Wat is synchroniseren?

Synchroniseren

Het synchroniseren verwijst naar wanneer er audio afzonderlijk wordt opgenomen van de video. Vervolgens wordt deze audio in de namontage perfect gesynchroniseerd met de video, zodat het voor de kijker net lijkt alsof de audio op hetzelfde moment was opgenomen als de video.

Wat is synchroniseren?

Wanneer men het heeft over synchroniseren, wordt er verwezen naar de taak om audio en video beeld perfect gelijk te laten lopen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer een zanger op het podium aan het playbacken is. Het doel van de zanger op dat moment is om zijn mondbeweging perfect gelijk te laten lopen met de muziek.

Hetzelfde wordt gedaan tijdens het synchroniseren van audio, wat op een ander moment wordt opgenomen dan de video. Het synchroniseren hoeft niet alleen te verwijzen naar audio. Het is ook belangrijk om bijvoorbeeld de ondertiteling of bijbehorende scènes te laten synchroniseren met de dialoog.

Hoe wordt synchronisatie toegepast?

Het synchroniseren gebeurt allemaal in de namontage. In dat geval wordt de audio nogmaals of opnieuw opgenomen in een studiosetting. Deze wordt in de namontage in de betreffende scène geplakt.

Wanneer een filmproductie weet dat er een scène is die later gesynchroniseerd wordt, gebruiken ze tijdens het filmen van zowel de audio als de video vaak een klap-techniek. Aan het begin van de opname wordt een hard geluid gemaakt. In de audio is hierdoor een piek te zien. Wanneer de beide pieken op elkaar liggen, van zowel de audio als de video, is de kans groot dat je de twee bijna perfect hebt gesynchroniseerd.

Het voorkomen van een lip sync fout

Een foutje kan iedereen overkomen. Dat geldt ook voor het synchroniseren. Een fout die de maker echter altijd wil voorkomen, is dat er een duidelijke lip sync error te zien is. Dit is wanneer de mondbeweging van de acteur in de scène niet gelijk loopt met de ingesproken audio. Het resultaat is een raar beeld waar het lijkt alsof de acteur iets heel anders aan het zeggen is dan jij hoort.

Synchronisatie voor animatiefilms

Een filmgenre waarin synchroniseren een enorm belangrijk punt uitmaakt, is voor animatie- of tekenfilms.

Deze films worden namelijk vaak vooraf digitaal gemaakt en worden pas aan het einde ingesproken door alle acteurs.

Deze acteurs hebben de lastige klus om hun stem zo perfect mogelijk te synchroniseren met de mondbeweging van hun personage.

Het inspreken van een animatiefilm is daarom ook een klus die snel een aantal dagen kan duren. Uiteraard hangt dit deels af van de hoeveelheid tekst die een acteur moet inspreken.

Ondanks dat een animatie en de mondbewegingen origineel gemaakt zijn om te synchroniseren met bijvoorbeeld de Engelse taal, moet ook de vertaalde versie rekening houden met het synchroniseren van de audio. Bij de vertaalde versies zal de mondbeweging niet altijd perfect matchen met de audio. Maar wat wel belangrijk is, is dat de timing klopt. In dat geval is het doel van synchroniseren dat zowel de ingesproken audio als de mondbeweging van het personage precies op hetzelfde moment eindigen.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92