Wat is compressie?

Compressie

Compressie is een ander woord voor het verkleinen van bestanden.

In de wereld van videografie zul je vaak horen over videocompressie. In dit geval verklein je de grootte van een videobestand door middel van compressie. Nadat het bestand gecomprimeerd is neemt het minder opslagruimte in op jouw computer, wat voorkomt dat jij geen opslagruimte meer overhoudt voor andere bestanden en zaken.

Hoe comprimeer je een video?

Een video compressie uitvoeren is geen ingewikkelde klus. Het is echter wel belangrijk om te weten in welke grootte je de video wilt comprimeren. Een compressie kan je op drie verschillende manieren uitvoeren, waaronder het gebruiken van specifieke desktop software, het gebruiken van een online software of het kiezen voor een mobiele software. Alle drie de compressie manieren hebben zo hun eigen voor- en nadelen. De mobiele software is bijvoorbeeld handig voor wanneer je vooral de videobeelden op jouw telefoon wilt hebben, de online software is handig om snel een paar video's te comprimeren en de desktop software is geweldig voor wanneer je grote hoeveelheden in één keer wilt comprimeren.

Wat zijn de voordelen van video compressie?

Wanneer jij video's wilt filmen in hoge kwaliteit, dan krijg je te maken met zware bestanden. Ondanks dat je altijd in deze hoge kwaliteit wilt filmen, betekent het niet dat je altijd deze hoge kwaliteit nodig hebt. Een video voor op een website heeft bijvoorbeeld niet dezelfde kwaliteit nodig als een film die in de bioscoop wordt gedraaid. Om te voorkomen dat je dus meer opslag van jouw computer opeist dan nodig is, comprimeer je een video bestand. Nadat de compressie is uitgevoerd, kost het jouw pc of laptop een stuk minder zwaar werk om de bestanden te openen. Ook het bewerken en monteren van een video met alle filmfragmenten zal een stuk sneller en soepeler gaan. De oorspronkelijke video's, voorafgaand aan de compressie, kan je altijd bewaren. Dit kan je bijvoorbeeld doen op een externe harde schijf. Zo voorkom je dat de grote bestanden jouw computer of laptop langzamer maken, maar zorg je wel dat je altijd de oorspronkelijke kwaliteit bij de hand hebt indien het nodig is.

Wat te doen wanneer je een grote hoeveelheid bestanden moet comprimeren?

Wanneer jij video compressie wilt gebruiken voor enkele videofragmenten, dan is dit makkelijk online te doen. Een probleem waar veel filmmakers tegenaan lopen is echter het comprimeren van een grote hoeveelheid bestanden. Je wilt niet een hele dag kwijt zijn aan het comprimeren van jouw bestanden, maar je wilt wel de zekerheid hebben dat alle bestanden goed worden gecomprimeerd, gelukkig kan je dan vertrouwen op desktop software voor compressie. Dit zijn programma's die specifiek zijn ontwikkeld voor compressie op grote schaal. Ook hebben deze specifieke programma's veel meer uitgebreide instellingen waar je in kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf het compressie percentage uitkiezen of kan je ervoor kiezen om het te converteren naar MP4 video. Movavi Video Converter en HandBrake zijn bijvoorbeeld twee compressie desktop software die je kan inzetten om jouw video beelden te comprimeren.

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%