Wat is 4K video?

4K video heeft een hoge resolutie

Met 4K wordt een videoresolutie van 3840 bij 2160 pixels bedoeld. Deze resolutie is de opvolger van Full HD (1920 bij 1080 pixels) en is in de praktijk een stuk scherper.

De scherpte van 4K komt het best tot zijn recht op een groter scherm. 4K stelt de cameraman tijdens het filmen in staat om ver in te zoomen zonder dat de kwaliteit van het beeld meteen verloren gaat. Zo bestaat er voldoende speelruimte voor de video-editor om aanpassingen te maken in compositie en bij te snijden.

4K als verzamelterm

4K is in feite een verzamelterm voor een aantal videoresoluties met het horizontale aantal rond de 4000. De meest gebruikte resolutie (zowel op televisie als op YouTube) is het 3840 bij 2160 dat hierboven beschreven is. In vergelijking met Full HD heeft 4K viermaal zoveel pixels.

Nadelen van 4K video

Meer pixels betekent grotere bestanden. Video's in 4K tikken veel zwaarder aan dan video's in Full HD van dezelfde lengte. Als je te veel 4K video's op je computer hebt staan, kan dat je geheugenkaart overbelasten en wordt het misschien tijd om extra geheugen aan te schaffen.

Om video's in 4K te editen is bovendien een computer nodig met voldoende rekenkracht. Daarnaast geldt dat als je geen 4K beeldscherm hebt, je het ware potentieel van 4K beelden niet kunt blootleggen. Dat geldt ook voor mensen die met lagere resoluties kijken.

4K of Ultra HD?

Stel: je wilt een bedrijfsfilm laten maken en hebt de keuze tussen 4K en Ultra HD (UHD), wat is dan het voordeligste?

4K is net iets anders dan Ultra HD. 4K was oorspronkelijk bedoeld als opvolger van 2K, dat Digital Cinema Initiatives als industriestandaard hanteerde. 4K was een resolutie van 4096x2160 pixels (de verhouding hier is 16:10 en niet 16:9). Ultra HD is in feite de naam voor het 'standaard' 4K van 2840x2160 (16:9).

Omdat dit zowel op televisie als op YouTube het meest gebruikt wordt, is het verstandig altijd voor de verhouding 16:9 te kiezen.

Meer gerelateerde videoproductie begrippen:

Teaser Video impressie Video snippet Showreel video Video background Video header Horizontale video Verticale video16:9 video 4:5 video 9:16 video Cinemascope 4K video Videoboodschap Bedrijfsvlog Video live streaming Online video cursus Webinar E-learning video Podcast video Documentaire Non-fictie Campagne video Videocampagne Klant testimonial Vacature video Onboarding video Wervingsvideo How to video Beursvideo Webshop video Nieuwsbrief video Makelaarsvideo Drone video Gepersonaliseerde video Long form video content Stock video

4K video van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring in videoproductie

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €74.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel