Wat is comprimeren?

Betekenis comrimeren

Comprimeren houdt in dat je de gegevens binnen een bepaald bestand kleiner (of te wel: compacter maakt), waardoor ze minder ruimte innemen in het geheugen van je apparaat.

Waarom is comprimeren makkelijk?

Als je bestanden als documenten en foto's, of andere digitale gegevens, wilt downloaden of uploaden, kan het handig zijn om ze te comprimeren.

Als je comprimeert, maak je de data namelijk kleiner. Dit maakt het makkelijker om een bestand op te slaan op tijdelijke opslag, zoals een USB-stick. Of het vergemakkelijkt de uitwisseling van data via bijvoorbeeld een mail. Kleinere bestanden zijn makkelijker en sneller te downloaden en te uploaden naar onder andere de cloud of websites.

Bij videobewerking kan een video-editor de bronbestanden van de video ook tijdens het exporteren comprimeren via het montagesoftwareprogramma. Dit is mogelijk door een bepaalde codec te kiezen die er voor zorgt dat het bestand kleiner wordt.

Wat is decomprimeren?

Je kunt er ook voor kiezen om bestanden terug te zetten naar hun oorspronkelijke staat, nadat ze eerst gecomprimeerd zijn (het aantal bits verminderd is). Dit heet decomprimeren. Dit kan alleen als bij het comprimeren geen kwaliteitsverlies is ingetreden.

Exact omkeerbare compressie

Deze bestanden worden gecomprimeerd zonder dat er kwaliteitsverlies intreedt. Meestal zijn dit tekstdocumenten.

Niet-exact omkeerbare compressie

Bij deze vorm van compressie treedt kwaliteitsverlies in. Dat gebeurt meestal bij multimedia-bestanden, zoals een combinatie van geluid en beeld. Compressie is meestal geoorloofd omdat het gaat om geluid en beelddata die overtollig is en dus kan worden weggelaten.

Bestanden bundelen door te comprimeren

Naast verkleinen heeft comprimeren nog een ander voordeel: je kan losse bestanden namelijk als map bundelen. Dit bundelen wordt ook wel "zippen" genoemd. De gebundelde bestanden komen in één zip-bestand te staan. Indien je de gecomprimeerde bestanden wilt doorsturen, hoef je nog maar één map te versturen, in plaats van vele losse bestanden afzonderlijk.

Meer begrippen in deze categorie

Meer videoproductie begrippen