Een histogram is een grafiek die door een fotograaf wordt gebruikt om de balans van de belichting van een foto te checken.
Histogrammen zijn vooral geschikt voor het herkennen van onder- of overbelichting, waarna dit kan worden aangepast om de kwaliteit van het eindresultaat te verhogen. Hoe dit precies werkt, lees je hieronder.
Het aflezen van een histogram
Als je als fotograaf een histogram wilt gebruiken voor het bewerken van je foto's, is het wel belangrijk dat je begrijpt wat de verschillende lijnen nu precies inhouden. Dat zit zo. De grafiek laat zien hoeveel pixels van een bepaalde 'lichtheid' zich in de afbeelding bevinden. In de histogram worden alle aanwezige kleuren omgezet naar een spectrum van zwart, wit en grijs. Voor de opbouw geldt: hoe hoger een bepaald punt zich in de grafiek bevindt, hoe meer pixels in de foto die specifieke helderheid hebben. Wanneer je een mooie bergas ziet, betekent het dat de foto goed belicht is. Zie je daarentegen een vlakke lijn, dan is er werk aan de winkel.
Uitbesteding aan een foto- of videoproductiebedrijf
Hoewel het leuk kan zijn om zelf aan de slag te gaan met het bewerken van foto's en video's, kan het soms verstandig zijn om gebruik te maken van de diensten van een professional. Door deze klus bijvoorbeeld uit te besteden aan een fotograaf, zorg je ervoor dat het eindresultaat direct gereed is voor publicatie.