Wat is found footage?

Wat is found footage?

Met found footage wordt filmmateriaal bedoeld dat oorspronkelijk met een ander doel voor ogen gecreëerd was en later is opgenomen in bijvoorbeeld een reclamespot of een bedrijfsfilm. Denk bijvoorbeeld aan archiefbeelden, stukjes van interviews, scènes uit de privésfeer of verslagleggingen van evenementen zoals sportwedstrijden. Wat er op beeld gebeurt, wordt vaak becommentarieerd door een (hoofdrol)figuur uit de speelfilm of de commercial.

Found footage in kunst

Het Instituut voor Beeld en Geluid digitaliseert oud materiaal als archiefbeelden en maakt dit wereldkundig. Er zijn vervolgens weer initiatiefnemers die met die oude beelden aan de slag gaan en er een nieuw jasje aan geven. Denk bijvoorbeeld eens aan het project GIF'jes (te zien op https://giphy.com/benglabs).

Ook zijn er kunstenaars die met behulp van found footage hele speelfilms maken, of enkele scènes verwerken in een los kunstwerk.

Found footage in film

Found footage wordt regelmatig in film toegepast, bijvoorbeeld ter illustrering van iets wat zich ook in het echt heeft voltrokken.

Films over de Vietnamoorlog zijn bijvoorbeeld vaak voorzien van authentieke beelden van het werpen van napalm of beelden van Amerikaans president Richard Nixon.

Er zijn natuurlijk ook speelfilms die geheel fictief zijn, maar die zijn opgezet vanuit het idee dat ze met 'found footage' geschoten zijn. De cameramensen zijn in dit geval zelf onderdeel van het verhaal dat ze vertellen en becommentariëren. Denk onder meer aan:

  • Horrorklassiekers als 'The Blair Witch Project' (1999) en 'Paranormal Activity' (2007). De hoofdrolspelers in 'The Blair Witch Project' zijn filmstudenten. De namen van hun personages zijn dezelfde namen als de namen van de acteurs. Op die manier wordt de kloof tussen fictie en realiteit zoveel mogelijk gedicht en een gevoel van 'echtheid' gecreëerd.
  • Blockbuster Cloverfield (2008), waarin een reusachtig Alienachtig wezen landt in New York, is in zijn geheel geschoten met een handcamera die één van de personages vasthoudt.

Zelf met found footage aan de slag?

Ga je bijvoorbeeld een bedrijfsfilm laten maken, denk dan eens aan de meerwaarde van oude beelden waarin te zien is hoe alles er aan toe ging toen het bedrijf net was begonnen.

Op die manier breng je op pakkende in wijze in beeld wat er allemaal veranderd is, wat je hebt gepresteerd en dat doe je bovendien in een suikerzoet nostalgisch jasje, met roze bril en al.

Meer gerelateerde begrippen

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92