Wat is een viewfinder?

Viewfinder met clapper board

Een viewfinder, in het Nederlands ook wel zoeker genoemd, is het 'kijkgat' op je camera waardoor je met je ogen het beeld nog beter kunt zien.

Dat maakt het makkelijker om scherp te stellen. Het voordeel is ook dat je bijvoorbeeld geen last hebt van zonlicht.

Voor veel professionele videocamera's kun je een externe viewfinder kopen die je op het scherm van de videocamera kunt plaatsen.

Haal het beste uit je viewfinder

Een viewfinder is veel meer dan alleen een hulpmiddel om je onderwerp te zien; het is je venster naar de wereld van fotografie en videografie, waardoor je de controle krijgt die je nodig hebt voor perfecte opnames. In een tijd waarin schermen alomtegenwoordig zijn, blijft de viewfinder een essentieel onderdeel voor elke serieuze visuele kunstenaar.

Waarom is een viewfinder onmisbaar?

De digitale schermen op moderne camera's zijn fantastisch voor directe feedback, maar ze komen met beperkingen. In fel zonlicht kan het bijna onmogelijk zijn om te zien wat je filmt of fotografeert. De viewfinder biedt een afgeschermd, duidelijk beeld dat essentieel is voor precisiewerk, vooral in uitdagende lichtomstandigheden. Het maakt ook een intiemere connectie met het onderwerp mogelijk, vrij van afleidingen, waardoor je je kunt concentreren op compositie, belichting en scherpstelling.

Externe viewfinders: uitbreiding voor videografen

Videografen werken vaak onder druk van voortdurend veranderende omstandigheden. Een externe viewfinder biedt niet alleen een beter zicht maar ook extra stabiliteit. Door je oog tegen de viewfinder te drukken en de camera tegen je lichaam te houden, creƫer je een derde steunpunt, wat resulteert in stillere, scherpere beelden, vooral handig bij het opnemen uit de hand.

Hoe gebruik je een viewfinder effectief?

Of je nu fotografeert of video-opnames maakt, de techniek is vrijwel hetzelfde. Je kijkt door de viewfinder om je kader te bepalen, scherp te stellen en de belichting aan te passen. Voor fotografen is het essentieel om te leren hoe je de informatie in de viewfinder leest, zoals je belichtingsmeter en scherpstelindicatoren.

In videografie, vooral bij het volgen van bewegende onderwerpen, helpt de viewfinder je om de actie vloeiend te volgen en je focus te behouden. Het blokkeert ook afleidend omgevingslicht en biedt een getrouwere weergave van je uiteindelijke beeld dan het camerascherm.

Aspecten om rekening mee te houden:

  • Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de externe viewfinder past bij de specificaties en afmetingen van je camera.
  • Dioptrie-aanpassing: Voor brildragers is een dioptrie-aanpassing nuttig, waarmee je de scherpstelling van de viewfinder kunt aanpassen aan je zicht.
  • Resolutie en kleuraccuratesse: Voor videografen die werken aan kleurgevoelige projecten, zoals korte films of commercials, kies een viewfinder met hoge resolutie en kleuraccuratesse.

Het gebruik van een viewfinder, of het nu de ingebouwde of een externe versie is, biedt een professionaliteit en precisie in je werk die je simpelweg niet kunt krijgen door alleen op je digitale scherm te vertrouwen. Het verbindt je met de essentie van fotografie en videografie en biedt een niveau van controle dat essentieel is voor hoogwaardige beeldproductie.

Meer gerelateerde begrippen

Videoproductie expert worden? Bekijk meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)