Wat is een biopic?

betekenis biopic

Een biopic is een afkorting van "biographical motion picture". Het is een film die het leven, of een fase in het leven van een echt, niet-fictief persoon belicht. Dit zijn veelal bekende figuren.

Waar moet een biopic aan voldoen?

Een biopic gaat dus over het leven van een bestaand persoon. Maar dat wil niet zeggen dat alles per se 100 procent waarheidsgetrouw moet zijn. Er is ruimte voor creatieve inbreng en stilistische keuzes.

Regisseurs kunnen ervoor kiezen bepaalde zaken weg te laten, of dingen te wijzigen.

Wat staat centraal?

Naast de persoon staat ook centraal hoe die persoon door anderen en door de media wordt gezien.

Het gaat minder om de historische werkelijkheid, maar meer om de indruk die een persoon achterlaat en de impact die hij op zijn omgeving heeft gemaakt. Een biopic is dus eigenlijk een unieke combinatie waarbij fictieve en non-fictieve elementen elkaar ontmoeten.

Biopic of documentaire?

Afhankelijk van wat je precies over een bestaand persoon wilt vertellen kan je ervoor kiezen een biopic of een documentaire te laten maken.

Een documentaire is in opzet meestal 100 procent waarheidsgetrouw, of beoogt dat in ieder geval te zijn op basis van de beschikbare feiten.

Een biopic kan bewust de fictieve hoek induiken, bijvoorbeeld om een persoonlijke mythe te scheppen. Het beschrijven van de legende is vaak belangrijker dan het vertellen van de feiten. Als je een biopic maakt over een historicus figuur, bijvoorbeeld Julius Caesar, zal je nooit 100 procent accuraat kunnen zijn, omdat je afhankelijk bent van de geschreven bronnen.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!