Wat is een placeholder?

Placeholder betekenis

Een Placeholder is een tijdelijke vorm van content die op een later tijdstip vervangen zal worden met de definitieve media. Placeholders komen veel voor bij grafische ontwerpen. Ze kunnen uit zowel visueel materiaal als tekst bestaan en worden ingezet om een impressie van de lay-out te geven (en de ideale lay-out samen te stellen) voor het uiteindelijke inhoudelijke materiaal kan worden aangeleverd. Kortom: Placeholders worden gebruikt in de ontwerpfase.

Inrichting van websites en magazines

Placeholders worden met name gebruikt bij websites en magazines waarbij er meerdere mensen tegelijk werken aan het eindproduct. Elk van die personen neemt een deel van het werk op zich. Iemand is verantwoordelijk voor het maken van foto's, een ander schrijft de teksten, weer iemand anders maakt tabellen en infographics en een vierde persoon houdt zich bezig met de algemene lay-out. Om alle puzzelstukjes goed in elkaar te laten vallen, worden Placeholders gebruikt. Elk van de betrokken teamleden kan zich optimaal op zijn eigen taak focussen, zonder dat het zicht op het einddoel verloren gaat. Ook voorkom je met Placeholders dat de persoon verantwoordelijk voor de lay-out op alle anderen leden moet wachten.

De Lorem Ipsum

Een Placeholder tekst die je veel tegenkomt op websites die nog onder constructie zijn, is de Lorem Ipsum. Dit tekstfragment doet denken aan een Latijnse tekst, maar is niet meer dan een verbastering. De inhoud heeft geen enkele betekenis, maar doet wel denken aan een echt stuk tekst. De Lorem Ipsum tekst wordt ingevoegd en maakt onderdeel van de grafische vormgeving uit. Die grafische vormgeving is waar de focus naar uit gaat en waaraan wordt gesleuteld.

Placeholders en SEO

Je zou denken dat Placeholders een grote impact hebben op de SEO-waarde (Search Engine Optimalisation) van een pagina, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Een Placeholder is echt puur voor tijdelijk gebruik. Je moet er natuurlijk wel op letten dat je de Placeholder op tijd vervangt als je de website écht in gebruik gaat nemen. Een website waarop nog een Placeholder te zien is, ziet er knullig uit. Dat gaat ten koste van je geloofwaardigheid. Ook wordt de pagina uiteindelijk door zoekmachines als "kopie" opgevat als je de Placeholder te lang laat staan.

Geavanceerde Placeholders gebruiken

Het is op steeds meer manieren mogelijk gebruik te maken van geavanceerde Placeholders. Je kunt hiermee standaard formatdocumenten opstellen, ook voor geautomatiseerde e-mails en dergelijke. De Placeholders vind je in de aanhef van berichten, of het versturen van een gebruikersnaam en wachtwoord. Ook voor adressen zijn Placeholders een goede optie. Via bepaalde organisaties als Genkgo krijg je toegang tot een groot aanbod eenvoudige en geavanceerde Placeholders. Zo kun je je bedrijf veel tijd besparen en je mensen efficiënter inzetten.

Placeholders bij videoproductie

Videomakers werken ook vaak met placeholders. Zo kan stock video worden gebruikt op delen in de video die nog niet zijn gefilmd.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92