Wat is VFX?

VFX

VFX zijn visuele effecten die door de hulp van een computer en live-action beelden zijn ontwikkeld. Met de hulp van VFX breng je de meest fantasierijke ideeën tot leven in bewegend beeld.

Waar staat VFX voor?

Visuele effecten zijn door een computer gegenereerde beelden en gebruiken als basis live-action beelden. De start van live-action bewegingen en de afwerking door de computer maakt het mogelijk om jouw meest gekke ideeën te visualiseren op een realistische manier.

Een van de bekendste films die VFX echt op de kaart heeft gezet is Avatar. Deze film laat zien dat door middel van het toepassen van deze techniek op grote schaal het werkelijk mogelijk is om een volledig nieuwe wereld te maken.

Ondanks dat de kunst van echte protheses, decor en kostuumontwerp stuk voor stuk hun eigen waarde hebben, heeft VFX ervoor gezorgd dat speciale effecten echt naar een hoger niveau worden getild.

Ondanks dat we vaak ervan uitgaan dat VFX alleen voor de grote productiestudio's toegankelijk is, zoals DreamWorks, is het ook een mogelijkheid voor amateuristische of beginnende filmmakers. Er zijn verschillende toegankelijke programma's beschikbaar waar jij jouw vaardigheden op het gebied van VFX kan vergroten.

Wat is het verschil tussen visual effects en special effects?

Het is belangrijk om te onthouden dat VFX en special effects niet exact hetzelfde zijn. Ondanks dat ze beide gebruikt worden om een verhaal visueel sterker over te brengen en dit beide op een zo'n realistische mogelijke manier willen doen, zijn er grote verschillen tussen deze twee. Special effects vinden plaats op de filmset. Een veelgebruikt special effect is bijvoorbeeld een nep explosie en SFX make-up.

Bij VFX hebben we het juist om dingen die niet op de filmset plaatsvinden, maar juist om effecten die tijdens de post productie worden toegevoegd met behulp van digitale programma's.

De voordelen van VFX

De voordelen van VFX zijn een hoop. Het allereerste voordeel is voorspelbaar, maar dankzij VFX heeft fantasie en creativiteit geen limiet meer. Werkelijk alles kan met de hulp van VFX gemaakt worden. Een bizar landschap of een gek wezen wat in onze oceaan leeft, met VFX kan je jouw ideeën uitwerken tot echt beeld.

Een ander voordeel is dat het kan besparen op het budget. Ondanks dat het gebruiken van VFX niet per se bekend staat als betaalbare optie, is het vaak goedkoper dan wanneer je een volledige set moet bouwen om bepaalde stunts en ideeën uit te werken. Dankzij VFX worden fantasieën realiteit.

Ondanks dat er geen richtlijnen zijn over hoe wezens uit jouw droomwereld eruitzien, zorgt VFX ervoor dat een kijker het idee krijgt alsof deze wezens daadwerkelijk op onze planeet kunnen leven.

Verschillende vormen van VFX

Er zijn verschillende technieken in VFX. De eerste is CGI. Dit staat voor computer generated imagery. In dit geval bouwt de computer, dankzij de hulp van algoritmen, de creaties voor jou. Ondanks dat deze techniek voorheen meer een manier was de film en de visuele aspecten te schetsen, is het tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat er met behulp van CGI een volledige scène kan worden gemaakt.

De andere vorm van VFX is compositing. Dit is een techniek waar twee of meerdere beelden worden samengevoegd om vervolgens een beeld te maken. Een duidelijk voorbeeld van compositing is het gebruik van een green screen. Motion capture is een andere vorm van VFX. Hier worden bewegingen gescand met behulp van sensoren. Deze sensoren zorgen ervoor dat de VFX gecreëerde personages bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en houdingen zo realistisch mogelijk lijken.

Een laatste vorm van VFX is matte painting. Hier wordt er digitaal een achtergrond geschilderd en deze achtergrond wordt vervolgens samengebracht met de beelden van de acteurs. Dit is een veelgebruikte techniek in fantasiefilms, zoals Game of Thrones.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)