Wat is een action cam?

Action cam

Een action cam verwijst naar een camera die gebruikt wordt om actiemomenten te filmen. Doordat er bij actie momenten vaak veel factoren komen kijken die een camera kunnen beschadigen, is een action cam speciaal ontworpen om in deze omstandigheden goed te functioneren.

Wat is een action cam?

Een van de meest bekende action cams is die van het merk GoPro. Met behulp van een action cam wordt het mogelijk om avontuurlijke momenten op een digitale camera vast te leggen. De action cam is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. De een is geschikt voor recreatief gebruik en de ander is juist een essentieel onderdeel in een grote actiefilm productie.

De action cam is specifiek bedoeld voor video's en heeft een groothoeklens die zorgt dat er zo veel mogelijk van de omgeving wordt vastgelegd. Wat iedere soort action cam met elkaar gemeen heeft is dat ze compact zijn en bestendig zijn tegen externe factoren, zoals water. Het lichte gewicht zorgt ervoor dat ze niet in de weg zitten tijdens het actiemoment. Dit is bijvoorbeeld belangrijk wanneer je de action cam voorop een motor bevestigt.

Het lichte gewicht en kleine formaat zit de motorrijder niet in de weg en creƫert hierdoor geen gevaarlijke situatie. Over het algemeen is de bedoeling van een action cam om het perspectief van de acteur of sporter vast te leggen. In geval van een surfer is de action cam bijvoorbeeld aan de voorkant van het surfboard bevestigd.

De voordelen van een action cam

Er zijn verschillende redenen waarom een action cam zo handig is. Allereerst kijken we naar het formaat en licht van gewicht. De action cam is klein en is daarom makkelijk te bevestigen op een voorwerp of aan een gezicht. Tijdens het acteren, sporten of uitvoeren van een avontuurlijke activiteit zit de action cam daardoor niet in gewicht. Een ander voordeel is dat het bestendig is tegen verschillende weersomstandigheden. De action cam beschikt namelijk om een beschermende case die zorgt dat water, regen of vuil niet de camera zelf beschadigt. Dankzij de action cam kunnen unieke, gevaarlijke situaties met veel adrenaline worden vastgelegd.

Wat zijn de meest gebruikte scenario's van de action cam?

Er zijn verschillende scenario's waar de action cam enorm handig blijkt te zijn. Dit is bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van extreme sporten. Ondanks dat het voor de sporter zelf heel tof is om zijn prestatie later terug te kijken, is het ook voor de kijker een geweldige ervaring. Extreme sporten hebben hun naam niet voor niets te danken. Deze sporten zijn niet voor iedereen, maar het trekt wel de interesse van een hoop mensen.

Dankzij de video's van een action cam kunnen fans op het puntje van hun stoel meekijken terwijl iemand gaat parachutespringen, gaat mountainbiken in een van de meest gevaarlijke bergen of gaat surfen op een van de grootste golven. Een ander veel gebruikt scenario van de action cam is tijdens het hiken. Dit lijkt op het eerste ogenblik minder actie, maar het doel tijdens het wandelen is juist om de geweldige en soms bijna surrealistische landschappen vast te leggen op beeld.

Andere scenario's waar deze goed bij van pas komt

De action cam heeft zijn functie al jaren bewezen. Dit is ook te zien aan de hoeveelheid andere scenario's waar de action cam ineens voor wordt gebruikt. Een van deze situaties is bijvoorbeeld tijdens het reizen. Op het internet duiken steeds meer video's op van waar toeristen hun perspectief van een nieuwe stad filmen met de action cam. Ook zie je steeds vaker de action cam op het dashboard van een auto. In dit geval heb je in het geval van een ongeluk altijd bewijsmateriaal over wat er gebeurd is.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Testimonial video

Recruitment video

Instructiefilm

Aftermovie

Videocontent

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92