Wat is proxy editing?

Wat is proxy editing?

Proxy editing is een videomontagemethode waarbij er van zwaar beeldmateriaal, meestal 4K of hoger, eerst kopieën in lage kwaliteit worden gemaakt.

Dat kan bijvoorbeeld makkelijk in het videomontageprogramma Adobe Première in combinatie met Adobe Media Encoder gedaan worden.

Zodra de montage helemaal klaar is, kun je de proxy workflow uitvinken zodat de oorspronkelijke beelden van hoge kwaliteit weer tevoorschijn komen.

Dit maakt de montageworkflow makkelijk en levert minder vertraging op. Ook op minder snelle computers kan op deze manier met zwaar beeldmateriaal gemonteerd worden.

Efficiëntie door proxy editing

Proxy editing, een techniek die vooral in de professionele videoproductiewereld wordt toegepast, is een ware game-changer geweest, vooral met de opkomst van 4K-, 6K- en zelfs 8K-videoresoluties. Deze methode stroomlijnt het bewerkingsproces aanzienlijk door het gebruik van lichtgewicht versies van deze zware videobestanden, waardoor zelfs de meest bescheiden computersystemen complexe projecten aankunnen.

Waarom kiezen voor proxy editing?

Het hoofddoel van het werken met proxies is het verminderen van de belasting op de computer tijdens het bewerkingsproces. Zware bestanden kunnen een systeem vertragen, waardoor taken zoals het knippen van clips, het toepassen van overgangen, kleurcorrectie of zelfs het gewoon afspelen van video voor voorbeeld, erg moeizaam worden. Met proxy-bestanden kun je soepel en zonder onderbrekingen werken, waardoor je je creativiteit de vrije loop kunt laten zonder door technische beperkingen te worden gehinderd.

Hoe werkt proxy editing?

De sleutel tot het proces is het maken van 'proxy' bestanden: dat zijn lageresolutiekopieën van je originele, hoogwaardige footage. Tijdens het bewerken gebruik je deze proxy-versies voor je knip-, effect- en overgangswerk. Omdat ze veel kleiner zijn in termen van bestandsgrootte, zijn ze veel makkelijker te hanteren en te verwerken.

1. Importeer je originele beelden in je videobewerkingssoftware.

2. Maak proxy-bestanden aan. In programma's zoals Adobe Premiere kan dit vaak met één klik of via een geautomatiseerd proces met tools zoals Adobe Media Encoder.

3. Bewerk met behulp van de proxy-bestanden alsof je met je originele bestanden werkt.

4. Na afronding van de bewerking 'relink' je de projectbestanden met de originele, hoge resolutie bestanden voor de eindexport.

Praktische voordelen van proxy editing

Deze methode is niet alleen tijdbesparend, maar ook een zegen voor de creatieve workflow. Het laat editors focussen op de artistieke aspecten van hun project zonder gehinderd te worden door constante vertragingen en systeemcrashes. Daarnaast maakt proxy editing het mogelijk om op locatie te werken met een laptop, wat een enorme flexibiliteit biedt voor projecten met strakke deadlines.

Eindresultaat zonder compromissen

Belangrijk is dat, ondanks dat je bewerkt met lagere kwaliteit bestanden, het eindproduct nog steeds wordt gerenderd met de originele hoge-resolutiebeelden. Dit betekent dat er geen compromis is op de uiteindelijke videokwaliteit, ongeacht de proxies die tijdens het bewerken zijn gebruikt. In de competitieve wereld van video- en filmmontage is het vermogen om snel, efficiënt en zonder technische beperkingen te werken, onbetaalbaar, en dat is precies wat proxy editing te bieden heeft.

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92