Wat is 4K video?

4K video heeft een hoge resolutie

Met 4K wordt een videoresolutie van 3840 bij 2160 pixels bedoeld. Deze resolutie is de opvolger van Full HD (1920 bij 1080 pixels) en is in de praktijk een stuk scherper.

De scherpte van 4K komt het best tot zijn recht op een groter scherm. 4K stelt de cameraman tijdens het filmen in staat om ver in te zoomen zonder dat de kwaliteit van het beeld meteen verloren gaat. Zo bestaat er voldoende speelruimte voor de video-editor om aanpassingen te maken in compositie en bij te snijden.

4K als verzamelterm

4K is in feite een verzamelterm voor een aantal videoresoluties met het horizontale aantal rond de 4000. De meest gebruikte resolutie (zowel op televisie als op YouTube) is het 3840 bij 2160 dat hierboven beschreven is. In vergelijking met Full HD heeft 4K viermaal zoveel pixels.

Nadelen van 4K video

Meer pixels betekent grotere bestanden. Video's in 4K tikken veel zwaarder aan dan video's in Full HD van dezelfde lengte. Als je te veel 4K video's op je computer hebt staan, kan dat je geheugenkaart overbelasten en wordt het misschien tijd om extra geheugen aan te schaffen.

Om video's in 4K te editen is bovendien een computer nodig met voldoende rekenkracht. Daarnaast geldt dat als je geen 4K beeldscherm hebt, je het ware potentieel van 4K beelden niet kunt blootleggen. Dat geldt ook voor mensen die met lagere resoluties kijken.

4K of Ultra HD?

Stel: je wilt een bedrijfsfilm laten maken en hebt de keuze tussen 4K en Ultra HD (UHD), wat is dan het voordeligste?

4K is net iets anders dan Ultra HD. 4K was oorspronkelijk bedoeld als opvolger van 2K, dat Digital Cinema Initiatives als industriestandaard hanteerde. 4K was een resolutie van 4096x2160 pixels (de verhouding hier is 16:10 en niet 16:9). Ultra HD is in feite de naam voor het 'standaard' 4K van 2840x2160 (16:9).

Omdat dit zowel op televisie als op YouTube het meest gebruikt wordt, is het verstandig altijd voor de verhouding 16:9 te kiezen.

Meer begrippen in deze categorie

4K video van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92