Wat is een autocue?

Voorbeeld van autocue

Een autocue is een scherm waarop een te presenteren tekst wordt weergegeven. Zo'n scherm wordt vaak gebruikt door nieuwslezers.

Mobiele autocue

Er wordt ook steeds vaker op locatie opgenomen met een autocue. Dat kan omdat er met behulp van laptops of iPads makkelijk een mobiele autocue gebouwd kan worden. Zo'n autocue is door de cameraman dus eenvoudig mee te nemen van A naar B.

Bijvoorbeeld bij het opnemen van presentaties voor een online videoproductie. Denk aan bedrijfsfilms of promotiefilms waarin medewerkers of de CEO een quote op camera geven.

Hoe werkt het?

Op de autocue worden groot leesbare woorden afgespeeld, zodat het geen moeite kost om op te lezen. De tekst beweegt langzaam omhoog in de gewenste leessnelheid. Nieuwslezers hebben vaak een pedaal zodat ze zelf het scroll tempo van de tekst kunnen bepalen.

Op de autocue kunnen ook aanwijzingen staan aan de lezer. Denk aan een aankondiging van een nieuwe rubriek of item.

Het autocue scherm bevindt zich doorgaans op de cameralens zodat de spreker gewoon de camera in kan kijken. Dat maakt de opnames dus een stuk professioneler dan wanneer de spreker continue links of rechts naar een omhoog gehouden papiertje moet kijken.

Meer gerelateerde begrippen

Videoproductie expert worden? Bekijk meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Blog

Online video is een geweldig medium om impact te creëren bij je doelgroep. In onze blogs geven we gratis en voor niks onze kennis en skills weg. Zodat je met eigen ogen kunt zien wat er allemaal mogelijk is.

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)