Wat is follow focus?

Wat is follow focus?

Follow focus is de ideale oplossing voor elke cameraman of videograaf die wel eens last heeft van trillende handjes. Met deze accessoire, in de vorm van een draaiknop die je aan de zijkant van de camera bevestigt, kan je gemakkelijker de stand van de focusring veranderen. Hoewel het geen vervanger is voor een professionele focus puller, is het zeker een goede accessoire om in je toolkit te hebben.

Voor- en nadelen van follow focus

Afhankelijk van jouw ervaring als videograaf, kan de follow focus een groot verschil maken. Het belangrijkste voordeel is het feit dat de gadget zeer intuïtief is. Je kan hem van voor naar achter bewegen, wat een stuk makkelijker is dan het naar links en rechts bewegen van de focusring. Bovendien kan je de scherptediepte met de follow focus in één vloeiende beweging aanpassen.

Er zijn echter ook nadelen. Zo kan de follow focus niet zonder meer op elke camera worden gemonteerd. Hier is vaak een rig of cage voor nodig en dit is niet iets wat iedere cameraman zomaar in huis heeft. Daarnaast is het ook niet vanzelfsprekend dat elke follow focus compatibel is met de lens die jij gebruikt. Dit zijn dus allemaal dingen om rekening mee te houden voordat je besluit dit product aan te schaffen.

Heb je de bovenstaande accessoires niet in bezit? Dan is het soms voordeliger om een professionele videograaf in te huren voor de klus. Zo weet je ook meteen zeker dat het eindresultaat aan jouw eisen voldoet.

Meer gerelateerde begrippen

Videograaf inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%