Wat is een screen capture?

Screen capture video

Met behulp van screen capture maak je een afbeelding of korte video van jouw computerscherm of telefoonscherm. Hetgeen wat er op dat moment op jouw scherm zichtbaar is wordt met behulp van screen capture omgezet naar een foto of video.

Wat is een screen capture?

Een screen capture wordt ook vaker een screenshot of screen recording genoemd. In het geval van een screenshot wordt er een afbeelding gemaakt van jouw scherm en in geval van een screen recording wordt er gefilmd wat er op jouw scherm afspeelt. Een screen capture kan het scherm van jouw computer, mobiele telefoon of tablet vastleggen, en zorgt zelfs dat de microfoon en systeem audio op hetzelfde moment ook wordt opgenomen. Dit is echter geen must. Het kan ook zijn dat je alleen de screen recording wilt zondere audio. Het handige van een screen capture is dat het helpt om beter te communiceren met een team of klant. Je kan namelijk exact uitleggen en demonstreren welke stappen er voor een specifieke functie nodig zijn. Doordat jouw woorden worden uitgelegd met beeldmateriaal wordt het makkelijker in context geplaatst.

Hoe maak je een screenshot?

Het maken van een screen capture is vrij eenvoudig. Iedere computer of telefoon, of het nu Apple, Android, Windows of anders is, beschikt over een ingebouwde screen capture. Vaak is er ook een shortcut aanwezig om de screen capture binnen enkele seconden te starten. Ondanks dat het standaard in een computer, tablet of telefoon zit, bestaan er ook verschillende geavanceerde programma's waarmee je de screen capture kan uitvoeren. Deze programma's zijn vaak net wat geavanceerder, beschikken over net wat meer verschillende instellingen en maken het maken van professionele screen capture makkelijker.

Wat is het voordeel van het maken van een screenshot?

Er zijn verschillende redenen waarom het maken van een screen capture zo handig is. Allereerst is het een geweldige manier om te laten zien in beeld hoe je bij een bepaalde instelling komt. Dit kan zowel live als via een vooraf opgenomen screen capture. Een ander voordeel is dat een schermopnamen op elk moment toegankelijk is. De kijker kan iedere stap makkelijk volgen, heeft de mogelijkheid om een beetje terug te spoelen en om de screen capture tussendoor op pauze te zetten als een stap wat langer duurt. Het laatste voordeel is dat de toevoeging van beeld zorgt dat een uitleg veel makkelijker te begrijpen is. Wanneer we een lange stuk tekst moeten lezen verliezen we snel de aandacht en is de kans groter dat een belangrijke stap wordt overgeslagen. Door screen capture heb jij de zekerheid dat de uitleg zo aantrekkelijk mogelijk verteld wordt.

Het gebruiken van screen capture in educatie video's

Een van de meest gebruikte manieren van screen capture, is voor trainingsvideo's of e-learning video's. Dit kan werkgerelateerd zijn, maar kan ook te maken hebben met het demonstreren aan klanten hoe ze via jouw online platform producten kunnen bestellen. Doordat de screen capture een opname is van hoe het er in het echt aan toe gaat, ziet de kijker exact wat ze kan verwachten. Om te zorgen dat iedere stap wordt uitgelegd, zorg je dat er een voice over aanwezig is. Wil je liever geen stem gebruiken? Dan kan je tekst op het scherm zetten en de muisknop extra duidelijk maken door het een leuk ontwerp of felle kleur te geven.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92