Wat is een codec?

Codec

Codec staat voor een software die gebruikt wordt om gegevens tijdelijk te comprimeren om de overdracht sneller en makkelijker te maken. Zodra de signalen aangekomen zijn op de juiste bestemming, worden ze weer opgeschaald naar de originele kwaliteit. Dankzij codec kan jij van de hoogste kwaliteit video en audio genieten zonder dat het downloaden of verzenden te veel tijd in beslag neemt.

Codec en zijn werking

Codec staat voor het comprimeren en decomprimeren van een bestand. Dit kan gaan om een foto, een video, een audiofragment, of anders. Het doel van codec is dat een bestand tijdens of blijvend gecomprimeerd wordt zonder dat de kwaliteit wordt afgenomen. Het versturen of downloaden van grote bestanden wordt hierdoor een stuk makkelijker gemaakt. Dankzij en codec kan een bestand zelfs 5 keer sneller gedownload worden dan wanneer het bestand zonder codec compressie wordt verstuurd. Er zijn verschillende programma's beschikbaar die codec kunnen uitvoeren. Zo heb je bijvoorbeeld MP3 voor audiobestanden en RealVideo voor videocompressie.

De voordelen van codec

Het voordeel van codec zit het in het gebruikersgemak. Het doel van codec is om te zorgen dat jij bestanden snel kan downloaden of versturen zonder dat je de bestandsgrootte van het bestand hoeft aan te passen. Het versturen van hoge kwaliteit bestanden is hierdoor niet meer een frustrerende klus. Ondanks dat de bestandskwaliteit behouden wordt, geeft codec ook de mogelijkheid om een bestand blijvend te comprimeren. Doordat er verschillende programma's voor codec beschikbaar zijn, heb jij, als gebruiker, ook de mogelijkheid om te kiezen voor jouw gewenste 'standaard'.

Het gebruiken van compressie zonder verlies

De compressie van codec zonder verlies van de bestandskwaliteit is vooral voor fotografen of vergelijkbare professionals van belang. Deze werken vaak in RAW-bestanden, aangezien deze beter te editen zijn en vervolgens aangepast kunnen worden aan de beste drukkwaliteit. RAW-bestanden zijn alleen erg zwaar. Wanneer een aangepast RAW-bestand vervolgens gebruikt wordt voor een marketingcampagne op social media, heb je niet dezelfde hoge kwaliteit nodig als het RAW-bestand.

Mocht er later in de campagne toch worden besloten dat de foto's ook op een billboard worden gepresenteerd, heeft de fotograaf dankzij codec altijd de originele bestandsgrootte bij de hand. Het doel van codec compressie zonder verlies is dat het originele bestand altijd kan worden teruggebracht wanneer dit gewenst is, maar dat het in de tussentijd niet de originele bestandsgrootte in beslag neemt.

Het gebruiken van compressie met verlies

De andere mogelijkheid is codec compressie met verlies. In dit geval wordt er in een bestand op zoek gegaan naar bestanddetails die geen groot nut hebben, maar die wel een impact hebben in de bestandsgrootte. Een goed voorbeeld hiervan is MP3-bestanden. Een MP3 bestand kan frequenties bevatten die de luisteraar eigenlijk helemaal niet kan horen. Het verwijderen van deze frequenties zal de luisterkwaliteit niet veranderen, maar zal wel zorgen dat de bestandsgrootte een stuk kleiner wordt. In dit geval wordt er met codec een bestand blijvend gecomprimeerd. Na het comprimeren is het originele document niet meer in het bestand aanwezig.