Wat is fly on the wall?

Wat is fly on the wall

Fly on the wall betekent in de context van film en videoproductie een manier van filmen waarbij de cameraman of filmcrew zo onzichtbaar mogelijk te werk gaat.

Deze manier van filmen heeft dus een hoog candid camera gehalte en wordt bijvoorbeeld toegepast in een filmgenre als de city symphony. De gefilmde mensen moeten eigenlijk niet door hebben dat ze worden gefilmd, omdat ze zich, wanneer ze bewust zijn van de camera, anders zullen gaan gedragen.

Bij fly on the wall camerawerk wil de cameraman of regisseur juist graag zoveel mogelijk het echte leven vastleggen: de realiteit. Een camera op je neus betekent dat mensen zich toch snel nogal stijfjes en politiek correct gaan gedragen, dus is het de kunst om deze zoveel mogelijk op de achtergrond te houden.

Tips voor fly on the wall filmen

 • Gebruik voor het filmen een telefoon, kleine spiegelreflex of systeemcamera. Deze camera's geven niet gelijk de intruk dat je aan het filmen bent. Het kan ook goed zijn dat je een foto maakt. Doe je dit niet al te opzichtig, dan zullen weinig mensen afgeleid zijn.
 • Blijf op een behoorlijke afstand van je onderwerp. Gebruik je een echt professionele videocamera? Dan trek je best de aandacht. Gebruik bij voorkeur een telelens zodat je van veraf je onderwerp van dichtbij kunt filmen, zonder dat iemand het doorheeft.
 • Verstop je. Een andere tacktiek kan zijn door helemaal niet zichtbaar aanwezig te zijn. In feite lijkt dit op het vorige punt, maar hierbij kunnen mensen je helemaal niet zien. Denk aan het naar beneden filmen vanaf een hoog gebouw, of vanuit een van buiten geblindeerde auto.

Voordelen van fly on the wall opnames

Het mooie aan fly on the wall opnames is dat mensen zich niet anders voordoen dan ze zijn. Je krijgt dus hele oprechte beelden te zien. Denk aan hele kleine kinderen of dementerende ouderen: ze zijn zich niet bewust van de camera, waardoor er prachtige ongepolijste beelden en uitspraken op camera kunnen ontstaan.

Kijk er wel mee uit dat het niet een soort van halve spionage wordt, houdt rekening met de privacy van mensen. Zeker als je ze echt heel prominent in beeld brengt, kun je ze achteraf beter wel een quitclaim toestemmingsformulier laten ondertekenen.

Uitbesteden aan een professional

Je kunt fly on the wall camerawerk ook uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Zo heeft ons videoproductiebedrijf Pro Motion Film veel ervaring met observerend documentairecamerawerk. We hebben een ruim scala aan telelenzen waarmee we vanaf een afstand mooie videoregistraties maken van evenementen, het leven in de stad, de natuur of sportwedstrijden. Alles is mogelijk.

Meer gerelateerde begrippen

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%