Klantvideo filmen

Met mijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film merk ik dat bedrijven steeds vaker dankbaar gebruik maken van klantinterviews in hun videomarketingstrategie. Denk aan klantcase video's die je op je projectpagina's kunt inzetten, om te laten zien wat je allemaal gedaan hebt. Spreekt de klant in de video lovende woorden uit over jouw product en de lopende samenwerking? Dan verhogen deze video's de kans op nieuwe leads en aanvragen. Klantverhaal video's inzetten verhogen je conversie.

Maar waar begin je als je zo'n verhaal op camera wilt opnemen? Hoe benader je bestaande klanten en informeer je ze goed over wat er van hen wordt verwacht?

Dat ga ik je in dit artikel vertellen.

Inhoudsopgave

Klant zover krijgen om gefilmd te worden

Allereerst is het belangrijk om klanten zover te krijgen om voor de camera te verschijnen.

Het is vaak sowieso al een eer voor klanten om gevraagd te worden om op video iets te vertellen. Dat bevestigt dat jij de zakelijke relatie waardeert. Wees dus niet bang om lijntjes uit te zetten.

Tips bij outreach

- Neem contact op met klanten waarbij de relatie nog warm is en waarvan je weet dat zij echt blij zijn met jouw dienst of product.

- Neem contact op met klanten die echt het beste passen in jouw gewenste klantprofiel; hiermee trek je andere klanten aan uit die specifieke branche of uit hetzelfde segment

- Benoem dat zij een belangrijke klant voor je zijn en dat je projecten waar je trots op bent graag in de spotlight wilt zetten met een video. Hiermee streel je hun ego. ;-)

- Benoem wat zij zelf aan de video hebben: what's in it for them? Laat bijvoorbeeld een deel van de video echt over hun dienstverlening gaan, of maak zelfs een aparte versie van de klantvideo die nog meer over hun gaat, zodat zij deze ook via hun kanalen kunnen promoten.

- Geef aan dat jij ook bij de opnames aanwezig bent, dat maakt het persoonlijk (en gezellig!)

- Maak het makkelijk voor ze. Zeg wat er precies van hen verwacht wordt en hoeveel tijd ze hieraan kwijt zijn. Daarover gaat het volgende deel van dit artikel.

Zi dit tweede deel als een informatie sheet die je met je klant kunt delen.

Praktische informatie bij het opnemen van een klantvideo

Dit zijn veelgestelde vragen vanuit de klant, voorzien van duidelijke antwoorden.

1. Hoeveel tijd moet de klant in zijn agenda reserveren?

Wij trekken doorgaans 4 uur uit voor een uitgebreide klantvideo, waarbij de klant zelf 2,5 uur aanwezig is en 45 minuten wordt geinterviewd. Dit kan ook sneller, bijvoorbeeld als er geen sfeerbeelden gefilmd hoeven te worden. Vertelt de klant alleen snel iets op camera en ben je OK met een talking head video waarin je de klant even kort ziet praten? Dan kun je al in een uurtje klaar zijn inclusief opbouw en afbouw van de camera. Bijvoorbeeld bij zo'n video:

Voorbeeld 1: Klantvideo voor Ontluikers

Maar wanneer je een compleet videopotret opneemt waarin ook scenes van de klant in zijn of haar bedrijfsomgeving zijn te zien, houd dan ongeveer de volgende planning aan:

Tijdsindeling

15 minuten - kennismaking en doorspreken opnames / bekijken van ruimtes waar gefilmd kan worden

30 minuten - opbouw van camera in ruimte waar het interview wordt gehouden

45 minuten - interview met de klant

60 minuten - b-roll opnames met de klant, op verschillende locaties in en rondom het kantoorgebouw

60 minuten - algemene b-roll opnames van kantoor, hier hoeft de klant niet meer bij te zijn

30 minuten - afbouw cameraset

Koppel je hier opnametijden aan, dan kan een dag er zo ongeveer uitzien:

Fictief draaiboek

9:00 uur cameraman + contactpersoon aanwezig

9:00 - 9:15 uur kennismaking

9:15 - 9:45 uur opbouw cameraset ten behoeve van interview

9:45 - 10:30 uur interview met klant

10:30 - 11:30 uur b-roll met klant

11:30 - 12:30 uur algemene b-roll opnames van het bedrijf

12:30 - 13:00 uur afbouw camera / einde opnames

De klant is in dit geval 2,5 uur bij de opnames aanwezig, van 9:00 tot 11:30 uur. Dit is het resultaat van zo'n video waarin sfeerbeelden zijn verwerkt, in dit geval een video voor incassobureau Intrum en hun klant Translink:

Voorbeeld 2: Klantvideo voor Intrum

PRO Tip: Je kunt ook overwegen om twee klantvideo's op dezelfde dag te filmen. Dat is relatief voordelig. Je kunt dan de eerste klantvideo van 9:00 tot 13:00 uur filmen en de tweede van 13:30 tot 17:30 uur.

Goed, je hebt inmiddels een datum afgestemd met de klant en eventueel met de videograaf die het klantverhaal gaat filmen. Wat komt er nog meer bij kijken?

2. Waar wordt er gefilmd?

Meestal is het gebruikelijk dat je een klantvideo bij de klant opneemt. Kan dat niet? Dan kun je de klant ook uitnodigen bij jou op kantoor. Ook dan kun je alsnog sfeerbeelden filmen met de klant. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan voor onze klant Easygenerator uit Rotterdam, zij leveren trainingssoftware en wilden hun klant DHL uit Duitsland filmen. Het was niet mogelijk om in Duitsland te filmen, dus hun contactpersoon van DHL is naar Rotterdam gekomen en de opnames vonden op kantoor bij Easygenerator plaats. Dit is het resultaat:

Voorbeeld 3: Klantvideo voor Easygenerator

Dit werkt op zich prima. De video calls tussen DHL en Easygenerator zijn in scene gezet. Niemand die dat door heeft.

Bij sommige klanten is hun werkplek alleen zo'n toegevoegde waarde voor het verhaal, dat je daar wel wil filmen. Bijvoorbeeld omdat je jouw product of oplossing daar op locatie in gebruik kan zien. Een van onze opdrachtgevers, Viewie Media, levert bijvoorbeeld narrowcasting software en hardware voor makelaars en winkels; zij kunnen in hun winkels dan video's afspelen op schermen. Dat wil je natuurlijk in een klantvideo dan ook in beeld brengen:

Voorbeeld 4: Klantvideo voor Viewie Media

Het is sowieso sterk qua relevantie om de locatie van je klant in beeld te brengen.Probeer dus bij voorkeur af te spreken op locatie bij jouw klant.

Reserveren geschikte opnamelocatie

Als de klant bereid is om de opnames bij hen op locatie te plannen, dan is het belangrijk om hen een ruimte te reserveren voor het interview. Voor het interview raden wij aan een ruimte te reserveren die minstens 1,5 uur beschikbaar is, omdat je ook met de opbouw en afbouw van de camera en belichting zit. Dit zijn belangrijke voorwaardes aan deze ruimte:

  • De ruimte is zoveel mogelijk vrij van omgevingsgeluid.
  • De ruimte is zoveel mogelijk vrij van andere mensen die door het beeld heen kunnen lopen.
  • De ruimte is groot genoeg, zodat de geïnterviewde niet strak tegen een muur aan hoeft te zitten zit en er voldoende ruimte is voor de cameraopstelling. In principe geldt: hoe verder de camera van de geinterviewde af kan staan, hoe mooier het shot cinematografisch gemaakt kan worden met oog op depth of field. Een kamer van 40m2 is bijvoorbeeld best klein, liever wil je richting de 100m2. Helemaal mooi is bijvoorbeeld een open office of een vergezicht naar buiten toe. Dat zorgt ook voor een diepe achtergrond.

Wij zijn zelf geen fan van mini vergaderkamers die ook nog eens volgebouwd staan met (bijna) niet te verplaatsen tafels. Je bent dan heel beperkt qua shot.

Zo moesten we in de video van Easygenerator (voorbeeldvideo 3) in een erg kleine ruimte filmen en de spreker heel dicht tegen een muur aan zetten, dat maakt de achtergrond minder fraai dan bijvoorbeeld de achtergrond in de video van Intrum (voorbeeldvideo 2)

De ruimte hoeft niet per se een dichte kamer te zijn, indien er binnen het kantoor algemene ruimtes zijn zoals een hal of lege afdeling waar rustig gezeten kan worden, is dat qua setting vaak mooier dan een vergaderruimte.

Beschikbare ruimtes voor b-roll opnames

Voor de b-roll (sfeerbeelden) zal de geïnterviewde ook in de werksetting gefilmd kunnen worden. Eventueel met andere collega's die daar open voor staan.

Dit zijn korte opnames die in scène worden gezet en vaak 5 minuten per scene duren. Denk aan dit soort algemene beelden:

  • Geïnterviewde in gesprek met collega
  • Geïnterviewde aan het werk
  • Geïnterviewde loopt door kantoor
  • Buitenaanzicht van kantoorgebouw
  • Algemene beelden van branding
  • Algemene sfeerbeelden van afdeling en team
  • Overig: beelden die de inhoud van het interview kracht bij zetten

Het is mooi als deze opnames op verschillende plekken in de werkomgeving opgenomen kunnen worden.

Doen. Vraag je klant van te voren naar de mogelijkheden. Waar kan en mag er gefilmd worden en zijn er nog andere collega's die in beeld mogen?

Praktische tips

  • Wij raden aan om collega's vooraf op de hoogte te brengen dat er filmopnames worden gemaakt en in welke context.
  • Vraag collega's indien mogelijk vooraf al of zij er bezwaar tegen hebben gefilmd te worden. Zij zullen hooguit een paar seconden in de video te zien zijn. Collega's die liever niet op beeld komen, zullen niet door de cameraman gefilmd worden.
  • Zorg ervoor dat bureaus zoveel mogelijk zijn opgeruimd.

3. Hoe verloopt het interview?

Als je geinterviewd wordt, is het ook fijn om te weten wat er van je wordt verwacht. Wij delen altijd de volgende informatie met onze opdrachtgevers, die zij vooraf kunnen delen met hun klanten. Wij zullen dit ook altijd nog tijdens het interview overleggen.

Bijzonderheden interview

Probeer je antwoorden compact en to the point te houden: de video zal vaak hooguit maar 2 minuten duren.

Als geïnterviewde kijk je tijdens het beantwoorden van de vragen naar de interviewer; de camera is er zogenaamd niet.

De vragen van de interviewer worden niet in de video verwerkt, als geïnterviewde beantwoordt je daarom de vragen zoveel mogelijk in hele zinnen (zodat je de vraag niet nodig hebt om de context te begrijpen)

Er is een relaxte sfeer tijdens het interview. Er is voldoende tijd om een vraag opnieuw te beantwoorden en als geïnterviewde kun je vrijuit vertellen wat je te binnen schiet.

Probeer enthousiast te vertellen en gebruik vooral handgebaren indien je daar comfortabel mee bent.

4. Wat moet ik aan?

Tot slot wat kledingtips die je kunt delen met jouw klant.

- Draag vooral kleding waar jij je comfortabel in voelt.

- Draag geen kleding met drukke prints of merklogo's.

- Een kleurtint is vaak wel fijn; helemaal zwart of grijs is wat "saai".

- Neem voor de zekerheid een extra setje bovenkleding mee, het liefst in een andere kleur.

  • Kleding kiezen voor film of video

    Kledingtips film of video opnames

    Welke kleding kun je het beste dragen bij video of film opnames? Er zijn er paar do's en dont's. Lees er alles over in dit artikel met tips.

Conclusie

Bij het filmen van een klantvideo komt nog behoorlijk wat kijken qua voorbereiding. Goede begeleiding van jouw klant is belangrijk. Op basis van de bovenstaande informatie heb je hopelijk nu een beter beeld van alle voorbereidingen die getroffen moeten worden. Wil je de videoproductie van jouw klantvideo uitbesteden en sparren over de mogelijkheden? Neem dan vooral even contact op voor meer informatie.

Testimonial video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92