Wat is converteren?

Converteren is het omzetten van een bestand van het ene bestandstype naar het andere bestandtype.

Waarom converteren?

Niet alle typen bestanden worden door alle digitale apparaten (verschillende soorten mobiels, laptops en computers) en programma's ondersteund. Om te verhinderen dat je je bestand niet kunt afspelen of bewerken omdat het niet ondersteund wordt, kan je het omzetten in een ander bestandstype. Zo zorg je ervoor dat de inhoud van je bestand niet verloren gaat.

Het format van je filmpje

Welk format je filmpje heeft zie je in de bestandsnaam, achter de punt. Bekende formaten voor film zijn .mp4 en .mov. Hoeveel ruimte je filmpje inneemt, ligt onder andere aan de grootte van het filmpje, maar ook aan het format dat je gebruikt.

Let er op dat je format ook bepaalt hoe je je filmpje kunt bewerken. Het samenvoegen van filmpjes van verschillende formats is niet gemakkelijk. Als je je video's gezamenlijk gaat bewerken, is het dus handig als je losse video's elk in hetzelfde format zijn opgeslagen, zodat je ze gemakkelijk aan elkaar kunt plakken.

Duurt converteren lang?

Video editors weten: het converteren van video's duurt vrij lang. Dat komt door de grootte en de lengte van de bestanden. Grote bestanden zullen, nadat ze geconverteerd zijn, groot blijven.

Converteerprogramma's

Er zijn talloze converteerprogramma's op de markt waaronder:

• Avi2Dvd
  • VLC
  • Audio / Video to .exe
  • Any Video Converter
  • Ashampoo Shrink & Burn
  • Freemake Video Converter
  • HandBrake
  • Free Studio