Wat is encoding?

Encoding

Bij encoding worden gegevens van het ene formaat omgezet naar een ander. Dit kan je bijvoorbeeld vergelijken met het omzetten van Fahrenheit naar Celsius, alleen vallen er onder encoding andere vormen en formaten.

Wat valt er onder encoding?

In de computerwereld werkt encoding op dezelfde manier als het bovengenoemde voorbeeld. Een computer converteert gegevens van de ene vorm naar de andere. Tijdens het omzetten van het format wordt er gezorgd dat de opslagruimte vermindert wordt of dat een transmissie sneller kan worden uitgevoerd. Het zorgt dus voor een soepeler verloop.

Een voorbeeld van encoding is wanneer je een enorm zwaar .WAV-audio bestand converteert naar een klein .MP3-bestand dat je vervolgens makkelijk via de e-mail of whatsapp naar jouw vrienden of familie kan sturen. Encoding heeft met nog veel meer andere formaten te maken, maar het doeleinde is bij iedere situatie altijd hetzelfde.

Wat is het doel van encoding?

Het doel van encoding is om gegevens veilig en makkelijk bruikbaar te maken voor gebruikers die verschillende systemen gebruiken. Dit wordt makkelijker gemaakt doordat het format veranderd wordt naar een toegankelijke vorm of doordat de bestandsgrootte kleiner wordt gemaakt zonder dat de kwaliteit afneemt. Het idee is om de data zo leesbaar en toegankelijk mogelijk te maken voor alle mogelijke eindgebruikers.

Het idee achter encoding is dus vergelijkbaar met het vertalen van tekst van het Japans naar het Engels. Doordat Engels over de wereld wordt gesproken door meer mensen, is het na het vertalen toegankelijker voor meer gebruikers.

Waarom is encoding anders dan decoding?

Encoding verwijst naar het converteren van gegevens naar een andere vorm, terwijl het decoderen het tegenovergestelde is.

Bij decoding worden de gegevens terug gezet naar de oorspronkelijke vorm. Wanneer je op een computer een bestand download vindt er altijd encoding plaats, omdat jouw computer geforceerd wordt om een bepaald document op te slaan. Omdat ze alleen reeksen nullen en enen kunnen begrijpen, worden de bestanden naar een voor de computer leesbaar formaat geconverteerd. Wanneer je het bestand bekijkt of opent, decodeert de computer het automatisch terug naar het oorspronkelijke formaat om het bestand voor mensen leesbaar te maken.

Een foto wordt dus voor de computer vertaald/omgezet naar nullen en enen, terwijl jij bij het openen een afbeelding ziet. Hier hebben we encoding en decoding aan te danken.

De voordelen van het encoden van jouw data

We hebben encoding aan veel te danken. Encoding zorgt er bijvoorbeeld voor dat jouw gegevens veilig zijn. Een bestand is namelijk niet zomaar leesbaar. Alleen wanneer je zelf het algoritme gebruikt kan je het decoderen. Wanneer jij een belangrijk bestand moet opslaan kan je bijvoorbeeld een bestand encoderen met behulp van een wachtwoord. Dit zorgt ervoor dat een dief niet zomaar een bestand kan openen, of kan decoderen.

Een ander voordeel van encoding is dat het de bestandsgrootte kleiner maakt. Dit maakt het verzenden, downloaden en opslaan een stuk makkelijker. Verzenden en downloaden kost minder tijd en het opslaan zal minder vrije opslag van jouw computer in beslag nemen.

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92