Wat is een clapper board?

Zo ziet een clapper board er uit

Een clapperboard is het alom bekende, maar veelal onbegrepen, hulpmiddel voor het maken van films en video's. Het klappen van het bord helpt de video-editor de verschillende scènes en takes aan te duiden en beeld en geluid te synchroniseren. Met andere woorden: een clapper board wordt tijdens een film, commercial of televisieproductie gebruikt om de audio van de verschillende camera's gelijk te krijgen. Doordat het 'klapje' gelijk aan het begin van de opnames zit, kan de editor in de montage heel makkelijk alle video en audiosporen synchroniseren met elkaar.

De functie van het clapperboard

Aan de hand van het beeld en het geluid van het dichtslaan van het bord kan de video editor bepalen hoe de video- en audiolagen gesynchroniseerd moeten worden.

Het klapgeluid geeft namelijk precies aan op het scherm met een piek in de geluidsweergave waar het shot begint.

De goede take terugvinden

Een ander voordeel van een clapper board is dat je in je beeld kunt aangeven welke scène en take wordt opgenomen. Als de regisseur aangeeft dat take acht van de tien het beste was, hoeft de editor niet alle tien takes terug te kijken. De editor ziet door de getallen op het clapper board gelijk wat de achtste take was.

Grotere producties

Een clapper board komt vooral voor bij grotere producties waar veel scènes worden opgenomen door meerdere productie-units.

Andere namen voor clapperboard

In het Nederlands wordt het clapperboard ook wel 'filmklapper' genoemd.

In het Engels staat het onder nog veel meer namen bekend, waaronder 'clapper', 'cue card', 'clapboard', 'slate', 'slate board', 'clacker', 'slapperboard', 'time slate', 'sync slate', 'board', 'sticks', 'dumb slate', 'smart slate' en 'sound marker'. Namen in overvloed, voor een hulpmiddel dat al heel lang meegaat.

De geschiedenis van de filmklapper

Het clapperboard is uitgevonden door F.W. Thring, een studiohoofd in Australië. Later werd er de klapstok aan toegevoegd om het iconische geluid te creëren. Op de filmklapper staat, tegenwoordig vaak met whiteboardmarker geschreven, de naam van de productie, de scène en de take. De clapperboard wordt veelal opgehouden door een camera assistent en voor de camera gehouden.

Zelf een clapperboard gebruiken

Indien je zelf gaat filmen, of een (bedrijfs)film laat maken, kan het handig zijn zelf ook een filmklapper te gebruiken.

Het ziet er niet alleen tof en professioneel uit, maar het helpt je dus ook om beeld- en geluidlagen te synchroniseren en verschillende takes van elkaar te onderscheiden.

Meer gerelateerde begrippen

Videoproductie expert worden? Bekijk meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92