Wat is focus peaking?

Focus peaking is een andere manier om te verwijzen naar handmatig scherpstellen. Wanneer jij een specifiek object in een ruimte ziet waar jij alle aandacht op wilt leggen in de foto, dan zorg je met focus peaking dat dit object perfect scherp gesteld is.

Hoe werkt focus peaking?

Wanneer je focus peaking gebruikt, heb jij de mogelijkheid om zelf te bepalen waar er wordt scherpgesteld in de foto. Om deze functie te gebruiken moet je allereerst zorgen dat je niet op autofocus modus zit.

Vervolgens is het tijd voor het echte werk. Sommige camera's hebben een handige kleurfilter. Dit kleurfilter geeft op jouw beeldscherm aan welke plekken van de foto scherp worden gesteld.

Aangezien het soms lastig is om vanuit de lens te bepalen of iets perfect scherpgesteld is, zie je dankzij de kleurfilter exact of de scherpte op de juiste plek zit.

Je kunt zelf kiezen welke kleur je wilt gebruiken. De mogelijkheden zijn geel, rood, wit of blauw. Bij herfstfotografie, waar vaak warme tinten aanwezig zijn, is een blauw filter bijvoorbeeld handig. Zodra je het juiste filter hebt geselecteerd, ga je draaien aan de scherpstelring. Deze zit op het objectief. Via de live view of de zoeker kan je bevestigen of de foto goed scherpgesteld is. Vervolgens is het tijd om de foto te maken.

Heeft iedere camera focus peaking?

Het is belangrijk om te weten dat niet iedere camera focus peaking beschikbaar is. Om erachter te komen of jouw camera focus peaking heeft, raadpleeg je de handleiding. Weet je niet waar deze handeling ligt? Dan kan je het internet gebruiken om achter het antwoord te komen. De meeste spiegelloze camera's hebben focus peaking en ook een groot aantal spiegelreflexcamera's beschikken erover. Niet iedere camera heeft echter een kleurfilter beschikbaar.

De voordelen van focus peaking

Wat is precies het voordeel van focus peaking? Het voordeel van focus peaking is dat je dankzij een handigmatige setting zelf in de hand hebt hoe jouw foto wordt vastgelegd.

Niets is frustrerender dan wanneer jij probeert te focussen op de achtergrond en de camera steeds automatisch focust op een item op de voorgrond.

De autofocus is ontwikkeld om scherp te stellen op het meest verwachte gedeelte. Een creatieve fotograaf gaat vaak tegen de standaard in en wil vaak exact het tegenovergestelde scherpstellen dan wat de autofocus doet. Ook geven fotografen aan dat dankzij de focus peaking het makkelijker is om close-ups scherp te stellen.

Autofocus kan wel eens verward raken wanneer objecten zich erg dicht bij de camera bevinden. Met de focus peaking hoef je je hier geen zorgen meer om te maken.

Verschillende scenario's om deze instelling te gebruiken

Wanneer is focus peaking specifiek handig om te gebruiken? Ondanks dat het altijd van pas komt, zijn er bepaalde situaties die aantonen hoe belangrijk focus peaking kan zijn. Dit is bijvoorbeeld bij een foto waar een kleine scherptediepte aanwezig is, wanneer je dichtbij wilt scherpstellen, wanneer je fotografeert in een locatie met weinig licht, of een omgeving met weinig contrast. Als laatste is het ook vooral handig in scenario's wanneer jij zelf de volledige regie over het eindresultaat wilt houden.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Maak & lanceer!

Maak en lanceer je eerste bedrijfsvideo in 7 simpele stappen.