Wat is follow focus?

Wat is follow focus?

Follow focus is de ideale oplossing voor elke cameraman of videograaf die wel eens last heeft van trillende handjes. Met deze accessoire, in de vorm van een draaiknop die je aan de zijkant van de camera bevestigt, kan je gemakkelijker de stand van de focusring veranderen. Hoewel het geen vervanger is voor een professionele focus puller, is het zeker een goede accessoire om in je toolkit te hebben.

Voor- en nadelen van follow focus

Afhankelijk van jouw ervaring als videograaf, kan de follow focus een groot verschil maken. Het belangrijkste voordeel is het feit dat de gadget zeer intuïtief is. Je kan hem van voor naar achter bewegen, wat een stuk makkelijker is dan het naar links en rechts bewegen van de focusring. Bovendien kan je de scherptediepte met de follow focus in één vloeiende beweging aanpassen.

Er zijn echter ook nadelen. Zo kan de follow focus niet zonder meer op elke camera worden gemonteerd. Hier is vaak een rig of cage voor nodig en dit is niet iets wat iedere cameraman zomaar in huis heeft. Daarnaast is het ook niet vanzelfsprekend dat elke follow focus compatibel is met de lens die jij gebruikt. Dit zijn dus allemaal dingen om rekening mee te houden voordat je besluit dit product aan te schaffen.

Heb je de bovenstaande accessoires niet in bezit? Dan is het soms voordeliger om een professionele videograaf in te huren voor de klus. Zo weet je ook meteen zeker dat het eindresultaat aan jouw eisen voldoet.

Meer gerelateerde begrippen

50 must-know begrippen over film en cinematografie

Maak de mooiste films en video's of boost je kennis met deze 50 must-know begrippen over cinematografie.

Download hier het gratis overzicht met 50 begrippen ->>>

Videograaf inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)