Corona heeft een enorme impact op onze economie. Het raakt veel ondernemers, en toen live op televisie de maatregelen aangekondigd werden, inmiddels weer verlengd, dachten ook wij: shit, daar gaan onze opdrachten.
De stekker uit onze videoprojecten
En inderdaad. Veel bedrijven trokken gelijk de stekker uit de videocampagnes die bij ons op de planning stonden. We zouden ook een videocampagne opnemen in ziekenhuizen in Nederland, maar dat is nu even niet zo handig.
Even aankijken hoe dit gaat lopen, was onze eerste reactie.
De tijd rustig uitzitten en ondertussen aan ons bedrijf werken. Want dat kan altijd.
Andere behoefte aan video
Social distancing, 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk thuiszitten. Het betekent dat we plotseling en noodgedwongen op een heel andere manier met elkaar moesten gaan communiceren. Even omschakelen dus.
Bellen wordt opeens video bellen
Had ik je een paar maanden terug gevraagd of je ook aan videobelllen deed, dan had je waarschijnlijk met nee geantwoord. Nu is iedereen opeens een uur lang via Zoom Video Conferencing aan het videobellen met vrienden en familie.
Elkaar blijven zien is belangrijk, ook via video
Hieruit blijkt maar weer hoe groot de impact van video is. We willen elkaar toch graag zien. Bellen is leuk, maar we voelen een sterke behoefte om de mensen die belangrijk voor ons zijn ook dicht om ons heen te ervaren.
Viral video's kijken via Whatsapp
Opeens krijgen we dagelijks grappige virals doorgestuurd met mensen die thuis in quarantaine zitten en er het beste van maken. Een leuke video opnemen om de moed er in te houden.
Vloggende artsen
TV programma's kunnen opeens ook prima vanuit de huiskamer opgenomen worden. En we zien vloggende artsen op televisie hun hart luchten. Iedereen is in de weer met video vanuit huis en op werk om elkaar op de hoogte te houden.
Verlaten steden filmen
Ook zorgt Corona wereldwijd voor bijzondere beelden van anders zo drukke steden. Filmmakers leggen het vast, en zo wordt video ook gebruikt om te laten zien wat er gaande is en te wennen aan deze rare tijd en omstandigheden.
Video is juist nu een ontzettend belangrijk communicatiemiddel geworden voor de Nederlander en ook zeker voor Nederlandse organisaties.
Video als een 'marketinginstrument' staat dan even op een laag pitje. Maar video als manier om te communiceren is groter dan ooit.
Dit zien wij ook terug in de aanvragen die wij binnen krijgen als videoproductiebedrijf.
Videoboodschap opnemen tijdens de Corona maatregelen
De flexibiliteit van bedrijven en ondernemers wordt uitbundig getest door de 1,5 meter maatregelen. Want hoe blijf je met elkaar communiceren? Hoe houdt je je medewerkers toch betrokken?
Via video, natuurlijk.
Zo hebben wij inmiddels gelukkig al weer wat werk gevonden in het opnemen van video's voor bijvoorbeeld de CEO van NCOI, die zijn honderden medewerkers via een videoboodschap wilde toespreken. En voor een nieuwe burgemeester die haar burgers en gemeenteraad via een paar videoboodschappen wilde bereiken.
Bekijk hier een kort fragment uit de videoboodschap:
Campagnes en projecten om burgers, zorg en bedrijven te steunen
Corona verandert plotseling onze hele manier van doen en denken. Ieders creativiteit wordt aangewakkerd en we zien online daardoor veel hartverwarmende campagnes voorbij komen. Ook wij kregen in de afgelopen weken de vraag om video's over petities en online campagnes te monteren.
Online petitie video om jongere mensen weer aan het werk te krijgen:
Bekijk hier een video die we maakten voor een ondernemer die toch graag een deel van werkend Nederland weer aan het werk ziet:
Deze video konden wij monteren aan de hand van stock video uit ons eigen archief, waardoor alle werkzaamheden op afstand gedaan konden worden.
Wij helpen graag mee aan dit soort projecten. Daarom bieden wij alle organisaties en ondernemers 30% korting wanneer zij een bedrijfsfilm laten maken voor communicatie doeleinden. Dit kan oplopen naar hogere kortingen als het om grotere projecten gaat. Zo kunnen wij tenminste ook iets betekenen voor onze samenleving.

Onze cameraman draagt handschoenen tijdens het filmen.
Is filmen nog steeds veilig?
Zolang de 1,5 meter regel wordt nageleefd en alle betrokkenen geen symtomen hebben die op Corona wijzen, dan is het nog steeds verantwoord om een cameraman of cameraploeg in te huren. Daarbij is het wel belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Maar bij het opnemen van een videoboodschap kunnen we makkelijk op afstand blijven. En onze handen zijn gewassen.

Kunnen we jou ook ergens mee helpen? Dan horen we het graag!
Over de auteur
Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.