Wat is 8K video?

8K video is een term die verwijst naar de beeldresolutie van een video of foto. 8K heeft een beeldresolutie van 7680 x 4320 pixels.

Een video of beeldfragment bestaat hierbij uit ongeveer 33 miljoen pixels. Dit is 4x keer meer dan bij 4K video of afbeeldingen. Zowel 4K en 8K zijn in staat om video's en afbeeldingen van erg hoge kwaliteit te maken. Graag leggen we in dit artikel verder uit wat de voordelen van 8K zijn en wanneer het een echte meerwaarde voor jouw werk kan hebben.

Wat is het voordeel van filmen in 8K?

Het filmen in 8K klinkt allemaal leuk en aardig, maar hebben we zulke hoge kwaliteit wel echt nodig? Het antwoord hierop is ja en nee. Het verschil tussen 8K en 4K is vooral zichtbaar op het grote scherm. Documentaires of video's die in 8K gefilmd zijn zullen op het grote scherm echt zorgen voor een andere ervaring. De textuur van de huid, de emoties op een gezicht en zelfs beelden van het landschap zijn stuk voor stuk beter om op te nemen. Een ander voordeel is dat het makkelijker is om in post, ander woord voor nabewerking, verder te kunnen inzoomen zonder dat de video zijn kwaliteit verliest. Het is zelfs mogelijk om uit één 8K video twee verschillende beelden te halen die beide van HD kwaliteit zijn. Dit is bijvoorbeeld erg handig voor nieuwskanalen die vaak interviews uitvoeren. Je hoeft met de 8K video eigenlijk maar een shot vast te leggen. In de nabewerking kan je bijvoorbeeld inzoom op een specifiek persoon in het shot zonder dat deze wazig wordt. Ook in videobeelden van dieren draagt 8K bij aan de ervaring. De vacht van de dieren is veel gedetailleerder in beeld te brengen.

Hoe kan je 8K bekijken?

Soms zal je mensen horen zeggen dat 8K overbodig is, aangezien wij niet de capaciteit hebben om 8K waar te nemen. Dit is echter niet waar. Er is onderzoek naar deze uitspraak gedaan. In dit onderzoek is vastgesteld dat een persoon 10 meter afstand en een beeld van 75 inch nodig heeft om HD te herkennen. Voor 8K is er een beeldscherm van 280 inch nodig. Ondanks dat 8K kwaliteit niet per se een verschil gaat maken voor de films die jij in jouw woonkamer bekijkt, maakt het wel een verschil uit voor films die je kijkt in de bioscoop of het theater. Een andere plek waar 8K enorm gewaardeerd wordt, is in stadions of concertzalen. Zit jij ver weg van het podium? Dankzij de 8K schermen geniet je van geweldige beeldkwaliteit, waarbij het net lijkt alsof je op paar meter afstand zit van het podium.

Het gebruiken van upscaling

Wil jij 4K video's omzetten naar 8K? Dan kan je dit doen met behulp van upscaling. Er zijn verschillende AI gedreven programma's die in staat zijn om de bestaande 4K pixel om te zetten naar 4 pixels. Zo behaal je de 8K resolutie. De AI is zo slim dat het in staat is om de details die bij 4K verloren gaan automatisch in te vullen. Dankzij deze programma's is het mogelijk om oorspronkelijke films die in 4K gemaakt zijn alsnog naar het niveau van 8K te krijgen.

Is het noodzaak om in 8K te filmen?

Op dit moment is het nog geen must om in 8K te filmen. Ondanks dat het altijd mooi is meegenomen om in de hoogste kwaliteit beelden te maken, heeft het voor nu alleen voordeel wanneer al het beeldmateriaal vervolgens op een groot doek wordt gedraaid. Een bedrijfsvideo die jij op de website van jouw bedrijf plaatst, hoeft dus geen 8K te zijn. Zelfs 4K is bij zulke video's geen noodzaak. Wel is het waardevol om te onthouden dat het mogelijk is om 4K video's op te schalen naar 8K. Heb je de mogelijkheid om in 4K te filmen? Dan raden wij aan om dit te doen. In de toekomst kan je met 4K video's alsnog alle kanten op. Je kan het voor nu comprimeren naar HD kwaliteit, maar je kan er over 10 jaar ook voor kiezen om het om te zetten naar 8K.

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%