Video montage service: 14 edit tricks waarmee we jouw video laten scoren

Sinds 2011 monteren mijn video-edit collega's en ik dagelijks de gaafste video's. We worden ingehuurd door bedrijven die bijvoorbeeld via ons een promotiefilm laten maken. Naast dit soort marketingvideo's monteren we ook allerlei andere video's en videoseries.

Die videobewerking doen we in Adobe Première: een populair videomontageprogramma met uitgebreide opties voor videobewerking op professioneel niveau.

Adobe Premiere
Het populaire videobewerkingsprogramma Adobe Premiere

Zo ziet een videomontage tijdlijn er uit in Adobe Première.

Door de jaren heen heb ik als video-editor een groot aantal handige technische en inhoudelijke edit trucs geleerd waarmee ik videocontent naar een hoger niveau kan tillen.

  • Cursus video editing

    Cursus Video Bewerken

    In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Mijn 14 favoriete edit trucs

Beeldmateriaal omtoveren naar een sterke video vind ik het leukste wat er is. Of het nu gaat om opnames die wij zelf in opdracht van onze klant hebben gefilmd of beeldmateriaal dat we nooit eerder hebben gezien. Je kunt overal een sterke video van maken.

Zelfs wanneer we moeten werken met opnames die niet door onszelf zijn gemaakt, of misschien niet helemaal goed zijn gelukt: In de videomontage kun je nog veel aan de opnames verbeteren en van beelden die er op het eerste gezicht niet zo spannend uitzien, iets ontzettend gaafs maken.

Je kunt ieder beeld naar wens bewerken, denk aan de kleuren en compositie. De inhoudelijke opbouw en het geluid. Daarnaast gaat het natuurlijk ook nog om het totaalplaatje. Hoe vloeiend lopen de beelden in elkaar over en vormt alles een geheel?

Videomontageset
Bezig met een productvideo voor Zeeman

Inhoudsopgave

Inhoudelijke edit trucs

1. Fragmenten teasen

Ik wil als video-editor dat iemand gelijk op het puntje van zijn stoel zit als ze naar een video kijken. Daarom tease ik in de cold open als het kan altijd met een sterk fragment. Iets wat grappig is. Of een uitspraak die niet helemaal wordt afgemaakt, maar waar je als kijker zeker meer over wilt weten.

2. Shots perfect laten matchen met dialoog

Als iemand een verhaal vertelt op camera dan wil je tussendoor ook andere beelden zien. Beelden die bij dat verhaal passen.

Ik bouw op basis van het beschikbare beeldmateriaal sterke creatieve scènes die het verhaal perfect ondersteunen.

De beelden moeten het verhaal kracht bij zetten en andersom het verhaal de beelden. Want dan werkt het. Dan komt de videoboodschap over en blijft je kijker geboeid.

Match beeld en tekst
Laat de beelden rijmen met de tekst

Het is belangrijk om beelden te selecteren die passen bij het verhaal.

3. Het draait altijd om emotie

In 90% van alle gevallen maken wij video's over mensen. Mensen die praten op camera, of worden gevolgd in hun handelingen. Mensen met een verhaal. Het draait daarbij altijd om emotie.

In de videomontage is het belangrijk dat die emotie voelbaar wordt. Ik wil de kijker een klik laten voelen met de mensen die in beeld komen. Daarom selecteer ik beelden vaak ook op gevoel: in welk shot komt iemand het meest spontaan over? Wanneer moet ik zelf lachen? Wanneer zie je echt iemands karakter?

Video editen met gevoel
Focus op authentiek en persoonlijk

Authentieke en persoonlijke videocontent: uiteindelijk gaat het vooral om de 'acteurs' in je video en of je publiek hier een klik mee heeft.

4. Spelen met timing en herhaling

Een beeld precies op het juiste moment laten inkomen, zodat je er als kijker gelijk goed in valt. Een goede videomontage heeft alles te maken met goede timing.

In de montage selecteren we de begin en eindpunten van een actie of tekst zo scherp mogelijk. Zodat je een strakke video krijgt die nergens inzakt.

En soms laten we een beeld juist expres net iets langer staan, zodat de kijker tijd krijgt om ergens over na te denken.

Hetzelfde geldt voor herhaling. Door een belangrijk beeld nog een keer te herhalen, geef je dat beeld extra waarde en betekenis.

Zo is het mogelijk om gedachten van de kijker te sturen. In een productvideo over de parfum LUCHT van Zeeman, liet ik bijvoorbeeld de parfumflesjes meerdere keren op een subtiele manier in beeld brengen. Product branding, zonder dat je je hier als kijker aan gaat ergeren.

Videomontage tip
Parfumflesjes herhalend in beeld

5. Less is more

Niet teveel vertellen. Dit is niet per se een montage truc, maar toch ook weer wel. Een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. Want het is knap lastig om niet te veel te vertellen.

Terwijl het juist heel belangrijk is om een video kort en krachtig te houden.

Een video van twee minuten is bijna altijd beter dan een video van drie minuten. En een video van een minuut is bijna altijd beter dan een video van twee minuten.

Waarom? Simpel. Omdat je hetzelfde verhaal waarschijnlijk ook in die ene minuut kunt vertellen. Je moet alleen de helft van de beelden weggooien.

Tijdens het montageproces kijk ik kritisch naar de opgenomen beelden. Doet alles er wel echt toe? Zijn er beelden die niet goed in het geheel passen of storend werken?

Meestal monteer ik eerst een ruwe versie. Dan laat ik de edit even met rust. Na een tijdje bekijk ik de ruwe edit en ga ik deze inhoudelijk verder fine tunen door bepaalde delen weg te laten. Het wordt er bijna altijd beter van.

Kill your darlings

Dat brengt mij gelijk op het volgende punt:

6. Kill your darlings

Durf het aan om opnamen niet te gebruiken.

Als je zelf opnamen hebt gemaakt, dan ben je meestal over sommige beelden heel enthousiast geraakt en wil je die ook heel graag terugzien in je montage.

Vooral de beelden die extra moeite hebben gekost of vijf keer opnieuw moesten. Of die ene tekst die jij echt heel belangrijk vindt. Hier gaat het vaak mis. Want dit beeld blijkt in de edit misschien wel de zwakste schakel te zijn. Te vaag of te langdradig.

Ook daarom helpt het om de beelden met een frisse blik en soms door een andere partij te laten monteren.

Ik kijk als buitenstaander met andere ogen naar het opgenomen materiaal. Uiteindelijk draait alles om de inhoud en boodschap. Als een shot in mindere mate past, durf ik nee te zeggen tegen dat shot en darlings "te killen". ;-P

7. Toewerken naar een sterk eind

Uiteindelijk wil je dat de video opbouwt naar een sterk einde. Bij videomarketing is dat meestal een goede call to action. Waarin je de kijker aanspoort om iets te doen.

Om je te volgen. Een product te kopen. Een dienst af te nemen. Of ergens naar toe te gaan.

Ik monteer de video op zo'n manier dat de call to action duidelijk naar voren komt in beeld. Meestal doe ik dat met to the point creatieve titels en graphics.

Een end board dat triggert om actie te ondernemen.

8. Warp stabilizer voor vloeiende bewegingen

Een schokkerig beeld wordt snel gezien als slordig en onprofessioneel. Maar soms overkomt het de beste cameraman. Warp Stabilizer is een effect waarmee je schokkerige bewegingen uit je video kunt halen. We slepen het effect op het video en het beeld wordt automatisch gecorrigeerd waardoor de beweging vloeiender wordt.

9. Focus sturen

In de edit is het mogelijk om de compositie van een shot te veranderen. Net even wat meer inzoomen. Net iets meer naar rechts. Hierdoor kun je meer nadruk leggen op een gefilmd subject. Of juist iets lelijks of overbodigs uit je shot wegpoetsen.

Het beeldmateriaal kan worden opgeschaald zodat sommige delen niet zichtbaar zijn. Of er kan een blur effect gebruikt worden om een bepaald onderdeel wazig te maken.

Focus sturen in videomontage
Waar wil je jouw publiek naar laten kijken?

De beelden worden zo bewerkt dat ieder shot een optimale uitsnede heeft.

Tijdens de videobewerking kun je een digitale beweging toevoegen aan een beeld. Een subtiel zoom effect toevoegen aan een stilstaand beeld doet soms wonderen. Het geeft een shot net wat meer leven.

Met deze digitale effecten kan ik video-opnamen of foto's minder statisch maken.

Digitale zoom video
Een digitale zoom toevoegen aan je video

Stilstaand beeld opgenomen? Met digitale beweging kun je een filmisch effect toevoegen.

11. Kleurcorrectie met Color grading plug-ins

Ook kleurcorrectie is heel belangrijk. Met kleur kun je beeld kracht bijzetten en verschillende opnamen meer naar elkaar toe trekken.

Wij gebruiken handige plug-ins zoals FilmConvert. Hiermee kunnen we allerlei aanpassingen doen op het gebied van brightness, contrast, shadows en saturation. Lees hiervoor ook ons artikel Kleurcorrectie in Adobe Premiere met FilmConvert plug-in.

Kleurcorrectie in Adobe Première.
Kleurcorrectie toepassen in Adobe Premiere

12. Bas & Reverb toevoegen voor nog mooier geluid

In Adobe Première kun je met audio effecten het opgenomen geluid bewerken. We leggen vaak een lichte bas en reverb over de audio heen.

Een klein beetje bas toevoegen aan je dialoog of voice over stem maakt de opnamen minder 'plat'.

Door de lage bas komt de opgenomen stem ook beter uit in de gehele audio mix met de muziek.

Naast de bas voegen we ook vaak een lichte reverb toe. Dit geeft een echte studio sound.

13. Geluidseffecten toevoegen & Sound Design

Behalve het bewerken van opgenomen dialoog kun je met geluidseffecten veel waarde toevoegen aan je video. Hiermee voeg je realiteit toe aan je beelden. Met goed sound design kun je opgenomen beeldmateriaal echt tot leven laten komen.

Als je een auto ziet rijden, wil je het geluid van de banden op de weg horen. En een motor die aanstaat.

Ook een soundscape kan je beeldmateriaal een heel sterk accent geven. Hiermee bedoel ik een elektronische layer: heel subtiele underscore muziek die een bepaalde stemming toevoegt aan de beelden.

14. Dialoog als voice-over eerder laten inkomen

De stem van iemand net iets eerder laten inkomen dan de bijbehorende talking head. Dit is een manier om mooie subtiele overgangen tussen shots te creëren. De knippen voelen dan minder hard aan.

Wil je beter en sneller worden in het editen van video's? Download dan onze gratis e-book cursus Perfecte video's monteren. Hierin leer ik je aan de hand van praktische oefeningen en tips hoe je goede video's monteert in Adobe Premiere Elements.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Videomontage tips en tricks

-> Vijf redenen om ondertiteling toe te voegen aan je video

-> Stock beelden gebruiken in je video? Hier moet je op letten

-> Wat heb je aan een professionele logo-animatie?

-> Hoe voorzie je een video van professionele kleurcorrectie?

-> Hoe kom je aan rechtenvrije muziek voor een video?

De video montage service van Pro Motion Film op een rij:

✓ Creatieve en inhoudelijke videobewerking

✓ Rechtenvrije muziek toevoegen

✓ Audionabewerking en sound effects toevoegen

✓ Kleurcorrectie

✓ Voice-over toevoegen

✓ Stock video toevoegen

✓ Titel en logo design

✓ Ondertiteling toevoegen

✓ Motion graphics ontwerp

Zo ziet een door ons bewerkte video er uit:

Jouw video's boosten via de skills van een ervaren video-editor?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Oplopende korting bij afname meerdere video's

✓ Ontvang nu tijdelijk een gratis extra teaser video voor social (bij afname meerdere video's)

✓ Gratis en vrijblijvend advies over extra video's, voordelig geproduceerd

Video editor inhuren via Pro Motion Film

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92