Wat is Adobe Media Encoder? 

Wat is Adobe Media Encoder

Adobe Media Encoder is één van de populaire digitale bewerkingsprogramma's van Adobe. Met Media Encoder kun je video formats van het ene naar het andere format omzetten en afgeronde video's snel te exporteren.

Dit wordt ook wel transcoderen genoemd. Wil je video's inladen in Adobe Premiere Pro of één van de andere Adobe programma's? Dan kun je hiervoor Media Encoder gebruiken. Video's zijn op te slaan en te bewerken in heel wat verschillende formats. Maar je kunt niet zomaar het ene format met het andere combineren. Ook kun je niet met ieder programma elk type format openen.

Waar kun je Adobe Media Encoder downloaden?

Adobe Media Encoder is gemakkelijk te downloaden via de website van Creative Cloud. Je moet je hiervoor wel aanmelden met je Adobe-account. Dus als je die nog niet hebt, is het zaak er één aan te maken. Heb je je eenmaal ingelogd met je Adobe-account, dan klik je op downloaden of installeren. Media Encoder en overige toepassingen uit de overkoepelende Adobe Creative Cloud kun je op maximaal twee computers installeren. Installeren op een derde apparaat kan pas nadat je de software op één van de eerste twee apparaten hebt uitgeschakeld.

Wanneer heb je Media Encoder nodig?

Media Encoder komt van pas voor video editors die tijdens het werken aan hun project in Première Pro en/of After Effects hun project willen laten encoderen. Zonder Media encoder zou je tijdenlang moeten wachten op encodeer proces, wat uren tot zelfs dagen kan duren. Media Encoder helpt je dus onnodige wachttijd weg te nemen en taken te combineren. Let wel om: om Media Encoder te kunnen gebruiken (tegelijkertijd met Premiere Pro) heb je een snelle en krachtige computer nodig. Je kunt dit alleen doen op een computer met een dure processor.

Hoe gebruik je Media Encoder?

Media Encoder van Adobe werkt alleen in samenwerking met programma's als Première Pro en After Effects. Je maakt een project aan in Première Pro of After Effects, klikt op het bestand en kies voor "export media". Je kunt zelf de setting aangeven hoe je je media wilt exporteren. Media Encoder zal automatisch openen en het project voor je gaan encoderen. Het encoderen gaat geheel onopvallend: terwijl je met je project bezig bent in After Effects of Première Pro.

 • Cursus video bewerken

  Cursus Video Bewerken

  In de cursus video bewerken (e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Ideaal voor ondernemers, marketeers en studenten.

  92,- 37,- -60%

Wat moet je betalen voor Media Encoder?

Media Encoder is een aanvullende app voor Adobe Premiere Pro en Adobe After Affects. Dat houdt in dat Media Encoder niet los verkrijgbaar is, maar alleen via een groter abonnement. Dit grotere abonnement is de Adobe Creative Cloud. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand. Als je lid bent van de Creative Cloud krijg je na het downloaden automatisch toegang.

Werkt Media Encoder ook als op zichzelf staande app?

Jazeker, je kunt Media Encoder ook los gebruiken - onafhankelijk van Première Pro of After Effects. Je kunt de app inzetten om verschillende soorten videobestanden te encoderen en om te zetten in het gewenste format. Hou er wel rekening mee dat je computer een sterke processor en voldoende geheugen nodig heeft om het programma optimaal te laten functioneren.

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%