Wat is framerate?

Framerate

Framerate staat voor de hoeveelheid frames die tijdens een video worden gemaakt in een seconde.

Framerate wordt altijd aangegeven door middel van frames per second, oftewel fps. De standaard in de filmindustrie is 24 fps, maar ook een hoge framerate wordt steeds vaker geaccepteerd.

Wat is de standaard framerate?

Framerate is de frequentie waarmee opeenvolgende beelden worden vastgelegd in een video. Framerate wordt uitgedrukt in frames per second (fps). Zoals de naam al zegt geeft dit dus aan hoeveel frames er in een seconde worden gemaakt. Hoe meer frames, hoe meer bewegend beeld wordt vastgelegd. Ondanks dat we tegenwoordig via onze telefoons ook kunnen filmen in een hoge framerate, wordt een hoge framerate vooral gebruikt in videogames en sport.

De voordelen van de verschillende framerates

Framerate is te verdelen in vier verschillende rates en ieder heeft zo zijn eigen voordelen. De standaard is 24fps. Dit is een framerate die vooral bij cinematische films gebruikt wordt. Ook was dit de traditionele framerate die te vinden was op analoge videocamera's. Vervolgens heb je 30fps. Dit is een iets hogere framerate. In vrijwel alle moderne telefoons zit tegenwoordig een camera met 30fps.

Sommige telefoons en camera's hebben tegenwoordig ook 60fps beschikbaar. Dit framerate maakt het iets makkelijker om bewegende beelden goed te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een video maakt van een vriend die de marathon rent of die snel voorbij komt gefietst. Ben jij een echte formule-1 fan, dan zal je het enorm waarderen wanneer er in 120fps of 240fps gefilmd wordt. In dit hoge framerate is het namelijk mogelijk om de snelle bewegingen vast te leggen. Of het nu gaat om een Formule-1 auto die voorbij racet op de racebaan of een vogel die in de lucht vliegt, met dit framerate leg je het perfect vast.

De historie van framerate

In het begin van de film was 24fps echt niet de norm. In de eerste foto's moest men vaak een lange tijd stil zitten om een scherp beeld te krijgen. Dit is echter geen optie voor video. In het begin van de 19e eeuw gingen ze op zoek naar manieren om het anders te doen. Zo werd er bijvoorbeeld handmatig met een filmrol door de camera gedraaid om verschillende frames vast te leggen, wat uiteindelijk samen zou zorgen voor en bewegend beeld. Dit is het begin van de framerate.

De eerste films werkten met een framerate van 14 fps. Men genoot volop van het kijken naar deze videobeelden, maar het was uiteraard niet optimaal. De beweging in een video leek door het lage framerate vaak alsof beweging veel sneller was op film dan in het echt. De films van Charlie Chaplin zijn hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Ondanks dat dit zorgde voor erg vermakelijk beeld, zijn we vandaag de dag blij dat we met behulp van hogere framerates de realiteit beter in video kunnen vastleggen.

Framerate in de film industrie

Framerate heeft een grote invloed op de kijkervaring van een video. Dit is vooral terug te zien in de cinematografie. Ondanks dat het tegenwoordig makkelijk is om in een hogere framerate te filmen, worden de meeste hedendaagse Hollywood-films nog steeds weergegeven en/of gefilmd in 24 fps. Dit komt doordat dit framerate zorgt voor een filmisch effect. Een beeld krijgt in een lager framerate een dromerig effect. Reality tv en soapseries, die niet op zoek zijn naar dit dromerige effect, worden bijvoorbeeld in 30 of 48 fps gefilmd.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92