Wat is een video editor?

Wat is een video editor

Wat doet de video editor precies? Dat zullen we in dit artikel eens uitgebreid behandelen. De video editor is iemand die zich bezig houdt met de nabewerking van de video. Een "zuivere" editor, die zich alleen met video editing bezig houdt, krijgt de ruwe materialen aangeleverd. Daarmee bedoelen we de filmfragmenten en geluidsopnames, verschillende takes en tracks. Het is de taak van de video editor aan de hand van deze ingrediënten een eindproduct in elkaar te knutselen. Hij of zij is verantwoordelijk voor het produceren van een 'uitzendbaar' item.

Editor in brede zin

Een editor in algemene zin kan bijvoorbeeld ook een radioprogramma in elkaar zetten, maar als het om een video editor gaat, dan is het onderwerp bestemd voor televisie of het internet. Het product kan een film zijn, een programma, een documentaire of een korte video. Een online video editor houdt zich bezig met het maken van video voor sociale media of websites.

Dit houdt het begrip video editor in

De functie van editor houdt in: iemand die geluid en beeld verzamelt dat vervolgens tot beeld- of geluidsproductie wordt bewerkt. Als het om een grote productie gaat, dan kan de editor door een regisseur of producent worden aangestuurd. Aansturing door journalisten kan ook. Sommige editors werken geheel zelfstandig. Zij bedenken hun eigen verhaallijn en content. Over het algemeen leveren deze zelfstandige video editors vooral korte video's aan.

Knippen en pakken van beelden

Vroeger werd een filmrol letterlijk aan elkaar geknipt en geplakt. Tegenwoordig wordt video en filmbewerking geheel digitaal gedaan. Behoorlijk tijdsbesparend.

Wat zijn de centrale taken van de video editor?

Een video editor kan verschillende taken hebben. De belangrijkste taken zijn:

 • Het verzamelen van beeld en geluid

In sommige gevallen is de video editor zelf verantwoordelijk voor de opnames - hij maakt verschillende shots en neemt geluidtracks op. Meestal zal het zo zijn dat hij het benodigde beeld en geluid krijgt aangeleverd van bijvoorbeeld de cameraman. Als de wereld om ons heen de ruwe grondstoffen levert, dan is de cameraman de persoon die de 'grondstof' in losse kralen omzet. De video editor is vervolgens de persoon die de losse kralen combineert tot ketting of armband. De één kan niet zonder de ander: ieder heeft zijn eigen taak in het geheel.

 • Geschikt materiaal verzamelen

Monteren is een beetje als het 'filteren' van goud uit ruw erts. Lang niet alles wat je in gouderts tegenkomt is bruikbaar. Net zoals lang niet alle beelden en geluidsopnamen die een cameraman gebruikt kunnen worden in het eindproduct. De video editor is de persoon die filtert.

 • Beelden monteren en geluid afstemmen

De naam "video editor" geeft het al aan: de video editor is iemand die edit - beelden en geluid worden geplakt om een logisch verhaal te vormen. Dat betekent dat de video editor verstand moet hebben van computers en videobewerkingsprogramma's. Als digibeet val je vermoedelijk snel door de mand. Er komt meer kijken dan alleen filmfragmenten en geluid.

Video editor aan het werk
 • De video editor richt zich ook op titels, ondertitels en visual effects

De video editor onderscheidt zich door het vernuftig toepassen van visuele effecten, maar ook het plaatsen van titels en aftiteling. Ondertitels moeten synchroon lopen met wat er wordt gezegd. Vooral voor het toepassen van visuele effecten is een flinke dosis creativiteit vereist.

 • Geschikte muziekfragmenten uitkiezen
 • Het technisch finetunen van het geluids- en beeldmateriaal

De video editor is de persoon die van een ruw diamantje een prachtig bewerkt sieraad maakt. Daar is geduld bij nodig. Een videoproductie is pas af na deze eindeloos gepolijst te hebben.

 • Het afstemmen van inhoudelijke productieverantwoordelijkheden

De video-editor werkt nauw samen met de regisseur. Een video editor die werkzaam is in de journalistiek zal op aanwijzing van een journalist werken. Ook krijgen video editors vaak te maken met redacteuren, bijvoorbeeld van online (nieuws)sites. Van te voren vindt overleg plaats wie waarvoor verantwoordelijk is. De video editor maakt vast onderdeel uit van dit overleg. De wereld is steeds meer aan het digitaliseren, dus gemiddeld genomen zal een video editor steeds meer zaken op zich nemen. Soms is hij ook diegene die het verhaal uitdenkt.

Met wie krijgt de video editor te maken?

De video editor is in eerste instantie verantwoordelijk voor de nabewerking. Als video-editor moet je zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken. Zoals gezegd, moet je de aanwijzingen van regisseur, journalist of redacteur kunnen opvolgen. Soms werk je direct voor de klant. Ook dan is het van belang dat je precies kunt bieden waar deze om vraagt. De video editor werkt natuurlijk ook nauw samen met de cameraman die voor ruw materiaal zorgt.

Hoe kun je video editor worden?

Er zijn verschillende manieren om video editor te worden. Er zijn video editors die begonnen zijn als hobbyist. Iedereen kan een video editorprogramma gebruiken. Er zijn online genoeg gratis programma's te vinden. Heb je wat meer ervaring, dan kies je voor een uitgebreidere (betaalde) variant. Zelf de benodigde vaardigheden opdoen om professioneel video editor te worden, is zeker niet ondenkbaar. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk dat mensen een opleiding volgen. Hiermee ben je zeker vakbekwaam. Korte cursussen volgen is ook een optie.

 • Cursus video editing

  Cursus Video Bewerken

  In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Mbo-opleiding tot video-editor

Op Mbo-niveau kun je de opleiding AV-productie doen. De Mbo-4 opleiding duurt drie tot vier jaar. Tijdens de opleiding leer je alle benodigde vaardigheden om zelfstandig video's te kunnen bewerken. Ook vergaar je de nodige technische kennis. Stage lopen hoort er ook bij. Met een opleiding op zak heb je het voordeel dat je én het bewijs hebt dat je voldoende technische kennis hebt én je hebt praktijkervaring opgedaan. Hier zijn werkgevers heel blij mee.

Kort Hbo-programma Video-editen

De Hbo-opleiding Communication and Multimedia Design van de LOI is erg breed opgezet. Voor wie specifiek op zoek is naar Video-edit vaardigheden, kan het losse onderdeel HBO Videoproductie volgen. Deze cursus is de deel van de Bachelor, maar kan ook los gevolgd worden. Gedurende de cursus leer je niet alleen over de waarde van audio, je leer ook zelf de leiding op je te nemen in de rol van regisseur, ontwerper en editor. Na afloop van de cursus kun je niet alleen opnames monteren, maar ook zelf een format voor een video uitdenken. Die veelzijdige insteek komt goed voor pas in een tijdperk waarin professionals steeds meer taken op zich nemen en van meerdere markten thuis moeten zijn om aan de bak te komen.

Video editor opleidingen

Of kies voor de opleiding Montage aan de Amsterdamfilmschool

De opleiding Montage volgen doe je aan de Amsterdamfilmschool. Hier wordt je opgeleid tot editor voor televisie en film. De opleiding kent verschillende modules, waarin je behalve leert te monteren ook de post-productie besproken word. Alle actuele filmgenres komen aan bod. Je krijgt de nodige vaktechnisch en leert je de verschillende benodigde technieken voor videomontage eigen maken. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van de uitstekende edit programma's Davinci Resolve en Adobe Premiere Pro CC. Aan het eind van de opleiding monteer je je eigen korte film. De module is zowel geschikt voor ervaren kandidaten als beginners.

Vervolgstappen zetten met de afstudeerrichting Montage

De Nederlandse Filmacademie biedt de afstudeerrichting Montage aan. Dit is de enige opleiding van zijn soort in Nederland die officieel partner is van Avid Learning (academisch niveau). Montagestudenten krijgen les van gecertificeerde docenten. De lespakketten zijn in samenwerking met Avid zelf ontwikkeld. Ook is het mogelijk via deze afstudeerrichting officiële Avid certificaten te behalen - Avid User MC101 en MC110, plus Avid Professional MC201 en MC210. Bij voltooiing van deze vierjarige opleiding heb je een Bachelor of Arts op zak.

Wat verdient de video editor gemiddeld?

Op basis van informatie van werkzoeken.nl blijkt dat een professionele editor gemiddeld 2.965 euro bruto per maand verdient. De bekende salarissen van professionals zitten tussen de 2.525 en 3.410 euro. Werkzoeken.nl biedt een gedetailleerd overzicht van gemiddelde brutolonen, niet alleen per beroep, maar ook per opleidingsniveau, stad, provincie, bedrijf en zelfs type dienstverband. Kortom: op deze website kom je alles te weten over je perspectieven.

Waar komt de video editor te werken?

Video editors kunnen op verschillende locaties aan de slag. Het meest voor de hand liggend, is dat zij in de audiovisueel sector komen te werken - bij televisie, radio, of juist bij grote filmmaatschappijen en productiebedrijven. Ook zijn er steeds meer video editors actief die korte video's voor het internet produceren. Zij zijn bijvoorbeeld werkzaam voor creatieve bureaus of internetbedrijven en werken vaak rechtstreeks voor een klant. In de audiovisuele industrie werkt de editor bijna altijd samen met professionals in andere disciplines in de industrie. Er wordt nauw samengewerkt met onder mee producers, scenarioschrijvers en regisseurs.

Video editor vacatures

Wist je dat Pro Motion Film met regelmaat naar nieuw talent op zoek is? Dat betekent dat we graag met je in contact komt als jij een jonge en getalenteerde video editor bent. Volg je op dit moment een montagestudie en ben je op zoek naar een uitdagende stageplek? Ook dan kun je met ons in contact te treden. Stuur vrijblijvend je CV naar [email protected] en wie weet contacteren we je. Vergeet naast je open sollicitatie niet voorbeeldvideo's op te sturen.

Wat heb je aan een professionele video editor?

Met een professionele video editor haal je kwaliteit in huis, dat is iets wat buiten kijf staan. Huur Pro Motion Film en je weet zeker dat je video('s) op professionele wijze nabewerkt worden. We hebben meerdere jaren ervaring in het vak en een encyclopedie aan technische kennis op zak. We denken out-of-the-box en weten altijd weer een creatieve oplossing te formuleren.

Meer gerelateerde begrippen

Video editor inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92