Wat is fly on the wall?

Wat is fly on the wall

Fly on the wall betekent in de context van film en videoproductie een manier van filmen waarbij de cameraman of filmcrew zo onzichtbaar mogelijk te werk gaat.

Deze manier van filmen heeft dus een hoog candid camera gehalte en wordt bijvoorbeeld toegepast in een filmgenre als de city symphony. De gefilmde mensen moeten eigenlijk niet door hebben dat ze worden gefilmd, omdat ze zich, wanneer ze bewust zijn van de camera, anders zullen gaan gedragen.

Bij fly on the wall camerawerk wil de cameraman of regisseur juist graag zoveel mogelijk het echte leven vastleggen: de realiteit. Een camera op je neus betekent dat mensen zich toch snel nogal stijfjes en politiek correct gaan gedragen, dus is het de kunst om deze zoveel mogelijk op de achtergrond te houden.

Tips voor fly on the wall filmen

  • Gebruik voor het filmen een telefoon, kleine spiegelreflex of systeemcamera. Deze camera's geven niet gelijk de intruk dat je aan het filmen bent. Het kan ook goed zijn dat je een foto maakt. Doe je dit niet al te opzichtig, dan zullen weinig mensen afgeleid zijn.
  • Blijf op een behoorlijke afstand van je onderwerp. Gebruik je een echt professionele videocamera? Dan trek je best de aandacht. Gebruik bij voorkeur een telelens zodat je van veraf je onderwerp van dichtbij kunt filmen, zonder dat iemand het doorheeft.
  • Verstop je. Een andere tacktiek kan zijn door helemaal niet zichtbaar aanwezig te zijn. In feite lijkt dit op het vorige punt, maar hierbij kunnen mensen je helemaal niet zien. Denk aan het naar beneden filmen vanaf een hoog gebouw, of vanuit een van buiten geblindeerde auto.

Voordelen van fly on the wall opnames

Het mooie aan fly on the wall opnames is dat mensen zich niet anders voordoen dan ze zijn. Je krijgt dus hele oprechte beelden te zien. Denk aan hele kleine kinderen of dementerende ouderen: ze zijn zich niet bewust van de camera, waardoor er prachtige ongepolijste beelden en uitspraken op camera kunnen ontstaan.

Kijk er wel mee uit dat het niet een soort van halve spionage wordt, houdt rekening met de privacy van mensen. Zeker als je ze echt heel prominent in beeld brengt, kun je ze achteraf beter wel een quitclaim toestemmingsformulier laten ondertekenen.

Uitbesteden aan een professional

Je kunt fly on the wall camerawerk ook uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Zo heeft ons videoproductiebedrijf Pro Motion Film veel ervaring met observerend documentairecamerawerk. We hebben een ruim scala aan telelenzen waarmee we vanaf een afstand mooie videoregistraties maken van evenementen, het leven in de stad, de natuur of sportwedstrijden. Alles is mogelijk.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!