ISO is een instelling waarmee je de belichting van jouw foto kan aanpassen.
Op een camera zitten normaal 3 verschillende instellingen die afzonderlijk van elkaar aan te passen zijn, namelijk de sluitertijd, het diafragma en de ISO. Met de ISO waarde bepaal je hoeveel licht je camera binnenkomt. Hiermee kan je dus een foto of video opname lichter maken in een donker scenario, maar kan je ook in een licht scenario de foto donkerder maken.
Het selecteren van de ISO
De ISO kan je handmatig aanpassen op de camera. Vaak wordt er een ISO waarde tussen 100 en 2000 gebruikt. De beschikbare ISO waarden zijn per camera verschillend en kunnen soms hoog oplopen. Het is belangrijk dat je tijdens het maken van foto's continu terugkijkt naar het geschoten beeldmateriaal. De kans is namelijk groot dat je tijdens het fotograferen de ISO wat wilt aanpassen. Dit komt doordat het bijvoorbeeld buiten soms zonnig en soms bewolkt kan zijn of omdat niet in iedere hoek dezelfde hoeveelheid natuurlijk licht schijnt. Gelukkig is een ISO makkelijk aan te passen op een camera.
Het vinden van de juiste ISO
Het vinden van de juiste ISO is soms een taak die je op gevoel moet doen. Dit komt omdat jij, als fotograaf, zelf weet wat voor sfeer je op de foto wilt zetten.
Ondanks dat er altijd creatieve vrijheid is en de algemene richtlijnen altijd gebroken mogen worden, zetten we hier de juiste ISO voor verschillende situaties op een rijtje.
Kies voor een ISO van 100 wanneer je een foto in de buitenlucht maakt tijdens een zonnige dag. Doordat er al van nature veel zonlicht aanwezig is, wil je liever een lage ISO selecteren. Zo voorkom je dat belangrijke details overbelicht worden.
Mocht het buiten nog steeds licht zijn, maar is het minder zonnig of maak je een foto in de schaduw? Dan is ISO 400 vaak de juiste setting.
Voor binnenhuis fotografie wordt er vaak in ISO 800 gewerkt. Dit komt doordat er niet altijd veel daglicht is. De ISO zal je aan moeten passen wanneer je met flits gaat werken.
Zit je in een ruimte die echt heel donker is, dan is ISO 1600 of hoger de oplossing. Fotografie in donkere scenario's kost wat meer techniek. In dit geval moet je namelijk ook spelen met een korte sluitertijd en een statief om te zorgen dat jouw foto scherp blijft.
Creatief werken met de ISO
Ben jij in het begin nog erg zoekende naar de juiste ISO instelling? Gebruik dan de automatische setting. In deze setting kiest de camera zelf welke ISO het beste werkt in de foto. De camera kan je zo leren wat een betere setting is, maar uiteraard kan je vervolgens zelf bepalen of je het hiermee eens bent of niet. Sommige fotografen schieten bijvoorbeeld express in een hogere ISO, aangezien het soms zorgt voor meer korrels en ruis in de foto. Dit is in zo'n geval een creatieve keuze.
-
Foto of video: wanneer kies je welke vorm van content?
Foto of video: welke vorm van content kies je wanneer en waarom? Wat zijn de voordelen van video ten opzichte van foto en andersom?