Wat is comprimeren?

Betekenis comrimeren

Comprimeren houdt in dat je de gegevens binnen een bepaald bestand kleiner (of te wel: compacter maakt), waardoor ze minder ruimte innemen in het geheugen van je apparaat.

Waarom is comprimeren makkelijk?

Als je bestanden als documenten en foto's, of andere digitale gegevens, wilt downloaden of uploaden, kan het handig zijn om ze te comprimeren.

Als je comprimeert, maak je de data namelijk kleiner. Dit maakt het makkelijker om een bestand op te slaan op tijdelijke opslag, zoals een USB-stick. Of het vergemakkelijkt de uitwisseling van data via bijvoorbeeld een mail. Kleinere bestanden zijn makkelijker en sneller te downloaden en te uploaden naar onder andere de cloud of websites.

Bij videobewerking kan een video-editor de bronbestanden van de video ook tijdens het exporteren comprimeren via het montagesoftwareprogramma. Dit is mogelijk door een bepaalde codec te kiezen die er voor zorgt dat het bestand kleiner wordt.

Wat is decomprimeren?

Je kunt er ook voor kiezen om bestanden terug te zetten naar hun oorspronkelijke staat, nadat ze eerst gecomprimeerd zijn (het aantal bits verminderd is). Dit heet decomprimeren. Dit kan alleen als bij het comprimeren geen kwaliteitsverlies is ingetreden.

Exact omkeerbare compressie

Deze bestanden worden gecomprimeerd zonder dat er kwaliteitsverlies intreedt. Meestal zijn dit tekstdocumenten.

Niet-exact omkeerbare compressie

Bij deze vorm van compressie treedt kwaliteitsverlies in. Dat gebeurt meestal bij multimedia-bestanden, zoals een combinatie van geluid en beeld. Compressie is meestal geoorloofd omdat het gaat om geluid en beelddata die overtollig is en dus kan worden weggelaten.

Bestanden bundelen door te comprimeren

Naast verkleinen heeft comprimeren nog een ander voordeel: je kan losse bestanden namelijk als map bundelen. Dit bundelen wordt ook wel "zippen" genoemd. De gebundelde bestanden komen in één zip-bestand te staan. Indien je de gecomprimeerde bestanden wilt doorsturen, hoef je nog maar één map te versturen, in plaats van vele losse bestanden afzonderlijk.

Meer begrippen in deze categorie

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%