Wat is een Hollandse documentaire?

Wat is een Hollandse documentaire?

Een Hollandse documentaire is feitelijk een documentaire van Nederlandse bodem en volgens een zekere Nederlandse stijl. Het gaat hier om non-fictie films waarin bepaalde zaken in de maatschappij, of bijvoorbeeld het leven van een individu (biografie) worden uitgelicht.

Nederlandse docu's internationaal

In de Nederlandse filmwereld heeft documentaire altijd een centrale rol ingenomen. Ook internationaal staan Nederlandse documentaires hoog aangeschreven.

De werken van cineasten als Bert Haanstra, Johan van der Keuken, Herman van der Vorst en Joris Ivens zijn regelmatig bekroond. Op de Nederlandse televisie is elke dag wel een documentaire te zijn.

Het International Documentary Film Festival in Amsterdam in november is elk jaar weer een grote hit.

Waarom zoveel documentaires?

Speelfilms zijn echte big budget producties, waar grote investeerders voor moeten worden gestrikt. Die grote investeerders vind je op een plek als Hollywood, maar niet zo snel in ons kleine kikkerlandje.

Documentaires waren (en zijn nog steeds) een stuk goedkoper. Je kunt met een handjevol mensen op pad gaan en er hoeft nauwelijks geïnvesteerd te worden.

Documentairemakers liepen weinig financieel risico, omdat er meer dan genoeg docu's in opdracht werden gemaakt voor bedrijven en organisaties.

Waardering van documentaires

Nederlandse speelfilms worden nog altijd niet erg hoog aangeschreven. Documentaires wel.

Als je als bedrijf of organisatie een documentaire wilt laten maken, vind je in Nederland dus meer dan genoeg cultureel en intellectueel erfgoed om op voort te bouwen.

Documentaires passen bovendien beter bij de wensen van bedrijven dan speelfilms. Dus: ga een cameraman inhuren en ga aan de slag. Misschien dat jij de volgende sensatie wordt in de Nederlandse filmwereld.

Meer gerelateerde begrippen

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92