Wat is een placeholder?

Placeholder betekenis

Een Placeholder is een tijdelijke vorm van content die op een later tijdstip vervangen zal worden met de definitieve media. Placeholders komen veel voor bij grafische ontwerpen. Ze kunnen uit zowel visueel materiaal als tekst bestaan en worden ingezet om een impressie van de lay-out te geven (en de ideale lay-out samen te stellen) voor het uiteindelijke inhoudelijke materiaal kan worden aangeleverd. Kortom: Placeholders worden gebruikt in de ontwerpfase.

Inrichting van websites en magazines

Placeholders worden met name gebruikt bij websites en magazines waarbij er meerdere mensen tegelijk werken aan het eindproduct. Elk van die personen neemt een deel van het werk op zich. Iemand is verantwoordelijk voor het maken van foto's, een ander schrijft de teksten, weer iemand anders maakt tabellen en infographics en een vierde persoon houdt zich bezig met de algemene lay-out. Om alle puzzelstukjes goed in elkaar te laten vallen, worden Placeholders gebruikt. Elk van de betrokken teamleden kan zich optimaal op zijn eigen taak focussen, zonder dat het zicht op het einddoel verloren gaat. Ook voorkom je met Placeholders dat de persoon verantwoordelijk voor de lay-out op alle anderen leden moet wachten.

De Lorem Ipsum

Een Placeholder tekst die je veel tegenkomt op websites die nog onder constructie zijn, is de Lorem Ipsum. Dit tekstfragment doet denken aan een Latijnse tekst, maar is niet meer dan een verbastering. De inhoud heeft geen enkele betekenis, maar doet wel denken aan een echt stuk tekst. De Lorem Ipsum tekst wordt ingevoegd en maakt onderdeel van de grafische vormgeving uit. Die grafische vormgeving is waar de focus naar uit gaat en waaraan wordt gesleuteld.

Placeholders en SEO

Je zou denken dat Placeholders een grote impact hebben op de SEO-waarde (Search Engine Optimalisation) van een pagina, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Een Placeholder is echt puur voor tijdelijk gebruik. Je moet er natuurlijk wel op letten dat je de Placeholder op tijd vervangt als je de website écht in gebruik gaat nemen. Een website waarop nog een Placeholder te zien is, ziet er knullig uit. Dat gaat ten koste van je geloofwaardigheid. Ook wordt de pagina uiteindelijk door zoekmachines als "kopie" opgevat als je de Placeholder te lang laat staan.

Geavanceerde Placeholders gebruiken

Het is op steeds meer manieren mogelijk gebruik te maken van geavanceerde Placeholders. Je kunt hiermee standaard formatdocumenten opstellen, ook voor geautomatiseerde e-mails en dergelijke. De Placeholders vind je in de aanhef van berichten, of het versturen van een gebruikersnaam en wachtwoord. Ook voor adressen zijn Placeholders een goede optie. Via bepaalde organisaties als Genkgo krijg je toegang tot een groot aanbod eenvoudige en geavanceerde Placeholders. Zo kun je je bedrijf veel tijd besparen en je mensen efficiënter inzetten.

Placeholders bij videoproductie

Videomakers werken ook vaak met placeholders. Zo kan stock video worden gebruikt op delen in de video die nog niet zijn gefilmd.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%