Wat is een flitser?

Wat is een flitser?

Een flitser is een apparaat of een functie die door de fotograaf wordt gebruikt om een foto te maken in een slecht verlichte ruimte.

Veel camera's zijn tegenwoordig uitgerust met een geïntegreerde flitser, maar het is ook mogelijk om hier een losse accessoire voor aan te schaffen. Veel professionals kiezen voor deze laatste optie, aangezien een externe flitser vaak betere resultaten levert.

Voordelen van een externe flitser

Als je serieus aan de slag wilt als fotograaf, is een externe flitser een absolute must. Deze brengt namelijk talloze voordelen met zich mee, zoals:

 • Je kunt gebruikmaken van de kantelfunctie. Dit houdt in dat je de flitser bijvoorbeeld op het plafond kunt richten, waardoor je jouw onderwerp indirect belicht. De duurdere exemplaren kunnen zelfs helemaal rond draaien.
 • Een externe flitser kan over het algemeen verder flitsen dan een ingebouwde flitser. Hoe kracht een specifiek model is, kan je aflezen aan de diafragma. Hierbij geldt: hoe hoger het richtgetal, hoe sterker de flitser.
 • Een externe flitser kan gecombineerd worden met een flitserkap. Dit is een doorzichtig kapje dat je over de flitser heen plaatst en dat ervoor zorgt dat het flitslicht minder fel wordt.

Uitbesteden aan een fotograaf

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de klus uit te besteden aan een ervaren fotograaf. Het voordeel van het inhuren van een professional is het feit dat hij of zij precies weet hoe jouw voorkeuren het beste vertaald kunnen worden in een aantrekkelijk eindresultaat.

Meer gerelateerde begrippen

Fotograaf inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%