Een clapperboard is het alom bekende, maar veelal onbegrepen, hulpmiddel voor het maken van films en video's. Het klappen van het bord helpt de video-editor de verschillende scènes en takes aan te duiden en beeld en geluid te synchroniseren.
De functie van het clapperboard
Aan de hand van het beeld en het geluid van het dichtslaan van het bord kan de video editor bepalen hoe de video- en audiolagen gesynchroniseerd moeten worden.
Het klapgeluid geeft namelijk precies aan op het scherm met een piek in de geluidsweergave waar het shot begint.
Andere namen voor clapperboard
In het Nederlands wordt het clapperboard ook wel 'filmklapper' genoemd.
In het Engels staat het onder nog veel meer namen bekend, waaronder 'clapper', 'cue card', 'clapboard', 'slate', 'slate board', 'clacker', 'slapperboard', 'time slate', 'sync slate', 'board', 'sticks', 'dumb slate', 'smart slate' en 'sound marker'. Namen in overvloed, voor een hulpmiddel dat al heel lang meegaat.
De geschiedenis van de filmklapper
Het clapperboard is uitgevonden door F.W. Thring, een studiohoofd in Australië. Later werd er de klapstok aan toegevoegd om het iconische geluid te creëren. Op de filmklapper staat, tegenwoordig vaak met whiteboardmarker geschreven, de naam van de productie, de scène en de take. De clapperboard wordt veelal opgehouden door een camera assistent en voor de camera gehouden.
Zelf een clapperboard gebruiken
Indien je zelf gaat filmen, of een (bedrijfs)film laat maken, kan het handig zijn zelf ook een filmklapper te gebruiken.
Het ziet er niet alleen tof en professioneel uit, maar het helpt je dus ook om beeld- en geluidlagen te synchroniseren en verschillende takes van elkaar te onderscheiden.