Wat is found footage?

Wat is found footage?

Met found footage wordt filmmateriaal bedoeld dat oorspronkelijk met een ander doel voor ogen gecreëerd was en later is opgenomen in bijvoorbeeld een reclamespot of een bedrijfsfilm. Denk bijvoorbeeld aan archiefbeelden, stukjes van interviews, scènes uit de privésfeer of verslagleggingen van evenementen zoals sportwedstrijden. Wat er op beeld gebeurt, wordt vaak becommentarieerd door een (hoofdrol)figuur uit de speelfilm of de commercial.

Found footage in kunst

Het Instituut voor Beeld en Geluid digitaliseert oud materiaal als archiefbeelden en maakt dit wereldkundig. Er zijn vervolgens weer initiatiefnemers die met die oude beelden aan de slag gaan en er een nieuw jasje aan geven. Denk bijvoorbeeld eens aan het project GIF'jes (te zien op https://giphy.com/benglabs).

Ook zijn er kunstenaars die met behulp van found footage hele speelfilms maken, of enkele scènes verwerken in een los kunstwerk.

Found footage in film

Found footage wordt regelmatig in film toegepast, bijvoorbeeld ter illustrering van iets wat zich ook in het echt heeft voltrokken.

Films over de Vietnamoorlog zijn bijvoorbeeld vaak voorzien van authentieke beelden van het werpen van napalm of beelden van Amerikaans president Richard Nixon.

Er zijn natuurlijk ook speelfilms die geheel fictief zijn, maar die zijn opgezet vanuit het idee dat ze met 'found footage' geschoten zijn. De cameramensen zijn in dit geval zelf onderdeel van het verhaal dat ze vertellen en becommentariëren. Denk onder meer aan:

  • Horrorklassiekers als 'The Blair Witch Project' (1999) en 'Paranormal Activity' (2007). De hoofdrolspelers in 'The Blair Witch Project' zijn filmstudenten. De namen van hun personages zijn dezelfde namen als de namen van de acteurs. Op die manier wordt de kloof tussen fictie en realiteit zoveel mogelijk gedicht en een gevoel van 'echtheid' gecreëerd.
  • Blockbuster Cloverfield (2008), waarin een reusachtig Alienachtig wezen landt in New York, is in zijn geheel geschoten met een handcamera die één van de personages vasthoudt.

Zelf met found footage aan de slag?

Ga je bijvoorbeeld een bedrijfsfilm laten maken, denk dan eens aan de meerwaarde van oude beelden waarin te zien is hoe alles er aan toe ging toen het bedrijf net was begonnen.

Op die manier breng je op pakkende in wijze in beeld wat er allemaal veranderd is, wat je hebt gepresteerd en dat doe je bovendien in een suikerzoet nostalgisch jasje, met roze bril en al.

Meer videoproductie begrippen

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

7 bomvolle e-books met tips over videomarketing en videoproductie.

Koopje: Van € ̶1̶.̶0̶93,- voor € 149,-

Ontvang de 7 Complete Masterclasses

Omdat wij ons met Pro Motion Film 100% willen richten op het maken van bedrijfsvideo's, gaan onze e-book masterclasses in de uitverkoop. We willen jou hiermee de juiste tools aanreiken om zelf succesvolle (bedrijfs)video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

✅ Filmen met je smartphone

✅ Perfecte video's monteren

✅ IJzersterke scripts schrijven

✅ Blauwdruk succesvolle videomarketing

✅ Onweerstaanbare interviews maken

✅ Geld verdienen met YouTube

✅ Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Nu voor slechts € 149.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel