92