Video montage service: 14 edit tricks waarmee we jouw video laten scoren

Sinds 2011 monteren mijn collega's en ik dagelijks video content in opdracht van particulieren en bedrijven. Van promotiefilms, slimme videocampagnes tot inhoudelijke interviews en korte documentaire films.

Dat doen we in Adobe Première: een populair videomontageprogramma met uitgebreide opties voor videobewerking op professioneel niveau.

Zo ziet een videomontage tijdlijn er uit in Adobe Première

Door de jaren heen heb ik als video-editor veel handige technische en inhoudelijke edit trucs geleerd waarmee ik ook jouw video content naar een hoger niveau kan tillen.

Die tricks deel ik hieronder met je.

Mijn 14 favoriete edit trucs

Beeldmateriaal omtoveren naar een sterke video vind ik het leukste dat er is. Of het nu gaat om opnamen die wij zelf in opdracht van onze klant hebben gefilmd, of beeldmateriaal dat we nooit eerder hebben gezien. Van alles kun je een sterke video maken.

Zelfs als we moeten werken met opnamen die niet door onszelf zijn gemaakt, of misschien niet helemaal goed zijn gelukt: In de videomontage kun je nog veel aan de opnamen verbeteren. Daar zit voor mij de uitdaging.

Je kunt ieder beeld naar wens bewerken, denk aan de kleuren en compositie. De inhoudelijke opbouw. En het geluid. Daarnaast gaat het natuurlijk ook nog om het totaalplaatje. Hoe vloeiend lopen de beelden in elkaar over en vormt alles een geheel?

Inhoudelijke tricks

1. Fragmenten teasen

Ik wil dat iemand gelijk op het puntje van zijn stoel zit als ze naar een video kijken. Daarom tease ik in de opening als het kan altijd met een sterk fragment. Iets wat grappig is. Of een uitspraak die niet helemaal wordt afgemaakt, maar waar je als kijker zeker meer over wilt weten.

2. Shots perfect laten matchen met dialoog

Als iemand een verhaal vertelt op camera dan wil je tussendoor ook andere beelden zien. Beelden die bij dat verhaal passen.

Ik bouw op basis van het beschikbare beeldmateriaal sterke creatieve scènes die het verhaal perfect ondersteunen.

De beelden moeten het verhaal kracht bij zetten, en andersom het verhaal de beelden. Want dan werkt het. Dan komt de boodschap over en blijft je kijker geboeid.

Het is belangrijk om beelden te selecteren die passen bij het verhaal.

3. Het draait altijd om emotie

In 90% van alle gevallen maken wij video's over mensen. Mensen die praten op camera, of worden gevolgd in hun handelingen. Mensen met een verhaal. Het draait daarbij altijd om emotie.

In de edit is het belangrijk dat die emotie voelbaar wordt. Ik wil de kijker een klik laten voelen met degene in beeld. Daarom selecteer ik beeld vaak op gevoel: in welk shot komt iemand het meest spontaan over? Wanneer moet ik zelf lachen? Wanneer zie je echt iemands karakter?

Authentieke en persoonlijke video content: uiteindelijk gaat het vooral om de 'acteurs' in je video.

4. Spelen met timing en herhaling

Een beeld precies op het juiste moment laten starten. Zodat je er gelijk goed in valt. Goede montage heeft alles te maken met goede timing.

In de montage selecteren we de begin en eindpunten van een actie of tekst zo scherp mogelijk. Zodat je een strakke video krijgt die nergens inzakt.

En soms laten we een beeld juist expres net iets langer staan, zodat de kijker tijd krijgt om ergens over na te denken.

Hetzelfde geldt voor herhaling. Door een belangrijk beeld nog een keer te herhalen, geef je dat beeld extra waarde en betekenis.

Zo is het mogelijk om gedachten van de kijker te sturen.

5. Less is more

Niet te veel vertellen. Het is niet per se een montage truc, maar toch ook weer wel. Een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. Want het is knap lastig om niet te veel te vertellen. Terwijl het juist heel belangrijk is om een video kort en krachtig te houden.

Een video van twee minuten is bijna altijd beter dan een video van drie minuten. En een video van een minuut is bijna altijd beter dan een video van twee minuten.

Waarom? Simpel. Omdat je hetzelfde verhaal waarschijnlijk ook in die ene minuut kunt vertellen. Je moet alleen de helft van de beelden weggooien.

Tijdens het montageproces kijk ik kritisch naar de opgenomen beelden. Doet alles er wel echt toe? Zijn er beelden die niet goed in het geheel passen of storend werken?

Meestal monteer ik eerst een ruwe versie. Dan laat ik de edit even met rust. Na een tijdje bekijk ik de ruwe edit en ga ik deze inhoudelijk verder fine tunen door bepaalde delen weg te laten. Het wordt er bijna altijd beter van.

Delete. Delete. Delete.

Dat brengt mij gelijk op het volgende punt:

6. Kill your darlings

Durf het aan om opnamen niet te gebruiken.

Als je zelf opnamen hebt gemaakt, dan ben je meestal over sommige beelden heel enthousiast geraakt en wil je die ook heel graag terugzien in je montage.

Vooral de beelden die extra moeite hebben gekost of vijf keer opnieuw moesten. Of die ene tekst die jij echt heel belangrijk vindt. Hier gaat het vaak mis. Want dit beeld blijkt in de edit misschien wel de zwakste schakel te zijn. Te vaag of te langdradig.

Ook daarom helpt het om de beelden met een frisse blik en soms door een andere partij te laten monteren.

Ik kijk als buitenstaander met andere ogen naar het opgenomen materiaal. Uiteindelijk draait alles om de inhoud en boodschap. Als een shot in mindere mate past, durf ik nee te zeggen tegen dat shot en darlings te killen.

7. Toewerken naar een sterk eind

Uiteindelijk wil je dat de video opbouwt naar een sterk einde. Bij videomarketing is dat meestal een goede call to action. Waarin je de kijker aanspoort om iets te doen.

Om je te volgen. Een product te kopen. Een dienst af te nemen. Of ergens naar toe te gaan.

Ik monteer de video op zo'n manier dat de call to action duidelijk naar voren komt in beeld. Meestal doe ik dat met to the point creatieve titels en graphics.

Een end board dat triggert om actie te ondernemen.

Technische tricks

8. Warp stabilizer voor vloeiende bewegingen

Een schokkerig beeld wordt snel gezien als slordig en onprofessioneel. Maar soms overkomt het de beste cameraman. Warp Stabilizer is een effect waarmee je schokkerige bewegingen uit je video kunt halen. We slepen het effect op het video en het beeld wordt automatisch gecorrigeerd waardoor de beweging vloeiender wordt.

9. Focus sturen

In de edit is het mogelijk om de compositie van een shot te veranderen. Net even wat meer inzoomen. Net iets meer naar rechts. Hierdoor kun je meer nadruk leggen op een gefilmd subject. Of juist iets lelijks of overbodigs uit je shot wegpoetsen.

Het beeldmateriaal kan worden opgeschaald zodat sommige delen niet zichtbaar zijn. Of er kan een blur effect gebruikt worden om een bepaald onderdeel wazig te maken.

De beelden worden zo bewerkt dat ieder shot een optimale uitsnede heeft.

Tijdens de montage kan ik digitale beweging toevoegen aan een beeld. Een subtiel zoom effect toevoegen aan een stilstaand beeld doet soms wonderen. Het geeft een shot net wat meer leven.

Met deze digitale effecten kan ik video-opnamen of foto's minder statisch maken.

Stilstaand beeld opgenomen? Met digitale beweging kun je een filmisch effect toevoegen.

11. Kleurcorrectie met Color grading plug-ins

Kleurcorrectie is heel belangrijk. Met kleur kun je beeld kracht bijzetten en verschillende opnamen meer naar elkaar toe trekken.

Wij gebruiken handige plug-ins zoals FilmConvert. Hiermee kunnen we allerlei aanpassingen doen op het gebied van brightness, contrast, shadows en saturation.

Kleurcorrectie in Adobe Première.

12. Bas & Reverb toevoegen voor nog mooier geluid

In Adobe Première kun je met audio effecten het opgenomen geluid bewerken. We leggen vaak een lichte bas en reverb over de audio heen.

Een klein beetje bas toevoegen aan je dialoog of voice over stem maakt de opnamen minder 'plat'.

Door de lage bas komt de opgenomen stem ook beter uit in de gehele audio mix met de muziek.

Naast de bas voegen we ook vaak een lichte reverb toe. Dit geeft een echte studio sound.

13. Geluidseffecten toevoegen & Sound Design

Behalve het bewerken van opgenomen dialoog kun je met geluidseffecten veel waarde toevoegen aan je video. Hiermee voeg je realiteit toe aan je beelden. Met goed sound design kun je opgenomen beeldmateriaal echt tot leven laten komen.

Als je een auto ziet rijden, wil je het geluid van de banden op de weg horen. En een motor die aanstaat.

Ook een soundscape kan je beeldmateriaal een heel sterk accent geven. Hiermee bedoel ik een elektronische layer: heel subtiele underscore muziek die een bepaalde stemming toevoegt aan de beelden.

14. Dialoog als voice-over eerder laten inkomen

De stem van iemand net iets eerder laten inkomen dan de bijbehorende talking head. Dit is een manier om mooie subtiele overgangen tussen shots te creëren. De knippen voelen dan minder hard aan.

De video montage service van Pro Motion Film

Inhoudelijke en technische video montage vanaf 399,- euro excl. btw. Professioneel en snel klaar.

Wat kunnen wij voor je doen?

✓ Creatieve videomontage

✓ Focus op duidelijke boodschap

✓ Montage op rechtenvrije muziek

✓ Audionabewerking en sound design

✓ Kleurcorrectie

✓ Voice-over toevoegen

✓ Stock video toevoegen

✓ Titel en logo design

Bekijk hier in 35 seconden onze mooiste videoprojecten van afgelopen jaar:

Video editor inhuren via Pro Motion Film

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!