Wat is high frame rate (HFR)?

High frame rate

Een high frame rate is een term die gebruikt wordt voor videofragmenten die zijn opgenomen in een hoger frame rate dan 24.

Hoe hoger een framerate, hoe meer 'foto's' er tijdens een seconde worden vastgelegd in een video en hoe scherper bewegend beeld kan worden.

Wat is high frame rate?

De standaard framerate in de filmindustrie is 24fps. Dat wil zeggen dat er 24 frames binnen een seconden worden vastgelegd. In het geval van een high frame rate wordt deze standaard overschreven. In plaats van 24fps, wordt er bijvoorbeeld 48fps gemaakt. Doordat er dubbel zoveel frames worden gemaakt tijdens dezelfde tijd, worden er veel meer details in een beeld opgenomen. Beweging kan hierdoor scherper worden, landschappen worden realistischer en een kijker kan hierdoor meer worden opgenomen in een verhaal.

Wat zijn de voordelen van high frame rate?

Het idee achter een high frame rate is dat er meer details in een beeld naar voren kunnen komen. De hobbit is hier een goed voorbeeld van. In de Hobbit Trilogie is vrijwel iedere scène in een landschap gefilmd. De regisseur heeft er expres voor gekozen om dit in een 48fps te filmen. Het landschap verliest dankzij de 48fps minder details en beweging levert minder vertraging op. Doordat er meer details zichtbaar zijn, wordt het ook realistischer. Ondanks dat dit een voordeel is, wordt het in de filmindustrie vaak gezien als een nadeel.

Een cinematisch beeld lijkt door een high frame rate vaak realistischer en dus minder dromerig. Voor het filmen van een voetbalwedstrijd, een competitie of een andere scene met veel beweging zorgt een high frame rate er juist voor dat de kijker het beter kan zien en begrijpen. Het ligt dus maar net aan de voorkeur van de filmmaker of een high frame rate voordelen heeft voor het beeld of niet.

Is het mogelijk om een high frame rate film te kijken?

Op sociale platforms, zoals Youtube, is het tegenwoordig mogelijk om video's van 60fps te uploaden. Ook de moderne iPhone beschikt over de mogelijkheid om in 30fps of 60fps te filmen. Videogames op de Playstation of xBox hebben zelfs de mogelijkheid om spellen in 120fps af te spelen. Ondanks dat high frame rate tegenwoordig overal om ons heen beschikbaar lijkt te zijn, is het in de filmindustrie nog een taboe. De standaard 24fps wordt nog voor de meeste films gebruikt.

De meeste bioscopen hebben ook niet de apparatuur om films in een high frame rate af te spelen. Toch zien we langzaam een verschuiving. De trilogie van Hobbit is bijvoorbeeld allemaal in 48fps gefilmd. Het ziet ernaar uit dat we in de komende jaren steeds makkelijker en vaker kunnen genieten van high frame rate in films.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Maak & lanceer!

Maak en lanceer je eerste bedrijfsvideo in 7 simpele stappen.